Insinöörialojen julkaisu IEEE Spectrum julkaisi hiljattain vuosittain ilmestyvän interaktiivisen listansa tämän hetken suosituimmista ohjelmointikielistä. Listaus perustuu kahdeksasta eri lähteestä yhdistettyyn dataan.

Listan kärjessä keikkuu muun muassa webkehitykseen ja tekoälyohjelmointiin soveltuva Python. Sen perässä viiden kärjen täydentävät Java, C, C++ ja JavaScript.  

IEEE Spectrum on julkaissut myös listaa analysoivan artikkelin, jossa Pythonin menestystä selitetään muun muassa sen kasvavalla jalansijalla alan opiskelijoiden ensimmäisenä ohjelmointikielenä. Trendi näkyy myös Suomen oppilaitoksissa, ja esimerkiksi Helsingin yliopisto siirtyi kesällä tarjoamaan suositusta Ohjelmoinnin MOOCista myös Python-version. 

Toki oppilaitoksissa kannattaa opettaa sitä, mitä työelämässä arvostetaan. Python komeilee edelleen kärjessä, kun listan tuloksia suodattaa työmarkkinoilla kysytyn osaamisen perusteella.

 

IEEE Spectrumin listan suosituimmat ohjelmointikielet ovat kaikille koodareille tuttuja. Kärkipaikan nappaa Python. Kuva: IEEE Spectrum

 

 

Python on kovaa valuuttaa myös tämän hetken työmarkkinoilla. TOP10 ohjelmointikielet, joiden osaajia työnantajat hakevat. Kuva: IEEE Spectrum

 

Lista on herättänyt Facebookissa myös kritiikkiä. Sitä kommentoineet ovat ihmetelleet muun muassa Arduinon seitsemättä sijaa, sillä moni mieltää sen vahvemmin elektroniikka-alustaksi ja ohjelmointiympäristöksi. 

Jos IEEE Spectrumin listalle kaipaa vertailukohtaa, voi tutustua esimerkiksi kuukausittain päivitettävään TIOBE indexiin, jonka kärjessä komeilee tällä hetkellä C-kieli. Myös Java kiilaa Pythonin edelle. Nousussa on ainakin data-analyytikkojen suosima R.

 

Tutustu ohjelmistokehitystä tarjoaviin yrityksiin klikkaamalla ohjelmointikielen nimeä.

1.JavaScript 2. Python 3. Java 4. PHP 5. C# 6. C++ 7. Ruby 8. C

 

Lue myös:

Millaista on koodarin työ? Koodikahvit-podcast tekee tunnetuksi it-alaa

Tekoälykiihdyttämö listasi Suomen parhaat tekoäly-yritykset

Ohjelmoinnin oppimisverkosto Farmi n3 tarjoaa ilmaista ohjelmointiopetusta kaikille sukupuoleen ja taitotasoon katsomatta