Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Rakennustieto kirittää rakennusalan digivallankumousta

ReferenssiAmbientia luotsaa rakennustoimialaa uuteen digitaaliseen aikakauteen. 

Rakennustieto tuottaa tieto-, tuotetieto- ja ympäristöpalveluita rakentamisen, infran, talotekniikan ja kiinteistönpidon tarpeisiin. Yrityksen tietoholveista löytyvät esimerkiksi ajantasaiset kiinteistö- ja rakennusalan säännökset, ohjeet ja yleiset laatuvaatimukset (RYL). Mutta kuinka kaikki tämä informaatio valjastetaan moderneiksi palveluiksi, jotka kirittävät koko rakennustoimialaa uuteen digitaaliseen aikakauteen?   

Järjestelmäarkkitehti Jussi Kaskia Rakennustieto Oy:stä toteaa, että data on kaikki kaikessa organisaatiolle.   

– Me olemme nimenomaan tietotalo – ja sisällöt ovat meille se kaikkein arvokkain asia, joka tuo myös suurimman osan liikevaihdosta, Kaskia kertoo.  

Kun toimittajalta löytyy myös toimialan tuntemusta, päästään nopeasti samalle aallonpituudelle.  

– Ambientian asiantuntijat ehdottavat meille toimenpiteitä, joilla parannetaan ihan liiketoimintaa, ei vain tekniikkaa, Kaskia toteaa. Ambientia on yksi Rakennustiedon pääkumppaneista verkkopalveluissa.  

Rakennustiedon ”digivallankumous” alkoi jo vuosituhannen alussa, jolloin liiketoimintaa ja sisältöjä siirrettiin koko ajan enemmän verkkoon.

Vuonna 2015 kuvioihin tuli mukaan Ambientia. Sovellusarkkitehti Henri Leisma Ambientialta kertoo, että yhteistyö Rakennustiedon kanssa alkoi lisenssienhallinnan modernisoinnista tulleesta tarjouspyynnöstä.  

– Jo tarjousvaiheessa päädyttiin keskustelemaan monista heidän palveluilleen yhteisistä tarpeista: rakenteellisesta tiedon tuottamisesta ja palveluiden yhteiskäytöstä sekä kyvystä tarjota tietoa ja toimintoja muille. 

Keskustelujen pohjalta päädyttiin toteuttamaan Tietoväylää, jonka kautta Rakennustiedon keskeisintä myyntiartikkelia, eli ohjekortistoja, pystyttäisiin tarjoamaan rakenteellisena sisältönä eri palveluille.  

– Tämän tueksi tarvittiin kertakirjautumispalvelua ja hakumoottoria sekä lisenssienhallintaa, joka mahdollistaa eri toimittajien tuottamien palveluiden koostamisen paketeiksi, Leisma kertoo.  

Kortistoista ja lisenssien hallinnasta oli olemassa 15 vuotta vanhat versiot, jotka olivat ajalleen tyypillisesti vain itsensä kanssa yhteensopivia. 

Palvelut yhdeltä luukulta?   

Ambientian osaaminen ja asenne jäivät mieleen. Samalla Rakennustiedossa ryhdyttiin miettimään, että partneriverkostoa olisi hyvä ryhtyä virtaviivaistamaan.   

– Halusimme vähemmän partnereita ja vähemmän eri järjestelmiä, kertoo Kaskia.   

Konsolidaatiokumppaniksi valikoitui Ambientia aika kivutta.  

– Ambientian tekemisen taso oli alusta asti korkea. Itse järjestelmät ja niiden tukipalvelut toimivat hyvin ja me koimme, että tässä meillä on luotettava kumppani, kehaisee Kaskia.  

Ambientian päässä asiakkuudesta vastaava Harri Nieminen toteaa, että Ambientian tiimi huomasi aika pian, etteivät Rakennustiedon eri järjestelmät pelanneet yhteen optimaalisella tavalla.    

– Aloimme miettiä, miten luodaan palvelupaketti, jonka avulla Rakennustieto saa enemmän irti sisällöistään nyt ja tulevaisuudessa. Tässä työssä tärkeää oli integraatio- ja modernisointiosaaminen, Nieminen muistelee.     

Integraatio edellä 

Ambientia alkoi toimia edustapalvelujen integraattoriroolissa tarjoten yhteiskäyttöisiä toteutuksia ja neuvoen myös muille toimittajille niihin liittymistä.  

– Erillisiä palveluita ajettiin eri ympäristöissä ja muutokset vaativat monen toimittajan välistä synkronointia, kertoo Henri Leisma. – Myöhemmin edustapalveluiden toteutustapoja on avullamme yhtenäistetty ja niiden ajoympäristöksi on vakiintunut Rakennustiedon AWS-julkipilven ympäristö. 

Jussi Kaskian mukaan Ambientia on ollut hyvin hereillä joka tilanteessa ja valmis tukemaan Rakennustietoa erittäin monipuolisesti.  

– Ambientia katsoo eteenpäin ja auttaa meitä valjastamaan teknologian liiketoiminnan edistäjäksi. 

Modernisoimalla uutta ryhtiä palveluihin    

Yhteisen matkan varrella on päästy myös modernisoimaan muutamia edustapalveluita ja ottamaan haltuun toisten toimittajien tuottamia palveluita – kuten Ratu (rakennustuotanto) ja RYL (rakentamisen yleiset laatuvaatimukset).  

Jussi Kaskia arvelee, että yhteinen sävel on löytynyt helposti osittain sen takia, että Ambientia on sopivan kokoinen – ei liian iso eikä pieni – digitalisaatiokumppani Rakennustiedolle.   

– Yhteistyössä on löydetty hieno sweet spot.                     

Töitä riittää edelleen, se on selvä. Rakentaminen on, yhä, sangen konservatiivinen toimiala, jossa muutos lyö läpi hitaasti – joskin varmasti.  

– Toimialalla on käynnissä iso systeeminen, digitaalinen muutos ja me haluamme olla vauhdittamassa tätä kehitystä.  

Pois pdf-maailmasta! 

Vielä toistaiseksi tekemistä on omassakin kotipesässä: esimerkiksi suurin osa Rakennustiedon sisällöistä on verkossa pdf-muodossa, mikä ei edesauta muokattavuutta tai muuta jatkojalostusta.  

– Samalla kun siirrymme pois pdf-aineistoista, pääsemme käsiksi monipuolisempiin hyötyihin, uskoo Kaskia.       

Rakennustiedon palveluita onkin jo saatu sujuvammiksi. Kertakirjautumisen myötä ei esimerkiksi tarvitse alkaa sovelluskohtaisesti miettimään, miten oppilaitoksen konekäyttäjät saadaan tunnistettua – tai miten suuren rakennusliikkeen omassa käyttäjähallinnassa ylläpidettävät oikeudet saadaan sovellusten käyttöön yhtenäisellä tavalla.  

– Vastaavasti hakumoottori osaa ratkoa osittain kirjoitetut ja vähän väärinkin kirjoitetut avainsanat ja löytää kymmenien tuhansien sisältöjen joukosta ne olennaisimmat. Ohjeista, säädöksistä, laatuvaatimuksista ja muusta sisällöstä on tuotettu rakenteista kuvaustietoa esitettäväksi selattaessa ja hakutuloksina, kertoo Henri Leisma. 

Kohti räätälöidympiä täsmäsisältöjä   

Oikean sisällön löytäminen – oikeaan aikaan ja oikeassa kanavassa – on silti edelleen haaste organisaatiossa. 

– Jos ajatellaan, että hakusana on esimerkiksi ’mitoitusohjeet’, niin on syytä muistaa, että tämä tarkoittaa eri asiaa vaikkapa arkkitehdille, rakennesuunnittelijalle ja LVI-suunnittelijalle, Kaskia tarjoaa esimerkin.   

Kysymys kuuluukin, voisiko tekoäly auttaa tislaamaan datasammioista juuri niitä haluttuja hakutuloksia?   

– Tekoäly on varmasti tulossa – ennemmin tai myöhemmin, vastaa Kaskia. - Ensin meidän täytyy purkaa pdf:t oikeanlaiseen formaattiin, mutta jahka se on tehty, tekoälyn käytöstä voi olla paljonkin hyötyä.

Ambientialla ollaan samoilla linjoilla.  

– Tekoäly mahdollistaa mm. keskustelevan tiedonhaun, eli Rakennustiedon materiaalilla opetettu järjestelmä pystyisi vastaamaan kohdennetummin ja keskustelevammin, käyttäjän kontekstin huomioiden, kuin tietopalvelu, toteaa Leisma. – Potentiaalia on myös lisätyssä todellisuudessa (AR), jossa olennaista on sisällön esittäminen reaalimaailmaa täydentävinä palasina. 

Suosittelija:

– Ambientia katsoo eteenpäin ja auttaa meitä valjastamaan teknologian liiketoiminnan edistäjäksi.

Jussi Kaskia

Pinterest
Referenssin infoboxi
Ambientia logo

Tiedot

Tilaaja: Rakennustieto Oy
Ajankohta: 2015 -
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Leena Helanto

Lisätietoja

Yritysprofiili Ambientia kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Dokumenttien hallinta
Integraatiot

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Siirry yrityksen profiiliin Ambientia kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Ambientia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Ambientia - Muita referenssejä

Ambientia - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia