Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Proaktiivista kyberpuhetta #Osa1: Turvattomuuspuheesta kohti kyberpositiivisuutta

BloggausProaktiivista kyberpuhetta -blogisarjassa sukellamme kyberturvallisuusmaailman saloihin. Sarjan ensimmäisessä osassa Innofactorin kyberturvallisuusyksikön johtaja Jarno Limnéll kirjoittaa kyberpositiivisuudesta, joka on yksi kiinnostavimmista kyberturvatrendeistä vuonna 2022 ja yksi 27.1.2022 järjestettävän webinaarimme aiheista.

 

Kyberturvallisuuskeskustelussa korostuvat usein uhkat ja se, kuinka pahasti kaikki voi mennä pieleen virheen sattuessa. Kyberturvallisuuspuhe on valitettavasti lähes kokonaan kyberturvattomuuspuhetta. Kyberturvallisuutta on lähestyttävä positiivisemmasta näkökulmasta ja keskittymällä siihen, mitä hyvää sillä voidaan saavuttaa ja kuinka myönteisemmän keskustelun kautta voimme itse asiassa parantaa kyberturvallisuutta.

Sana ”cyberpositivity” saa Googlen hakukoneessa ainoastaan 230 hakutulosta, kun taas hakutulosten määrä sanalle ”cybersecurity” on huikeat 357 000 000 osumaa. Voidaankin päätellä, että kyberpositiivisuus ei ole vielä terminä vakiintunut. Mutta miksi haluan puhua kyberpositiivisuudesta? Mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan?

Kyberpositiivisuudella tarkoitetaan positiivista suhtautumista turvallisuuteen riskien ja uhkakuvien korostamisen sijaan. Kyberturvallisuus on lähtökohtaisesti positiivinen asia. Se on elinehto digitalisaatiolle ja teknologian kehitykselle, sillä ilman turvallisuutta teknologiset ratkaisut eivät toimisi. Kyberturvallisuus pitäisikin nähdä uhkien ja riskien sijaan ensisijaisesti asioiden mahdollistajana. Moderni organisaatio voi menestyä ja ylläpitää luottamusta, kun kyberturvallisuusasiat ovat kunnossa ja niihin panostetaan jatkuvasti.

Jarno-Limnell-Cybersecurity-kps-01

 

Miksi positiivinen turvallisuuspuhe vie turvattomuuspuhetta pidemmälle?

Sillä on merkitystä, puhummeko turvallisuudesta vai turvattomuudesta. Maslowin tarvehierarkiassa turvallisuus on toisella sijalla fysiologisten tarpeiden jälkeen, joten turvallisuuden järkkyminen vaikuttaa meihin suuresti. Turvattomuuden korostaminen jo pelkkien sanojen muodossa luo ihmisessä pelkoa ja huolestuneisuutta. Tunnetilat puolestaan vaikuttavat aina hyvinvointiimme riippumatta siitä, ovatko uhkat todellisia. Ei siis ole yhdentekevää, millaisia sanoja käytämme kyberturvallisuudesta puhuttaessa.

Muuttamalla keskustelukulttuuria positiivisemmaksi ja mahdollisuuksia korostavammaksi voimme itse asiassa parantaa turvallisuutta. Tutkimuksissa on havaittu, että positiivinen turvallisuuspuhe nettimaailmassa saa ihmisen toimivaan turvallisemmin – ei se, että korostamme uhkia ja riskejä. Tämä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi henkilöstölle suunnatuissa tietoturvakoulutuksissa. Interaktiivisuuden ja pelillisyyden lisääminen koulutuksiin saa osallistujat kiinnostuneimmiksi ja sitoutuneimmiksi. Pitkäveteisten koulutusten sijaan kannattaa panostaa simulaatioharjoituksiin, joista kerrotaan henkilöstölle etukäteen. Henkilöstön sitoutuneisuus kyberturva-asioihin parantaa koko organisaation valmiutta vastata kyberuhkiin.

Jarno-Limnell-Cybersecurity-kps-02

 

Luottamus keskeisenä osana kyberturvallisuutta

Luottamusta ei sovi unohtaa, sillä luottamus ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä: Ilman luottamusta ei ole turvallisuutta ja ilman turvallisuutta ei ole luottamusta. Luottamus tarkoittaa kuitenkin myös epävarmuuden sietämistä. Ei ole olemassa absoluuttista tai täydellistä turvallisuutta vaan ajoittain tulee häiriöitä, joiden kanssa pitää pystyä elämään. Tästä hyvänä esimerkkinä on syksyllä 2021 esiintynyt katko Facebookin palveluissa, jonka myötä oli keksittävä vaihtoehtoisia tapoja viestiä.

Moderniin turvallisuuteen on siis suhtauduttava varauksella. Ei riitä, että toimitaan yhden kortin varassa vaan täytyy olla vaihtoehtoisia toimintatapoja ja toimintaa on jatkuvasti kehitettävä. Mutta voisimmeko turvattomuuspuheen ja uhkakuvien maalailun ohessa keskittyä entistä enemmän kyberturvallisuuden myönteisiin puoliin ja sen rooliin esimerkiksi liiketoimintamme mahdollistajana? Tavoitteenahan on positiivinen ja turvallinen tulevaisuus.

 

Haluatko kuulla lisää globaaleista kyberturvallisuuden trendeistä vuonna 2022? Tule mukaan webinaariimme ”What leadership needs to know about cybersecurity in 2022 – Building trust through cyberpositivity and proactive security” 27.1.2021 klo 10-11.

LISÄTIETOJA WEBINAARISTA

Pinterest
Innofactor Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Innofactor kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Tietoturva

Teknologia

Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Tuki- ja ylläpitotyö

Siirry yrityksen profiiliin Innofactor kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Innofactor - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Innofactor - Muita referenssejä

Innofactor - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia