Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Sipoo valjasti palvelutietovarannon nettisivujensa moottoriksi

ReferenssiNäin palvelutietovarannon sisällöt siirtyvät sujuvasti Sipoon omille verkkosivuille. 

Sipoon kunnan verkkopalvelun tekstisisällöt tuotetaan pääsääntöisesti kansallisessa palvelutietovarannossa, josta ne integroidaan sipoo.fi-verkkopalveluun. Ambientia auttoi Sipoota kehittämään PTV-integraatiokonseptin, joka on kunnan itsensä näköinen – ja palvelee kuntalaisia parhaalla mahdollisella tavalla.

Palvelutietovaranto (PTV) on valtakunnallinen keskitetty tietovaranto, johon kunnat, valtio ja yksityinen sektori kuvaavat palvelunsa ja niiden asiointikanavat mahdollisimman asiakaslähtöisesti. Digi- ja väestötietovirasto tuottaa PTV-sovelluksen sekä avoimet rajapinnat.

Kukin PTV:n käyttöön ottava organisaatio vastaa omien palvelukuvaustensa tuottamisesta, ylläpidosta ja kehittämisestä PTV-tietomallin ja käyttöehtojen mukaisesti.

Palvelutietovarannon sisältö on avointa dataa, eli se on avoimen rajapinnan kautta käytettävissä missä tahansa, esimerkiksi verkkopalveluissa, chatboteissa ja karttapalveluissa. Kaikki PTV:hen kuvatut sisällöt näytetään myös Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Älä tee turhaa työtä!

Sipoon kunta otti Ambientian avuksi miettimään, miten PTV:hen luotu informaatio saadaan ”virtaamaan” kunnan nettisivuille mahdollisimman fiksulla tavalla. Kick-off integraatioprojektille oli kesäkuussa 2020, kertoo tiedottaja Paula Ropponen Sipoon kunnasta.

”Laki määrää sen, että kunta kuvaa palvelunsa PTV:ssä. Me tarvitsemme sekä suomen- että ruotsinkieliset sisällöt ja halusimme välttää tilanteen, jossa meillä on eri sisällöt PTV:ssä ja kunnan nettisivuilla, ja vielä kahdella eri kielellä”, kuvailee Ropponen.

Laki hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista (571/2016) velvoittaa julkishallinnon organisaatioita kuvaamaan palvelunsa Suomi.fi-palvelutietovarantoon.

Lead-kehittäjänä projektiin mukaan hypännyt Aleksi Jetsu Ambientialta toteaa, että pohjatyöt oli tehty hyvin: Sipoon kunta oli ollut ”todella aktiivinen” PTV-puolella, joten olemassa oli paljon sisältöjä, joista ammentaa. Ambientialla taas oli PTV-kokemusta mm. Valtiokonttorille toteutetusta projektista.

”Kehitystyössä meille muodostui mantraksi, että tuota sisältöä vain yhteen paikkaan ja se paikka on PTV. Sieltä se pitää saada automaattisesti päivittymään kunnan sivuille”, Jetsu kertaa. Konseptin keskiössä ovat dynaamiset sivupohjat, jotka linkittyvät tehokkaasti keskenään.

Käytettävyyden ehdoilla monipuolisempi nettikokemus

Paula Ropponen muistuttaa, että kaikilla kunnilla on iso savotta kertoa palveluistaan netissä niin, että se saavuttaa kuntalaiset.

”Käyttäjän tarve vaihtelee tapauskohtaisesti niin paljon – joku voi esimerkiksi etsiä tietoa liikuntapaikoista ja toinen etsiä tietoa toisen asteen koulutuksesta. Meidän vastuullamme on varmistaa, että kuntalainen saa helposti juuri sen tiedon, mitä on hakemassakin.”

Yhdeksi haasteeksi muodostui PTV:n formaatin tietty jäykkyys ja rajallisuus – PTV esimerkiksi suosi tiettyjä määrämittoja, joista oli vaikea poiketa. Oli kuitenkin selvää, että kunta halusi ”rikastaa” perussisältöä esimerkiksi kuvilla, kartoilla ja linkkipainikkeilla.

”Tästä syystä loimme käytettyyn WordPressiin kolme omaa sisältötyyppiä: pohjakuvaus, palvelu ja asiointikanava, jotka yhdessä mahdollistivat sisällön rikastamisen”, kertoo Aleksi Jetsu.

Rikastuskonsepti osoittautui toimivaksi ratkaisuksi: ”Sitä kautta olemme saaneet lisättyä sivujen visuaalisuutta, mikä on tärkeä osa käytettävyyttä”, Paula Ropponen toteaa.

Aleksi Jetsun mukaan PTV:ssä käytetty hierarkia on myös tavallaan ”litteä”, mikä ei ole optimaalinen lähtökohta silloin, kun tieto yritetään tehdä dynaamiseksi nettisivuilla.

”Halusimme sivuille enemmän sellaista hierarkiaa, mitä PTV ei mahdollista. Tämä toteutettiin informaatioarkkitehtuurin avulla.”

Kerralla maaliin!

PTV-integraatio saatiin maaliin joulukuussa 2020. Tämän jälkeenkin on vielä ajoittain tehty ”pientä viilausta”, mutta alkuperäinen konsepti on pitänyt kutinsa.

”Linja on pitänyt hyvin”, toteaa Paula Ropponen.

Yhteistyö Ambientian tiimin kanssa taas oli hyvinkin antoisaa, koska ambientialaiset suhtautuivat ongelmanratkaisuun ennakoivasti ja erittäin asiakaslähtöisesti.

”Ambientian väki lähestyi meitä erinäisten asioiden kanssa, joita kannatti projektissa ottaa huomioon, ja tarjosi erilaisia hyviä ratkaisuvaihtoehtoja. Näin saimme sellaista palvelua, jota emme osanneet toivoakaan”, kiittelee Ropponen.

PTV-integraatio saatiin itse asiassa hoidettua niin hyvin, että nyt kunnan toiveissa olisi pitää nettisivuista kiinni ainakin jonkin aikaa.

”Toivotaan, että voidaan jatkaa sivuston kehittämistä, ettei tarvitse aivan pian alkaa tehdä uutta. Elinkaaren pidentämiselle on hyvät edellytykset, koska kokonaisuus on hyvinkin käyttökelpoinen ja moderni”, toteaa Ropponen.

Oppia pitkin matkaa

Aleksi Jetsu vahvistaa, että Sipoon PTV-projektissa yhteistyö oli rautaa: hyviä ideoita tuli myös kunnan puolelta paljon ja niistä pystyttiin ottamaan koppi. Jetsu kehuu Sipoon olevan kovan luokan PTV-pioneeri:

”Tosi moni kunta haluaa nyt päästä samalle PTV-osaamisen tasolle kuin missä Sipoo jo on. Sipoo on selvästi panostanut PTV-puoleen ja sillä on vahva ymmärrys siitä, miten homma toimii”, Jetsu toteaa.

Myös Ambientian omalle porukalle kertyi projektista arvokasta oppia.

”Nyt meillä on sellaista PTV-osaamista, jota voimme monistaa hyvinkin tehokkaasti muissa projekteissa.”

Suosittelija:

”Ambientian väki lähestyi meitä erinäisten asioiden kanssa, joita kannatti projektissa ottaa huomioon, ja tarjosi erilaisia hyviä ratkaisuvaihtoehtoja. Näin saimme sellaista palvelua, jota emme osanneet toivoakaan”

Paula Ropponen

Pinterest
Referenssin infoboxi
Ambientia logo

Tiedot

Tilaaja: Sipoon kunta
Ajankohta: 2020
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Sami Pippuri, Business Director, Public, +358290010556

Lisätietoja

Yritysprofiili Ambientia kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Integraatiot
Webkehitys

Toimialakokemus

Julkishallinto

Teknologia

WordPress

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Omat tagit

ptv

Siirry yrityksen profiiliin Ambientia kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Ambientia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Ambientia - Muita referenssejä

Ambientia - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia