Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Onko käyttäjäkohtainen kustannus BI-työkalun tärkein valintaperuste?

BloggausSelf-service analytiikka on viime vuosina näkynyt voimakkaasti markkinointimateriaaleissa Business Intelligence- ja raportointirintamalla. 

Gartner on ennustanut, että organisaatioissa yhä suurempi osa henkilöstöstä osallistuu analytiikan ja raportoinnin sisällöntuotantoon sekä päivittäiseen käyttämiseen päätöksenteon tukena. Merkittävä syy tällä ennustukselle ja viestille on ollut BI-välineiden parantuminen ja muuttuminen helppokäyttöisemmiksi, mutta ehkä keskeisin muuttuja on pysynyt pitkään likimain samana: hinta.

Työvälineiden käyttäjäkohtainen hinta määrittää pitkälti, miten laajalti työkalut ovat saatavilla organisaatiossa. Mikäli yksittäisen käyttäjälisenssin hinta on korkeahko, hankintapäätöksissä mietitään tarkkaan, kuka oikeasti tarvitsee pääsyn raportointiportaaliin ja mille käyttäjäryhmälle riittäisi mahdollisesti halvempi vaihtoehto.

Keskeinen syy Excel raporttien huimaan yleisyyteen päivittäisissä raportointi- ja analyysitarpeissa onkin juuri sen saatavuus. Excel löytyy lähes jokaisen yrityksen työntekijän tietokoneelta ensimmäisestä päivästä lähtien ja osasta käyttäjistä kehkeytyy ”Excel-velhoja” vuosien mittaan ilman erityistä suunnittelua ja ohjausta. Tätä tuskin tapahtuisi, jos Excelin käyttäjäkohtainen lisenssi maksaisi vaikkapa 1000€ vuodessa ja uuden työntekijän aloittaessa arvioitaisiin tarvitseeko työntekijä välttämättä tätä laskenta- ja raportointityökalua.

BI-TYÖKALUJEN HINNOITTELUSSA UUDET TUULET

Pilvipalveluiden yleistyessä myös BI-rintamalla työkalujen hinnoittelumalleihin on alkanut tulla vaihtoehtoja. Korkeahkon kertahankintakustannuksen sijaan käyttäjille voidaan aktivoida kuukausittainen lisenssi alle 10 eurolla kuukaudessa. Muutos on varsin merkittävä verrattuna aiempaan tilanteeseen jolloin lähes poikkeuksetta varteenotettavat BI-teknologiat ovat maksaneet tuhannesta eurosta ylöspäin per lisenssi hankintavaiheessa. Tähän päälle ovat tulleet vielä ylläpitokulut. Subscription-mallissa hankintakustannuksen puuttuminen edesauttaa myös työkalujen joustavampaa kokeilua ilman samanlaista pelkoa hankinnan epäonnistumisesta ja lisensseihin sidotusta pääomasta.

Keskeinen toimija hinnoittelun pelikentän muutoksessa on ollut Microsoft Power BI tarjoamallaan. Yksinkertaisimmalla mallilla yritys maksaa 8,40€/kk/käyttäjä. Nämä käyttäjät voivat kehittää, julkaista ja kuluttaa raportteja sydämensä kyllyydestä. Vielä edullisempaan käyttäjäkustannukseen päästään Premium -kapasiteetilla, jossa yritykselle varataan tietty määrä laskentakapasiteettia ja yritys voi käyttää raportointipalveluita niin monella käyttäjällä, kun kapasiteetti jaksaa palvella. 4200€/kk kapasiteetti riittää käytöstä riippuen 600-1200 käyttäjän palvelemiseen, jolloin puhutaan parhaimmillaan jo 3,5€ kustannuksesta per käyttäjä. Premium -kapasiteettia voidaan myös käyttää raporttien upottamiseen intranettiin tai muille sivustoille ilman erillistä kustannusta.

Käyttäjälisenssin hinta ei vielä kerro raportointijärjestelmän kokonaiskustannusta. Yrityksen datatarpeista riippuen kokonaisratkaisussa saatetaan tarvita tietovarastointia, data lakea tai keinoälyyn perustuvaa ennustemallinnusta. Markkinoilla olevat BI-työkalut vastaavat osaltaan eri tavoin näihin tarpeisiin ja oikean valinnan tekeminen ei ole aina helppoa.

Loppukäyttäjäkohtaisen lisenssikustannuksen aleneminen sekä hankintojen muuttuminen joustavampaan suuntaan on kuitenkin kehityssuunta, joka aidosti mahdollistaa analytiikan jalkauttamisen osaksi jokapäiväistä päätöksentekoa.

Lue lisää tiedolla johtamisen palveluistamme

Pinterest
Attido Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Attido kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Arkkitehtuuri

Toimialakokemus

Hotelli, matkailu ja ravitsemus
Kauppa
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Rakentaminen
Valmistava teollisuus

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Siirry yrityksen profiiliin Attido kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Attido - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Attido - Muita referenssejä

Attido - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia