Solteqin palvelukehityksestä vastaava Juha Luomala, sekä arkkitehti Marko Pitkänen ovat silminnähden innostuneita.

Tarkoituksenamme on nimittäin tehdä juttu IBM Watsonin kognitiivisen kyvykkyyden soveltamisesta kaupan alaan.

Mistä Watsonissa oikein on kyse ja miksi kaupan alan digitalisaatioon keskittyvässä Solteqissa ollaan teknologiasta niin innostuneita?

Luomala ja Pitkänen lähtevät liikkeelle perusteista.

– IBM Watson on joukko kyvykkyyksiä. Se on teknologia-alusta, jolla voidaan hyödyntää luonnollista, ihmisen tuottamaa dataa. Watson jalostaa tätä dataa helpommin hyödynnettävään muotoon. Tarkoituksena on näin tuoda tietoa ihmisen päätöksenteon tueksi ja parantaa kykyä käsitellä tietoa.

”IBM Watson pyrkii madaltamaan kynnystä ihmisen ja koneen väliseen vuorovaikutukseen”

Samalla IBM Watson pyrkii madaltamaan kynnystä ihmisen ja koneen väliseen vuorovaikutukseen.

– Watson-kyvykkyyksien avulla voimme asioida koneiden ja sovellusten kanssa keskustelemalla. Voimme esimerkiksi muuttaa huoltomiehen B2B-verkkokaupan asiakaspalvelussa puhuman slangin tekstiksi, joka muutetaan insinöörien käyttämään suunnittelukieleen, josta hänen tarvitsemansa varaosa tunnistetaan ja esittää aihepiiriin kuuluvia tarkentavia jatkokysymyksiä ohjelmallisesti, Pitkänen avaa.  

 

Solteq on ollut yrityksenä jo 30 vuotta näköalapaikalla kaupankäynnin muutoksessa. Watsonin näkeminen oli Luomalan mukaan “jotain muuta”.  

– Kun näimme Watsonin kyvyt, tajusimme, että tässä on nyt jotain aivan uutta ja disruptiivista, jolla on potentiaalia muuttaa markkinaa hyvinkin radikaalisti. Ajattelimme, että kyseessä on sen tason muutos, johon täytyy lähteä mukaan.

Kaupankäynnissä analytiikan ymmärtäminen ja siihen liittyvät markkinoinnilliset toimenpiteet ovat avainasemassa. Watson edustaa tätä parhaimmillaan: Insightin hakemista ja sen muuttamista konkreettisiksi toimenpiteiksi ja tuloksiksi.

 

Juha Luomala vastaa Solteqilla palvelukehityksestä.

Juha Luomala vastaa Solteqilla palvelukehityksestä. Solteqin asiantuntijat voi tavata 19.10 Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä IBM BusinessConnect-tapahtumassa.

– Olemme nähneet, että oli asiakkaan prosessi mikä tahansa, esim. myynti, markkinointi tai asiakaspalvelu, Watson tietyllä tavalla muuttaa kaikkia näitä prosesseja paradigmatasolla. Se voidaan laittaa tekemään asioita, joihin asiakaspalvelijoilla on mennyt aiemmin valtavasti aikaa. Näin päästään tekemään vaikeita ja aikaa vieviä tehtäviä tehokkaasti, Luomala avaa.

”Watson muuttaa kaikkia näitä prosesseja paradigmatasolla”

Watsonin puheesta tekstiksi -toiminto mahdollistaa asiakaspalvelupuheluiden litteroinnin. Näin asiakaspalveluun kertynyt tieto voidaan syöttää datana psykolingvistiseen analyysiin ja saada näin tietoa siitä, minkälainen henkilö on ja miten hän tulee reagoimaan erilaisiin tilanteisiin. Näin palvelua voidaan muokata persoonaan sopivalla tavalla, tai voidaan tunnistaa millä päällä asiakas on, ja suhteuttaa asiakaspalvelu tähän.

IBM Watson auttaa asiakaspalvelua ymmärtämään asiakkaan tuntemuksia ja käyttäytymistä.

IBM Watson auttaa asiakaspalvelua ymmärtämään asiakkaan tuntemuksia ja käyttäytymistä.

– Markkinoinnissa ja tuotehallinnassa liiketoiminnalliset toimintatavat tehostuvat. Kun käyttäjän digitaalinen identiteetti voidaan tunnistaa, pystytään yhdistämään useampi identiteetti yhteen käyttäjään. Näin voidaan kerätä kuluttajan eri medioissa tuottamaa aineistoa ja analysoida esim. sitä, kenen kanssa hän vuorovaikuttaa. Päästään tekemään analyysi siitä, miten markkinoida tuotteita tai mistä asiakas on kiinnostunut, Pitkänen avaa.

– Lisäksi Watson-kyvykkyyksille rakennetussa järjestelmässä asiakastietoon voidaan yhdistää erilaisia tietolähteitä, kuten säätietoja, sosiaalisesta mediasta tunnistettuja yleisiä trendejä ja niin edelleen, Luomala jatkaa.

”Kone ja ihminen täydentävät toisiaan esimerkiksi tyytyväisyyskyselyn tulosten analysoinnissa”, kertoo Marko Pitkänen.

IBM Watsonin teknologiaa voidaan hyödyntää myös liiketoiminnan ennakoinnissa.

Jos esimerkiksi näyttää siltä, että tulossa on uusi Pokemon Go -tyyppinen villitys, kauppias voi organisoida toimitusketjun ja tavaravirrat vastaamaan joululahjakauden kysyntää.

Digitalisaatiokenttä on täynnä monenmoista hypeä. Pitkänen ja Luomala kuitenkin vakuuttavat, että Watsonin konkreettiseen hyödyntämiseen panostetaan Solteqissa yhtiötasolla.

– IBM Watsonissa nähdään niin paljon potentiaalia, että siihen tullaan investoimaan.  Olemme rakentamassa tällä hetkellä tiimiä, joka ottaa Watsoniin pohjautuvan liiketoiminnan haltuun. Meillä on jo paljon elementtejä entuudestaan, joita yhdistämme tähän uuteen osa-alueeseen, Luomala kuvaa.

– Visionamme on, että Solteqista syntyy Watson-osaamiskeskus, jossa on kaupan alan johtava osaaminen ja joka on tunnistettu toimija alalla.

Solteqin ite wiki profiili

Solteqin kotisivut

IBM Business Connect-tapahtuma järjestetään 19.10.2016 Helsingin messukeskuksessa teemanaan The new era of thinking. Tule mukaan verkostoitumaan digitaalisen liiketoiminnan ammattilaisten kanssa!

IBM Business Connect-tapahtuman sivut

Seuraa tapahtuman Hastagia #IBMBCFI twitterissä.