Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Muista muutosjohtaminen, kun hankintojen prosessien kehittäminen tulee ajankohtaiseksi

BloggausBaswaren tuotejohtaja Perttu Nihti ja Zeal Sourcingin toimitusjohtaja Antti Suorsa keskustelivat syyskuun lopulla Hankintapäivä 2021 -verkkoseminaarissa hankinnan prosessien kehittämisestä. Juttutuokion aikana käsiteltiin erityisesti dataa, järjestelmien integraatioita ja muutosjohtamista. 

Yksi vaihtoehto paketin haltuunottamiseksi on lähteä liikkeelle laskumassasta. Silloin sekä päästään kiinni kaikkiin kuluihin että ymmärretään se, millaisten toimittajien kanssa yhteistyötä tehdään. Tämä taas toimii lähtökohtana hankinnan optimoinnille esimerkiksi taktisen kilpailutuksen tai sopimusten hallinnan avulla, Nihti kertoi.

Suorsa muistutti, että datasta puhuttaessa isoon rooliin nousee sen luokittelu ja ennen kaikkea ymmärrys luokittelun periaatteista. Kyvykkyys tähän vaihtelee organisaatioiden välillä sekä Suomessa että maailmalla.

– Yrityksen kypsyysaste määrittelee sen, ovatko yhteiset kategoriat käytössä läpi organisaation. Välillä tilanne on se, että eri liiketoimintayksiköillä on käytössä toisistaan eriävät kategoriat. Kun laskujen datamassa saadaan ensimmäistä kertaa haltuun, yhtenäisten kategorioiden puuttuminen tuo oman kompleksisuutensa datan käsittelyyn. Siitä ei välttämättä voida vetää vielä kovin pitkälle vietyjä johtopäätöksiä, Nihti pohti.

Trendi on kuitenkin selvä: dataa tullaan hyödyntämään jatkossa entistä enemmän, joten sitä ei tule pääsemään pakoon yhdessäkään hankintatiimissä. Siksi kaksikko kehotti yleisöä ottamaan haltuun datan käsittelyn perusvalmiudet. 

– Jokaisen hankinnan ammattilaisen olisi hyvä hankkia perustason osaaminen analytiikasta. On tärkeää ymmärtää, miten oleellinen data yrityksessä virtaa sekä sen hyödyntämismahdollisuudet, Suorsa sanoi.

Yksi toimittaja ei voi tuottaa kaikkea 

Kun hankinnan sovellus- ja järjestelmäpalettia aletaan rakentaa tai modernisoida, yrityksellä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: hankkia yksi kaikenkattava ratkaisu tai koota kokonaisuus erillisistä osaratkaisuista. Varsinkin isompien yritysten vaakakuppi kallistuu usein jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

– Isompien yritysten kohdalla on nähtävissä halu hyödyntää aiemmin tehtyjä investointeja. Markkinoille on tullut todella innovatiivisia toimijoita, joiden tarjonnassa hyödynnetään esimerkiksi tekoälyä. Integraatiokyvykkyys onkin tärkeää riippumatta siitä, mikä ratkaisu yrityksessä valitaan. On utopistista ajatella, että yksi toimittaja voisi tuottaa kaiken tarvittavan, joten käytettyjen järjestelmien on integroiduttava muihin ratkaisuihin modernien rajapintojen avulla, hän totesi.

Nihti kertoi huomanneensa, että hankinnan ammattilaiset ovat usein motivoituneita muutoksen läpivientiin.

– Hankinnan ja taloushallinnon vahvuus on järjestelmien hyödyntämiseen liittyvä kuri, jossa saattaa olla rakoilua erityisesti B2B-myynnissä, Nihti arveli.

Uusia innovaatioita hän kehotti kokeilemaan jos se vain suinkin on mahdollista.

– Kannattaa rohkeasti prässätä sitä, että proof-of-concept saadaan sen verran pienellä rahalla, että pilotointiin on järkeä ryhtyä. Kokeilun jälkeen saadaan heti parempi käsitys mahdollisista bisneshyödyistä. Myös keskustelu investoinnista on astetta konkreettisempaa, kun hyödyt pystytään näyttämään saatujen tulosten avulla.

Muutosjohtaminen keskeisessä roolissa

Pikkuhiljaa keskustelu siirtyi syvemmälle muutosjohtamiseen. Suorsa epäili, että lähes jokaisessa hankkeessa sen tarve aliarvioidaan.

– Muutosjohtamien on ilman muuta keskeisessä roolissa liiketoiminnan järjestelmien transformaatiossa. Jos muutoksen vaikutukset prosesseihin, ihmisten päivittäiseen työhön ja jopa valtarakenteisiin tunnistetaan, ja kokonaismuutosohjelmaa lähdetään rakentamaan sen pohjalta, liiketoimintahyötyjen saamiseen on paljon paremmat edellytykset, Nihti painotti.

– Ostoprosessit koskettavat koko organisaatiota. Kaikkien loppukäyttäjien ja liiketoimintayksiköiden on nähtävä muutoksen tuoma arvo ennen kuin sillä on mitään menestymisen edellytyksiä, Suorsa jatkoi.

Myös verkkoseminaarin yleisö osallistui aktiivisesti keskusteluun. Yksi kuuntelijoista nosti jälleen esiin hankinnan ja taloushallinnon yhteistyön, joka voisi hänen mielestään toimia paremminkin. Nihti antoi yksinkertaiselta vaikuttavan neuvon rikkinäisen puhelimen korjaamiseen.

– Täytyy vain tehdä enemmän tiiviimpää yhteistyötä. Olennaista se, että kaikissa keskusteluissa olisi mukana edustus molemmista yksiköistä. Näin saadaan paras mahdollinen kuva siitä, miten kokonaisprosessia tulee tehostaa.

Pinterest
Basware Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Basware kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi
Hankinta
Supply chain management SCM
Taloushallinto

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Integraatiot
Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
Hotelli, matkailu ja ravitsemus
Kauppa
Kiinteistöala
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Media
Pankki ja vakuutus
Prosessiteollisuus
Raaka-aineet ja energia
Rakentaminen
Terveys- ja sosiaalipalvelut
Valmistava teollisuus

Tarjonnan tyyppi

Valmisohjelmisto

Siirry yrityksen profiiliin Basware kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Basware - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Basware - Muita referenssejä

Basware - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia