Mobiilisovelluksen jatkuva kehittäminen tuo kilpailuetua
Mikään ohjelmistotuote ei säily ajantasaisena ilman jatkokehittämistä. Mobiilisovellukset eivät ole tässä poikkeus. Muutospaineita muodostuu ajan kuluessa niin käyttäjien tarpeista, kilpailutilanteesta, erilaisista voimaan astuvista säädöksistä, käyttäjämäärien muutoksista kuin teknologioiden kehityksestäkin. Kestävän ohjelmistokehityksen menetelmät soveltuvat hyvin mobiilisovellusten kehittämiseen. Näin huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa mobiilisovelluksen jatkuvan kehittämisen prosessit ja niitä tukevat teknologiat.
Tutkimukset kertovat, että yleisimmät mobiilisovellusten heikkoon menestykseen johtavat syyt ovat, että sovellus ei onnistu ratkaisemaan käyttäjän arjessa esiintyvää ongelmaa, sovelluksen käyttökokemus on negatiivinen ja siinä esiintyy teknisiä ongelmia. Voikin todeta, että mobiilisovellusten jatkuva kehittäminen ei ole vain suotavaa vaan suorastaan välttämättömyys.
Käyttäjät mobiilisovelluksen jatkuvan kehittämisen keskiössä
Mobiililaitteiden kehittyminen luo uudenlaisia mahdollisuuksia kehittää sovelluksiin ominaisuuksia, jonka ohella Googlen Android ja Applen iOS-käyttöjärjestelmiin julkaistaan tasaisesti päivityksiä, jotka osaltaan muuttavat niiden toimintaa tai tuovat käyttöön kokonaan uusia ominaisuuksia. Sovellusten on tärkeää vastata näitä ominaisuuksia paitsi käytettävyyden, monesti myös tietoturvan vuoksi.
Kaikkein tärkeintä mobiilisovelluksen jatkuvan kehittämisen kannalta on käyttäjien pitäminen tyytyväisenä ja sitoutuneena. Mikäli kilpailevat sovellukset reagoivat käyttöjärjestelmien muutoksiin aktiivisesti uudet toiminnallisuudet hyödyntäen, päivittämätön sovellus vanhenee rinnalla kovaa vauhtia ja alkaa nopeasti näyttämään muinaishistorialliselta. Pahimmillaan sovelluskauppojen arviot alkavat lähentyä 1 tähteä, mikä entisestään karkottaa käyttäjiä kilpailevien tuotteiden pariin. Sovelluksen pitäminen ajan tasalla siis myös lisää kilpailuetua.
Kaikkea ei voi ennakoida huolellisessakaan suunnitteluvaiheessa ja ajan myötä käyttäjien tarpeet muuttuvat. Siksi heiltä saatu palaute on mobiilisovelluksen jatkuvan kehittämisen kannalta erittäin arvokasta. Käyttäjien kokemuksia kannattaa kerätä mahdollisimman monin tavoin: seuraamalla dataa käytettävistä ominaisuuksista, käyttötilanteista ja -tavoista, sekä erilaisten palautekanavien kautta.
Datan hyödyntämisen keskeisenä tekijänä on valita olennaiset mitattavat asiat. Esimerkiksi yleisesti seuratut latausmäärät eivät yksinään kerro juuri mitään olennaista mobiilisovelluksen jatkuvan kehittämisen kannalta. Sen sijaan käyttäjän sitoutumisen mittaaminen eri keinoin tuottaa paljon hyödyllisempää tietoa.
Mobiilisovelluksen taustajärjestelmän rooli jatkuvassa kehittämisessä
Sovelluskaupat tarkistavat niihin julkaistavat sovellukset omien prosessiensa mukaisesti. Kun sovellukseen tehdään muutoksia ja siitä julkaistaan päivitetty versio, joutuu se aina uudelleen tarkistusprosessiin, joka puolestaan viivästyttää erityisesti pienten muutosten toteuttamista sovellukseen.
Mobiilisovelluksen ja sen taustajärjestelmän toteutustavalla voidaan vaikuttaa sovelluksen päivitettävyyteen. Suositeltava toteutustapa mahdollistaa konfiguraation hallinnan ja ainakin osittain sovelluksen sisällöllisten päivitysten toteuttamisen hallintakäyttöliittymän kautta. Näin sovellukseen on mahdollista julkaista muutoksia ilman, että ne ovat varsinaisia versiopäivityksiä, jolloin sovelluskaupan tarkistusprosessia ei aina ole tarpeen toteuttaa. Hallintakäyttöliittymän etuna on myös, että sen kautta muutoksia voivat tehdä kaikki tarvittavat henkilöt.
Varaudu tulevaan ajoissa
Kestävästi kehitetyt ratkaisut palvelevat pitkään ja muodostuvat lopulta yleensä myös kustannuksiltaan edullisemmiksi. Siksi parhaimpiin tuloksiin päästään kun jatkuvan kehittämisen tarve otetaan huomioon jo mobiilisovelluksen suunnitteluvaiheessa.
Entä jos huomaat olevasi tilanteessa, jossa mobiilisovelluksesi alkaa vanheta käsiin, etkä ole varma kuinka sujuvasti sen päivittäminen onnistuisi? Tilanne kannattaa arvioida osaavan kumppanin kanssa. Toisinaan jatkokehittämisen keinot saattavat vaatia hieman enemmän työtä aluksi, mutta oikein toteutettuna luovat pohjan tulevien muutosten sujuvuudelle. Joskus myös törmätään tilanteeseen, jossa on kannattavampaa rakentaa kokonaan uusi sovellus. Niin tai näin, ratkaisu löytyy varmasti ja osaava ohjelmistotalo auttaa sen löytämisessä.
Tutustu palveluihimme ja varaa-aika maksuttomaan konsultaatioon.
Kirjoittanut: Aki Haapamäki
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tuotekehitys ja suunnittelu |
Erikoisosaaminen
Mobiilikehitys | |
Ohjelmistokehitys |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Tuki- ja ylläpitotyö |
Monad - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Monad - Muita referenssejä
Monad - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Ready Solutions Oy - Senior Data Scientist
- Nordea - Qualtrics XM Process Specialist
- Laura - Analyytikot, tietohallinto
- Laura - Project Director, PMO
- Nordea - Sr IT Operations Support Engineer (Adobe/SAS Marketing Automation)
- Laura - Full Stack kehittäjä
- Digia Oyj - iPaaS-integraatiokehittäjiä ja -arkkitehteja
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Red & Blue Oy - Taivalkosken uusi saavutettava ja erottuva verkkopalvelu
- Hion Digital Oy - Vauvan ja vanhemman matkassa – Verkkosovellus, jonka sisältö mukautuu elämäntilanteeseen
- Verkkovaraani Oy - Uudet kotisivut Talin ja Ruusulan keilahalleille
- S1 Networks Oy - Pitäiskö teidän hankkia parempi netti?
- Altoros Finland Oy - Automaattinen kestävyysraportointityökalu CSRD siirtymää varten / Sustashift
- Digiteam Oy - Verkkokaupan toteutus Apollokaihdin.fi
- Digiteam Oy - Kattokeskuksen sivut ykköseksi Googlessa
Tapahtumat & webinaarit
- 13.12.2024 - AamuAreena 13.12.2024: Kestävä kehitys – Vihreät ICT-laitehankinnat
- 17.12.2024 - Rakettiwebinaari: jouluspesiaali – kysy mitä vain!
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Nordea - Dušana Milinkovićin kokemus Nordean graduaattiohjelmasta
- Kisko Labs Oy - Hackathonien haasteet ja ratkaisut: reiluuden ja tuloksellisuuden tavoittelu
- SD Worx - Herkkukori tai viinipullo, ovatko ne enää nykypäivää? Mitä työntekijöille joululahjaksi
- SD Worx - 5 HR-trendiä vuodelle 2025: ihmislähtöisen ja tekoälyvetoisen tulevaisuuden rakentaminen
- Timeless Technology - Aranet4 HOME sisäilman laadun langaton mittari!
- Kisko Labs Oy - Innovatiivisuuden kiihdyttäjä: Miten hackathonit voivat tuoda yrityksellesi uutta potentiaalia
- Ready Solutions Oy - Harjoittelu data- ja tekoälyratkaisujen parissa Ready Solutions Oy:lla
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |