Mitä teknologiauutuuksia asiantuntijat povaavat alkaneelle vuodelle? Tässä Mashablen toimituksen arvio vuonna 2016 yleistyvistä teknologioista.

 

Katsauksessamme asiantuntijoiden ennustuksiin alkaneen vuoden teknologiauutuuksista, siirrymme Gartnerin ennusteista verkkomedia Mashablen listan avaamiseen.

Mashablen teknologiatoimittaja Lance Ulanoffin 9 technologies to watch in 2016 -listaus nostaa tulevan vuoden järisyttävimmät teknologiset uutuudet esiin. Ulanoffin laatima lista pitää sisällään samoja huomioita Gartnerin kanssa, mutta myös täysin uusia nostoja. Ulanoffin listan keskiössä on Gartnerin listan organisaatioita ja liike-elämää järisyttävien innovaatioiden sijaan jokapäiväiseen elämäämme vaikuttavat keksinnöt. Tässä kirjoituksessa esittelemme Mashablen listan viisi ensimmäistä teknologiatrendiä vuodelle 2016.

 

Tekoäly 2.0

 

Myös Mashablen ennusteessa vuosi 2016 tulee sisältämään harppauksia koneellisessa oppimisessa. Applen Siri, Google Now, Amazonin Alexa ja Microsoftin Cortana pystyvät jo melko vakuuttavasti jäljittelemään ihmisvuorovaikutusta ja avustamaan yksinkertaisissa tehtävissä. Sen lisäksi, että Siri kertoo kysyttäessä sään, päivän, kelloajan ja lämpötilan, se myös beatboxaa pyynnöstä.  Tämän vuoden aikana tulemme näkemään uusia tekoälyllä toimivia apureita, sekä kehittyneempiä versioita vanhoista. Siri löytyy pian 5 miljoonasta Ford autosta, jolloin huomisen sään tiedustelu onnistuu kädet ratissa. Alla olevassa videossa näytetään, miten iDevices-laitteeseen kytketyn tuulettimen hallinoiminen onnistuu Sirin avulla.

 


Samanaikaisesti vielä näitäkin järeämmät tekoälyt jatkavat kehittymistään. IBM:n Watson-supertietokone, joka päihitti jo vuonna 2011 ihmiskilpailijansa nokkeluutta vaativassa Jeopardy-televisiotietokilpailussa, on hiljattain valjastettu esimerkiksi keuhkosyövän hoitoon. Watsonin kaltaiset tekoälyjättiläiset pystyvät jo kohta tuottamaan tarkkoja  ennusteita lähitulevaisuuden tapahtumista analysoimalla maailmanlaajuisia sosiaalisen median värähtelyjä.

 

IBM:n Watson-supertietokone päihittää ihmiskilpailijansa Jeopardy-tietovisassa. Kuva: IBM

IBM:n Watson-supertietokone päihittää ihmiskilpailijansa Jeopardy-tietovisassa. Kuva: IBM

 

Seuraavan sukupolven materiaalit

 

Tiedemiehet ovat jo pitkään kehitelleet uusia, kehittyneempiä materiaaleja, ja tänä vuonna tämä kehitystyö alkaa viimein tuottaa tulosta. Kehitysaskeleet tällä saralla tulevat muun muassa määrittelemään sen, miltä seuraavan sukupolven kodinelektroniikka- ja mobiililaitteet tulevat tulevaisuudessa näyttämään ja tuntumaan. Esimerkiksi kierrätettävät kestomuovit (recyclable thermoplastics) voivat jo tänä vuonna muokata käsitystämme älypuhelimien rungoista. Mobiililaitteiden näytöt tulevat yhä ohuemmiksi ja kestävämmiksi kun jo käytössä oleva Corningin kehittämä superkestävä Gorilla Glass -näyttölasi saa pian uusia kehitysversioita, sekä japanilaisia kilpailijoita.

 

Lisäksi tutkijat ovat hiljattain selvittäneet keinon valmistaa grafeenia – maailman kestävintä tunnettua ainetta – 100 kertaa aiempaa halvemmalla tuotantomenetelmällä. Lähitulevaisuudessa voimme nähdä tästä yhden hiiliatomikerroksen paksuisesta, valoaläpäisevästä, sähköä ja lämpöä erinomaisesti johtavasta aineesta valmistettuja ennennäkemättömän tehokkaita prosessoreita ja tunnistinlaitteita. Grafeenin löytämisestä jaettiin fysiikan Nobel-palkinnot vuonna 2010, ja sen laajamittaisen käyttöönoton on jopa väitetty merkitsevän ihmiskunnalle samanlaista murrosta kuin siirtymistä pronssikaudesta rautakauteen.

 

Grafeeni on atomin paksuinen hiilikalvo, jolla on tunnetuista aineista paras sähkönjohtokyky ja se on 40 kertaa vahvempaa kuin teräs. Grafeeni on myös kierrätettävää ja myrkytöntä.

Grafeeni on atomin paksuinen hiilikalvo, jolla on tunnetuista aineista paras sähkönjohtokyky ja se on 40 kertaa vahvempaa kuin teräs. Grafeeni on myös kierrätettävää ja myrkytöntä.

Älykapistukset

 

Mashable povaa ’älykapistuksesta’ (eng. ’smart objects’) vuoden 2016 muotisanaa aiempien vuosien ’IoT:n’ ja ’älykodin’ rinnalle. Älykapistus on jokapäiväinen käyttöesine, joka on päivitetty nykyaikaan liitännäisyyksillä ja dataa keräävillä sensoreilla. Nämä ulkoisesti perinteisen näköiset esineet – ovimatot, pöytäliinat, kahvikupit ja toimistotuolit – ovat yhteydessä käyttäjänsä älypuhelimeen Wi-Fi:n tai Bluetoothin välityksellä, ja välittävät reaaliaikaista, ajankohtaista tietoa suorituskyvystään ja toiminnastaan.

 

Ihmiskunnan kehityksen kannalta verkkoon liitetty toimistotuoli ei toki ole järisyttävä edistysaskel, mutta se antaa mahdollisuuden pienin askelin parantaa jokapäiväisiä rutiineja. Pohjimmiltaan nämä älykapistukset siis mahdollistavat oman ajankäytön ja toiminnan tehostamisen, vaikka on toki käyttäjästä itsestään kiinni, miten saamaansa tietoa käyttää toimintansa tehostamiseen.

 

smart-object-älykapistus

Lähitulevaisuudessa kahvikuppimme voi ilmoittaa älypuhelimellemme, kun kahvi on jäähtynyt juomakelpoiseksi

 

Ensi-robotit

 

Vaikka Star Warsista tutut robottisankarit ja ensimmäiset todelliset kotiapurit antavat vielä odottaa keksimistään, vuosi 2016 tulee Mashablenkin mielestä olemaan merkittävä vuosi erilaisten robottien yleistymisen kannalta. Esimerkiksi lampun kokoisesta ja näköisestä ’ensimmäisestä sosiaalisesta ja persoonallisesta kotirobotista’ Jibosta ennustetaan myyntihittiä vuodelle 2016. Samaan aikaan ihmisen ystäväksi kehitetty hieman kalliimpi ja ihmismäisempi japanilainen Pepper-robotti tulee yleistymään seuraavan vuoden aikana  yritysten show roomeissa ja tapahtumissa. Robotit tulevat nopeasti yleistymään myös leluissa, koulutuksessa, viestinnässä ja kodinelektroniikassa.

 

Jibo – maailman ensimmäinen sosiaalinen kotirobotti

 

Virtuaalitodellisuus

 

Mashable povaa vuodesta 2016 virtuaalitodellisuuden tulikoetta. Kun nopeimmat omaksujat saivat ensimmäiset virtuaalitodellisuusvimpaimensa jo pukin kontissa, tänä vuonna kiihkeästi odotettu keinotodellisuutta hyödyntävät Oculus Rift -virtuaalikypärä ilmestyy viimein kaupan hyllyille. Myös Sony aikoo tuoda tulevan kevään aikana myyntiin Morpheus-virtuaalinäytön, jota voi käyttää PlayStation 4 -pelien pelaamiseen. Myös muut teknologiajätit kehittävät kilvan omia laitteitaan.

 

Ensialkuun virtuaaliteknologiaa tullaan hyödyntämään peleissä, mutta Oculus Riftin viime vuonna ostaneella Facebookilla on suunnitelmissaan luoda virtuaalimaailmasta väline, jolla ihmiset voivat jakaa sosiaalisia tilanteita keskenään. Kohta voimme osallistua kaukana asuvan mummon syntymäpäiväjuhlille omasta olohuoneestamme käsin! Virtuaalitodellisuuden on sanottu olevan samoissa kantimissa tänään, kun Internetin vuonna 1993, ja vuoden 2015 loppua on kuvailtu kaupallisen virtuaalitodellisuuden lähtölaukaukseksi.

 

Pian voit lähteä sateisena syyspäivänä virtuaalikierrokselle New Yorkin Metropolitan-museoon poistumatta kotoasi

Pian voit lähteä sateisena syyspäivänä virtuaalikierrokselle New Yorkin Metropolitan-museoon poistumatta kotoasi. Kuva: Niko Helle

 

Tässä auki avattuna Mashablen listan 5 ensimmäistä teknologiauutuutta. Miten jännittävä vuosi meillä onkaan edessä!

 

Lue myös tämän katsauksen seuraava osa, jossa puhutaan esimerkiksi kasvotunnistuksesta, nelikoptereista ja leijulaudoista!

Teknologiat, joita pitää silmällä vuonna 2016 – osa 2

 

 

Lue myös:

Gartnerin strategiset teknologiatrendit

Gartnerin strategiset teknologiatrendit osa 2

 

Niko_kuva

Niko Helle bloggaa, SoMettaa ja sähköpostittaa ite wikillä Marketing Managerinä.

Voit seurata minua Twitterissä tästä!

 

Liity ite wikin uutiskirjeen tilaajiin ja seuraa meitä Twitterissä, facebookissa ja LinkedInissä

Ite wiki koostaa yhteen kaikki liiketoiminnan Digitalisoinnin osaajayritykset Suomessa ja yhdistää sopivia yrityskumppaneita liiketoiminnan kehityshankkeissa.

ite wikin yrityshaku

Iie wikin referenssihaku

ite wikin julkaisuhaku