Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Kiertotalous luo uudenlaista liiketoimintaa – mistä aloittaa?

BloggausKiertotaloudesta puhutaan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kiertotalous tarjoaa ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja mahdollistaa yrityksille uudenlaista liiketoimintaa sekä kasvumahdollisuuksia. Sitran arvion mukaan kiertotalous tulee tarjoamaan Suomen taloudelle vähintään 1,5–2,5 miljardin euron vuotuisen kasvupotentiaalin. Tässä artikkelissa tulen kertomaan kolme hyvin erilaista ja inspiroivaa tapaa siitä, miten kiertotaloutta on lähdetty hyödyntämään liiketoiminnassa.

Suomen kansallinen kiertotalousohjelma julkaistiin huhtikuussa 2021. Ohjelman tavoitteena on tukea muutosta nykyisestä lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen, jossa sekä kansalaiset että yritykset jatkossa siirtyvät jakamaan resursseja, kierrättämään materiaaleja entistä tehokkaammin ja ostamaan tarvitsemansa resurssit palveluina tuotteiden sijasta.

Digitaalisilla ratkaisuilla on ohjelmassa tärkeä rooli, ja tavoitteena on tehdä Suomesta digitaalisen kiertotalouden kärkimaa. Digitalisaatiolla vauhditetaan mm. materiaalivirtojen jäljitettävyyttä, tuotannon resurssitehokkuutta sekä dataan perustuvaa päätöksentekoa ja liiketoimintaa.

Mitä kiertotalous tarkoittaa yrityksille?

Kiertotalous on käytännössä sitä, että oikeat asiat ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kiertotalous on talouden uusi perusta, jossa tuotanto ja kulutus mahtuvat maapallon kantokyvyn rajoihin. Kestävä luonnonvarojen käyttö varmistetaan pitämällä materiaalit käytössä mahdollisimman pitkään, jotta niiden arvo säilyy. Kertakäyttökulutuksen sijaan tavaroita ja raaka-aineita jaetaan, vuokrataan, korjataan, päivitetään ja kierrätetään.

Kiertotalouden liiketoimintamalleihin liittyy keskeisesti tavaroiden omistajuuden muutos, usein omistus säilyy yhä pidempään yrityksillä, ja yritykset edesauttavat tuotteiden ja materiaalien kiertoa tavaroiden elinkaaren ajan.

Kiertotalouden liiketoimintamalleja on karkeasti viisi:

1. Tuotteet palveluna

2. Jakamisalustat ja alustatalouden mallit

3. Materiaalien kierrätys ja resurssien palautus kiertoon

4. Tuotteen elinkaaren pidentäminen

5. Uusiutuvat ja kierrätettävät materiaalit

Jo nyt yritysmaailman edelläkävijät soveltavat kiertotalouden liiketoimintamalleja ja menestyvästä kiertotalouden liiketoiminnasta löytyy esimerkkejä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Miten kiertotalouden liiketoimintamalleja sitten edistetään käytännössä? Tässä kolme esimerkkiä, mistä lähteä liikkeelle:

1. Anna käyttäjille tietoa resurssien kuluttamisesta

Samaan tapaan kuin erilaiset hyvinvointimittarit auttavat elämäntapamuutoksissa, data auttaa tekemään ekologisia muutoksia omassa arjessa. Käyttäjille se voi tarjota tietoa millainen vaikutus omalla toiminnallaan on ympäristölle ja antaa vinkkejä miten pienentää esimerkiksi hiilijalanjälkeä.

Esimerkiksi vedenkulutuksen määrä tulee yleensä suomalaiselle yllätyksenä: kerrostaloasuja kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa päivässä. Muuttamalla omia käyttötottumuksia on mahdollisuus vähentää vedenkulutusta merkittävästi ja näin edistää vastuullisempaa veden- ja energiankulutusta. Verton vesimittarit ja niitä tukevat digitaaliset palvelut ovat tuoneet käyttäjilleen säästöjä, joilla on merkitystä. Mittareita käyttävissä kodeissa vedensäästö on ollut 30 % verrattuna aiempaan käyttöön. Lämmin vesi on myös yksi suurimpia energian kuluttajia, joten vettä säästämällä energian kulutus on vähentynyt jopa 10 % verrattuna keskimääräiseen kulutukseen.

2. Varmista, että oikeat tuotteet ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Kansainvälisen World Resource Instituten arvion mukaan 50–75 % maailman resursseista menee hukkaan osana tuotteiden ja palveluiden tuotantoa ja jakelua. Resursseja säästämällä ja hukkaa vähentämällä säästetään myös rahaa.

On hyvä pohtia löytyisikö oman liiketoiminnan hukkamateriaalille käyttäjiä. Tarjoamalla materiaalia tehokkaasti eteenpäin uudelleen jalostettavaksi voidaan luoda uusia tulovirtoja resursseista, jotka olivat aiemmin kustannuksia. Esimerkiksi Europressin tavoitteena on älytekniikkaa hyödyntämällä edistää kierrätystä ja lajittelua sekä vähentää jätteiden käsittelyn aiheuttamia päästöjä ja edistää kiertotaloutta. Koneoppivan tekniikan avulla voidaan esimerkiksi optimoida ja ennustaa jätehuoltolaitteiden tyhjennysaikataulua, jolloin tyhjennysväli pitenee ja turhien tyhjennysten kustannuksia säästyy niin asiakkaalta kuin palveluntarjoajalta. Samalla pienenevät jätehuollon kuljetusten päästöt.

Jakamalla olemassa olevia resursseja voidaan myös luoda uudenlaista arvoa, kuten joustavuutta. Esimerkiksi toimistotiloja on ollut osittain vajaakäytöllä jo ennen koronapandemiaa. Tähän työympäristöjen asiantuntija Technopolis halusi toteuttaa uudenlaisen coworking-konseptin, UMA Workspacen, joka mahdollistaisi joustavat tilaratkaisut yrityksille. Tarjoamalla toimistotilaa on joustavasti ja tehokkaasti käytettävissä eri toimijoiden kesken säästetään myös toimistotiloihin tarvittavaa energiaa ja muita resursseja.

3. Auta ostajia tekemään helppoja kestäviä valintoja

Kuluttajat etsivät helppoja ja vastuullisia ratkaisuja, ja erilaiset alustaratkaisut ja verkkokaupat voivat tarjota helpon tavan vuokrata tuotteita lyhyeen tarpeeseen tai ostaa käytettyjä tuotteita. Näin saadaan tuotteiden elinikää pidennettyä, ja käytetyt tuotteet tehokkaasti kiertoon.

Esimerkiksi USA:ssa Vincitin asiakas Stichandtie.com tarjoaa asiakkailleen sopivia juhlavaatteita vuokrattavaksi joustavasti eri tarpeisiin. Stitchandtie.com halusi auttaa asiakkaitaan mittaamaan ja varaamaan itselleen sopivat juhlavaatteet valikoimastaan. Helpottamalla sovitusta ja vuokraamalla juhlavaatteet kuhunkin tarpeeseen asiakas saa aina tarpeeseen sopivat vaatteet käyttöön.

Nyt on oikea aika miettiä miten siirtyä kiertotalouteen

Kiertotalous on keino toteuttaa kestävää kehitystä ja ympäristöystävällistä liiketoimintaa, ja se tuo mukanaan kasvavia liiketoimintamahdollisuuksia. Jatkossa asiakkaiden tarpeisiin vastataan uudenlaisilla palveluilla ja olemassa olevat tuotteet ja materiaalit kiertävät entistä tehokkaammin. Nämä uudet liiketoimintamallit luovat tiiviitä asiakassuhteita ja mahdollistavat jatkuvan kassavirran palvelujen avulla.

Suomessa on yksi maailman kunnianhimoisimmista kiertotalouden ohjelmista ja siirtymää tullaan tukemaan julkisella rahoituksella sekä tiukentuvalla ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen kulutusta hillitsevällä lainsäädännöllä.

Nyt on hyvä hetki pohtia miten yrityksesi liiketoiminnassa voi edistää kiertotaloutta ja minkälaisia uusia kumppanuuksia sen rakentamiseksi voisi luoda. Me Vincitillä autamme mielellämme uusien digitaalisten ratkaisujen suunnittelussa ja kestävän liiketoiminnan muotoilussa.

Pinterest
Vincit logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Vincit kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

kiertotalous
liiketoiminta

Siirry yrityksen profiiliin Vincit kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Vincit - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Vincit - Muita referenssejä

Vincit - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia