Tunnelmia ensimmäisestä WordCamp Nordic -konferenssista – mitä jäi käteen?
Olimme ensimmäisessä yhteispohjoismaisessa WordPress-tapahtumassa mukana sekä sponsorina että osallistujina. N. 600 osallistujan tapahtumassa kehitettiin WordPressiä, opittiin runsaasti uutta ja tavattiin muita kansainvälisen WP-yhteisön jäseniä.
Tovi on jo kulunut ensimmäisestä WordCamp Nordic -tapahtumasta, jossa Geniem oli vahvasti mukana sekä osallistujina, että sponsorina. Kyseessä oli ensimmäinen yhteispohjoismainen WordPress-konferenssi, jossa osanottajia oli Pohjoismaiden lisäksi runsaasti myös mm. Keski-Euroopasta ja joitakin Yhdysvalloista. WordCamp Nordic oli samalla suurin Suomessa järjestetty WordPress-tapahtuma ja laatuaan ensimmäinen alueellinen WordCamp. Itselleni oli virkistävää olla ensimmäistä kertaa Suomessa WordCampissa, jossa en ollut järjestäjänä tai puhujana. Sain vain nauttia hyvin järjestetystä tapahtumasta, oppia uutta ja keskittyä tapaamaan muita suomalaisen ja kansainvälisen WordPress-yhteisön jäseniä yhdessä kollegojeni kanssa.
Videoiden saavutettavuuden parantamista Contributor Dayssa
Torstain ohjelmassa oli ns. Contributor Day Aalto-yliopiston tiloissa, jossa vähän yli 100 osanottajaa osallistui WordPressin kehittämiseen eri tavoin. Eri tiimeissä mm. parannettiin WordPressin dokumentaatiota, korjattiin bugeja, ja testattiin Gutenberg-projektin uusia designeja. Minä olin mukana yhdessä käännös- ja saavutettavuustiimin kanssa työstämässä tekstityksiä aiemmista WordCampeista julkaistuihin videoihin wordcamp.tv:ssä, ja auttamassa lisäosien käännösten kanssa. Tekstitykset parantavat merkittävästi videon saavutettavuutta esimerkiksi kuulovammaisille, mutta myös kaikille niille, jotka haluavat katsella videon ilman ääntä.
Parhaat palat seminaaripäivältä
Varsinainen seminaaripäivä järjestettiin upeissa puitteissa Paasitornissa, ja Geniemin porukkaa oli paikalla jo 15 henkeä.
- Jaakko Alajoki Evermadelta piti erinomaisen ja ajatuksia herättävän puheen ympäristöystävällisestä verkkokehittämisestä eli käytännössä energiankulutuksen huomioimisesta osana kehitysprosesseja. Jaakon tekemien testien perusteella esimerkiksi SQL-kyselyjä yhdistämällä voidaan saavuttaa todella merkittäviä pienennyksiä energiankulutukseen, sillä välimuistitetun ja välimuistittamattoman sivulatauksen energiankäytön välillä on todella iso ero. Geniemillä teemme paljon töitä sen eteen, että sivut toimisivat mahdollisimman nopeasti mm. tehokkaan välimuistituksen ansiosta.
- Taeke Reijenga alankomaalaisesta Level Level -toimistosta kävi läpi hyviä esimerkkejä siitä, miten saavutettavuuden huomiotta jättäminen voi maksaa selvää rahaa joko menetettynä tulona, sanktioina tai kalliina julkaisun jälkeen tehtävänä jatkokehityksenä. Taeken esitys löytyy PDF:nä Level Levelin sivuilta.
- Antonio Villegasin puhe otsikolla ”Best practices for WordPress Developers who didn’t have time to learn JavaScript Deeply” tarjosi monia hyviä askelia alkuun pääsemiseksi Gutenberg-editorin räätälöinnissä. Antonion pääpointti oli, että ilman syvällistä React-osaamista ja JavaScript-supertaitojakin pärjää mainiosti, mutta opettele ainakin moderni JavaScript-syntaksi, JSX-syntaksi ja opiskele Gutenbergin perusteet. Ja ala koodata. Antonio on koostanut omat Gutenberg-oppinsa Block Editor Boilerplateksi, jonka kuvaus ja koodi löytyvät hänen blogistaan.
- Rian Rietveldtin puhe ”Who’s afraid of ARIA” sisälsi vinkkejä oikeaoppisesta ARIA-merkkauksen käytöstä. Toisin kuin moni kuvittelee, saavutettava koodi ei edellytä ARIAn käyttöä, vaan sitä pitäisi pikemminkin välttää. ARIA-merkkausta tarvitaan vasta sitten, kun HTML:n omat elementit eivät riitä, ja siksi Rian viesti olikin kaikille kehittäjille ”Learn HTML5 deeply”. Tiivistelmä ja linkki Rianin esitykseen löytyy Level Levelin sivuilta.
- Piccia Neri käsitteli mainiossa puheessaan ”UX for everyone” käyttökokemuksen merkitystä, sekä sitä miten moneen asiaan tällä oikeastaan onkaan vaikutusta. Tästä puheesta irtosi paitsi konkreettisia vinkkejä suunnittelun eri vaiheisiin, mutta myös näkemystä siihen, mitä kaikkea suunnittelussa kannattaisi huomioida, sekä varsin käteviä vinkkejä käyttäjätestaukseen ilman valtaisaa budjettia. Piccian esitys löytyy SlideSharesta.
Geniem sponsorina ja yhteenvetoa
Järjestäjätiimi Marco, Kenneth, Niko, Sonja, Johan, Linnea, Timi, Sami, Anna, Anni ja Stanislav sekä lukuisat vapaaehtoiset olivat tehneet todella ison työn WordCampin järjestämiseksi ja se näkyi. Tämä oli parhaiten järjestettyjä WordCampeja, joissa olen ollut mukana. Geniem oli toki omalta osaltaan mahdollistamassa tapahtumaa Silver Sponsorina ja lähdemme mielellämme tukemaan vastaavien tapahtumien järjestämistä myös jatkossa.
-Daniel Koskinen
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Markkinointi | |
Tuotekehitys ja suunnittelu |
Erikoisosaaminen
Käyttöliittymäsuunnittelu | |
Webkehitys |
Toimialakokemus
Asiantuntijapalvelut | |
IT | |
Julkishallinto | |
Järjestöt ja yhdistykset | |
Kauppa | |
Kiinteistöala | |
Koulutusala | |
Kuljetus, liikenne ja logistiikka | |
Media | |
Rakentaminen | |
Urheilu, viihde ja virkistys |
Teknologia
WordPress |
Omat tagit
enterprisewordpress
wordcamp
Hion Digital - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Hion Digital - Muita referenssejä
Hion Digital - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Senior Full Stack Developer
- Laura - Full Stack Developer
- Laura - Kesätyöpaikat, Toiminnanohjausjärjestelmän kehitys, Millog Oy Tampere
- Laura - Kesätyöpaikat, ICT-harjoittelija, Millog Oy Riihimäki
- Nordea - Java Developer
- Nordea - Hadoop Operation Specialist
- Nordea - DevOps Operation Specialist
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Maxtech - RTK-Palvelu hyötyy Maxtechin ajansäästövaikutuksesta ja TES-osaamisesta
- TNNet Oy - Kauppakeskus Seppä – TNNet hoiti nettiyhtydet kerrasta kuntoon
- TNNet Oy - Evantizer Oy – Palvelinsiirtoa TNNetille ei ole tarvinnut katua
- Tecinspire Oy - Työ- ja toimintakyvyn arviointi tehostuu digitaalisella ammattilaistyökalulla
- Fellowmind - Teknikum: Dataohjattua ja tehokasta liiketoimintaa Dynamics 365:llä
- Fellowmind - Hedengren: Analytiikan muutoshankkeesta ratkaisuja liiketoimintahaasteisiin
- Codemate - Kestävää kasvua sovelluskehityksen transformaatiolla
Tapahtumat & webinaarit
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 15.01.2025 - FCAI-SIG: AI in Energy
- 15.01.2025 - SaaS-klubi: Myyntivetoinen kasvu
- 21.01.2025 - Älyteko 2025 -hybridiseminaari
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 22.01.2025 - Verkosto 2025
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Nodeon - Kun ensimmäinen miljoona on käytetty, niin siitä se homma vasta alkaa
- Efima Oyj - Voittava asiakaskokemus saavutetaan yhtenäisten prosessien ja järjestelmien avulla
- TNNet Oy - Verkkoskannaus löytää haavoittuvuudet ja estää hakkerien hiippailut
- Ready Solutions Oy - Lakehouse – analytiikan loogiset kerrokset ja tietomallintaminen
- Kisko Labs Oy - Saavutettavuuden testauksen ja automaation hyödyntäminen: Näin varmistat palveluiden esteettömyyden
- Ready Solutions Oy - Aikasarjamallien ennusteiden testaus ja laadunvarmistus
- Kisko Labs Oy - Esteettömyysdirektiivi ja sen vaikutukset digitaalisiin palveluihin
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |