Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

PWA – natiivisovellusten turma?

BloggausPWA, eli Progressive Web App, tarkoittaa web-sovellusta, joka käyttää moderneja selainrajapintoja tuottamaan parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Rautalangasta väännettynä, PWA:t ovat websivuja, jotka toimivat käyttäjän näkökulmasta perinteisen, eli natiivisovelluksen tavoin. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään yksittäinen rajapinta tai framework, vaan useita eri teknologioita hyödyntävä kokonaisuus.

Kysymykseen ”mikä on PWA?” on haastavaa vastata yksiselitteisesti, mutta yleisesti voidaan ajatella, että PWA:lla tulee olla Web App Manifest, sen pitää hyödyntää Service Workeria ja käyttää HTTPS-protokollaa. Näistä tärkein yksittäinen osa on Service Worker, joka mahdollistaa muun muassa välimuistin hallinnan, offline-tilan, push-notifikaatiot, synkronisoinnin ja muut tausta-ajot. PWA:n punainen lanka on yhdistää web-sovellusten helppous natiivien sovellusten kyvykkyyksiin ja integraatioon käyttöjärjestelmän kanssa.

Avainasioita ovat muun muassa:

  • Helppokäyttöisyys: Sovellus on nopeasti käytettävissä ja löydettävissä esim. hakukoneiden kautta ja mahdollista asentaa mobiililaitteen kotinäytölle, jolloin siihen pääsee helposti käsiksi
  • Jakaminen: Sovellus tai sen tietty osa on helposti jaettavissa linkillä
  • Riippumattomuus verkosta: Sovellus on käytettävissä, vaikka käyttäjällä ei olisi lainkaan verkkoyhteyttä, tai sen yhteys on heikko
  • Progressiivisuus: Uusimmilla selaimilla voidaan hyödyntää kaikkia PWA:n toiminnallisuuksia, mutta myös vanhemmilla selaimilla pääsee käsiksi perustoimintoihin
  • Käyttäjien sitouttaminen: Sovelluksen kautta on mahdollista lähettää esimerkiksi push-notifikaatioita
  • Responsiivisuus: Sovellus on käytettävissä laitteesta ja näytön koosta riippumatta
  • Turvallisuus: Kaikki yhteydet laitteen ja palvelimen välillä ovat salattuja

PWA yhdistetään usein Googleen, mutta todellisuudessa mukana ovat myös muut suuret tekijät, kuten Mozilla, Microsoft ja Apple.

PWA vs. Natiivi

Miten PWA:t sitten eroavat natiivisovelluksista ja mitä lisäarvoa ne tuovat?

Yksi selkeimmistä eduista on se, että sama PWA-sovellus toimii kaikilla alustoilla. Sovellusta ei siis tarvitse toteuttaa useaan kertaan eri alustoille, vaan se toimii samalla tavalla, olipa käytössä sitten MacOS, Windows, Android tai iOS. Tämä pienentää huomattavasti sovelluksen kehittämiseen liittyviä kustannuksia, jotka kohoavat helposti suuriin lukuihin. Samaan kategoriaan liittyy myös se, että PWA-sovelluksia ei tarvitse asentaa ennen käyttöä. Ne eivät ole piilossa minkään yksittäisen sovelluskaupan takana, vaan löytyvät ja aukeavat esimerkiksi hakukoneissa tavalliseen tapaan. Käyttäjä voi siis vaivattomasti kokeilla sovellusta ja asentaa sen laitteelleen jälkeenpäin, mikäli havaitsee sen hyödylliseksi. PWA:n asentaminen mobiililaitteen kotinäytölle luo käyttäjälle lähes identtisen käyttökokemuksen kuin natiivisovellus.

Toinen PWA:n merkittävä etu on sovelluspäivityksissä. Natiivisovelluksia käyttäessä pienikin päivitys saattaa usein aiheuttaa sen, että laite joutuu lataamaan koko sovelluksen uudelleen. PWA voi sen sijaan päivittää vain yksittäisen, päivitystä vaativan osan. Tällä on suuri merkitys esimerkiksi kehittyvillä markkinoilla. PWA:n päivityksiin ja asennuksiin liittyvänä etuna on myös helppo jakelu. Varsinkin B2B-sektorilla törmätään usein sisäisten sovellusten jakelu- ja päivitysongelmiin, mutta PWA:ta käytettäessä vain linkin lähettäminen sen käyttäjille riittää. Tämän jälkeen sovellus on helppo asentaa ja se pitää itse itsensä päivitettynä.

Aivan kaikessa PWA ei ole natiivia parempi – ainakaan vielä. Natiivien sovellusten eduksi on luettava integraatio käyttöjärjestelmän, ja sitä kautta raudan kanssa. Siinä, missä natiivisovellukset pystyvät hyödyntämään kaikkia laitteen ominaisuuksia, PWA:n kohdalla ominaisuuksien käyttö saattaa joissain tapauksissa olla rajoitettua. Web-teknologiat kuitenkin lähestyvät tälläkin osa-alueella natiivia kovaa vauhtia. Esimerkiksi WebBluetooth ja USB API tulevat muuttamaan paljon, kunhan niiden spesifikaatiot saadaan valmiiksi ja tuki laajemmaksi. Jo nykyisellään web-sovelluksista on mahdollista käynnistää natiiveja sovelluksia ja kiertää tällä tavoin mahdollisia puutteita.

Tracking Cloud™ PWA

Bluugon Tracking Cloud™ -palvelu käyttää PWA-sovellusta luomaan käyttäjilleen ensiluokkaisen käyttökokemuksen. Sovellus toimii nopeasti verkkoyhteyden laadusta riippumatta ja sen käyttäminen on todella helppoa. Sovellusta voivat hyödyntää niin omat työntekijäsi kuin myös asiakkaasi ja muut sidosryhmät – eri käyttäjille voidaan helposti määrittää eri tason käyttöoikeudet. Avoin tiedonjako lisää läpinäkyvyyttä, tehostaa viestintää ja sitouttaa asiakkaita.

Offline-kyvykkyyden ansiosta sovellus toimii normaalisti, vaikka verkkoyhteyttä ei olisi lainkaan saatavilla. Tiedot synkronoituvat automaattisesti, kun verkkoyhteys on jälleen käytettävissä. Trackin Cloudin ominaisuudet ovat siis käytössäsi aina kun niitä tarvitset – olitpa sitten toimistolla, lentokoneessa tai vaikkapa maan alla. Offline-käytön lisäksi hyödynnämme myös sijaintitietoja, paikallista tallennusta ja tausta-ajoja.

Uutena ominaisuutena olemme tuomassa Tracking Cloudiin myös aivan aallon harjalla olevaa Web Authentication -teknologiaa, joka mahdollistaa mm. erittäin turvallisen kirjautumisen sormenjälkitunnistuksen tai muun MFA (Multi-Factor Authentication) -metodin avulla. Näin päästään tarpeen vaatiessa kokonaan eroon perinteisestä käyttäjätunnus/salasana -kombinaatiosta, tehden Tracking Cloudin käyttämisestä entistäkin helpompaa ja turvallisempaa.

Haluatko kuulla lisää Tracking Cloudista ja sen ominaisuuksista? Ota meihin yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää!

Pinterest
Bluugo Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Bluugo kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Mobiilikehitys
Ohjelmistokehitys
Pilvipalvelut / SaaS
Webkehitys

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

pwa
progressive web app
web-sovellus
Web Authentication
Bluugo
Tracking Cloud

Siirry yrityksen profiiliin Bluugo kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Bluugo - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

Bluugo - Muita referenssejä

Bluugo - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia