Windows, macOS kenties Linux? Markkinajohtajien käyttöjärjestelmät ovat helppoja ja käyttäjäystävällisiä, ja harva kaipaa muuta. Harrastajat ja organisaatiot eri puolilla maailmaa ovat kuitenkin kehitelleet erikoisia käyttöjärjestelmiä, jotka eivät välttämättä ole aina niitä käytännöllisimpiä, mutta toimivat usein todisteina tekijöidensä omistautuneisuudesta.

Esittelemme maailman erikoisimmat käyttöjärjestelmät!

 

Kristillinen käyttöjärjestelmä TempleOS

Kokonaisen käyttöjärjestelmän koodaaminen yksin on valtava projekti. Mies nimeltä Terry Davis on kuitenkin tarttunut haasteeseen, ja työn tulos on erikoinen raamatullinen käyttöjärjestelmä. Davis kertoi alkaneensa kehittää TempleOS:ää saatuaan viestin jumalalta vuonna 2003 ja julkaisi projektinsa vuonna 2011. TempleOS on kirjoitettu Davisin itse kehittämällä ohjelmointikielellä nimeltä HolyC, joka on yhdistelmä ohjelmointikieliä C ja C++. Davis kuoli vuonna 2018, mutta järjestelmä on vapaasti ladattavissa verkosta.

 

Maailmanlopun käyttöjärjestelmä Collapse OS

Ohjelmistokehittäjä Virgil Dupras halusi kehittää käyttöjärjestelmän, joka voisi pyöriä maailmanlopun jälkeisessä maailmassa, jossa post-apokalyptisten romunkerääjien kasaan riipimällä raudalla ei ole paljonkaan prosessointitehoa. Näin syntyi Collapse OS. Duprasin käyttöjärjestelmä on suunniteltu toimimaan minimalistisilla, improvisoiduilla laitteilla ja sen voi asentaa ilman internetin apua.

 

Pohjois-Korean käyttöjärjestelmä Red Star

Pohjois-Korea on äärimmäisen suljettu maa, joten on selvää, että sillä on myös oma käyttöjärjestelmänsä. Red Star, koreaksi Pulgŭnbyŏl, on kehitetty Pohjois-Korean tietotekniikkakeskuksessa ja pyörittää modifioitua versiota länsimaissakin tutusta Firefox-verkkoselaimesta.

Käyttöjärjestelmällä pääsee käymään valtion verkkosivuilla, käyttämään tekstieditoria ja jopa pelaamaan pelejä. Kuten totalitaristisen valtion käyttöjärjestelmältä voi odottaa, sisältää se myös kansalaisten valvontaan suunniteltuja elementtejä. Kaikki tiedostot merkitään kyseisen asennuksen uniikilla sarjanumerolla, joten mitään salaista ei Red Star-käyttöjärjestelmällä pääse puuhaamaan.

 

Suicide Linux, käyttöjärjestelmä uhkarohkeille

Suicide Linux on toista maata kuin nykypäivän helppokäyttöiset ja käyttäjäystävälliset käyttöjärjestelmät. Suicide Linuxin asentaminen tietokoneelle on kuin venäläistä rulettia, jossa liipaisimena on asentajan näppäilytarkkuus. Jos tietokoneelle näppäilee yhdenkään komennon jota Linux ei tunnista, järjestelmä tulkitsee sen komennoksi tyhjentää koko kovalevy.

 

Valtavan käytetty mutta tuntematon TRON

Tohtori Ken Sakamuran Tokion yliopistossa kehittämä The Real-Time Operating System Nucleus eli TRON on suurelle yleisölle tuntematon nimi, mutta pyörii piilossa valtavalla määrällä laitteita. TRON on käytössä miljardeissa puhelimissa ja mobiililaitteissa ympäri Aasiaa. Japanilaisyritykset ovat yrittäneet tuoda TRONia myös länsimaisille markkinoille, mutta yrityksiä on hidastanut Microsoftin lobbaus sekä koodin englanninkielisen dokumentaation puute.

 

Yhden miehen open source-käyttöjärjestelmä Visopsys

Toinen yhden miehen taidonnäyte on Andy McLaughlinin vuonna 1997 aloittama Visopsys. Hän innostui käyttöjärjestelmistä käytyään 1990-luvulla käyttöjärjestelmäteoriaa käsittelevän kurssin, ja päätti ryhtyä rakentamaan omaa käyttöjärjestelmäänsä. McLaughlin on rakentanut Visopsysiin graafisen käyttöliittymän sekä joukon erilaisia sovelluksia, kuten tekstieditori, virtuaalinen näppäimistö, laskin, pelejä ja kalenteri. McLaughlinin yli 20 vuotta kestänyt kehitysprojekti jatkuu edelleen.

 

Lähde:
Pcmag