Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Jarmo Reunanen: Logistiikan muutosvoimat 5/5 - Automaation esiinmarssi

BloggausLogistiikkamarkkinoiden lähitulevaisuutta ohjaavat keskeiset muutosvoimat ovat digitalisaatio, globaalin kaupan voimakas kasvu, oppivien ohjelmistojen hyödyntäminen, markkinoiden sisäiset rakennemuutokset ja automaation lisääntyminen. Tämä blogi käsittelee logistiikan kehittämistä automaatiolla. Käsittelyyn on valittu sellaiset automaation kohteet, joissa markkinoiden katsotaan olevan eniten hyödyntämätöntä potentiaalia. Jo pitkään vakiintuneessa käytössä olleita varastonhallintajärjestelmän ohjaamia varastoautomaatteja ei ole tässä käsitelty.

Scott Deutschin (Ehrhardt & Partners CEO) mukaan verkkokaupan luonne muuttaa toimitusketjun vaatimuksia siten, että automaation ja robotiikan lisääminen on välttämättömyys. Automaation avulla voidaan parantaa tilankäytön tehokkuutta, vähentää henkilökustannuksia, parantaa työturvallisuutta ja nopeuttaa varaston kiertoa, monen muun hyödyn lisäksi. Logistiikan automatisoinnissa kaksi osa-aluetta on noussut erityisen huomion kohteeksi. Nämä ovat toimitus kuluttajille (viimeisen mailin toimitus) ja robotiikan hyödyntäminen varastoissa.

Automaatio

Kuluttajalle toimitus edustaa 53% kuljetuksien kokonaiskustannuksista (Lähde: ”The Last Mile Retails Study 2018”, Localz/EFT). Yllä oleva kaavio kertoo logistiikkayritysten kokemat suurimmat haasteet kuluttajatoimituksissa – kustannukset ja asiakkaan palvelukokemuksen merkitys korostuvat.

Näiden haasteiden ratkaisemiseksi eniten logistiikkajohtajien haastatteluissa saavat painoarvoa:

· pakettiautomaattien hyödyntäminen (35% yrityksistä suunnittelee lisäävänsä niiden käyttöä),

· suoratoimitukset kuluttajille (34%) ja

· noudot palvelupisteistä kuten myymälöistä (32%).

Automaation hyödyntäminen lisääntyy myös suoratoimituksissa; esimerkiksi JD.com, Kiinan 2. suurin verkkokauppatoimija, tekee jo nyt laajamittaisia dronetoimituksia 50 kilometrin toimitussäteellä.

Verkkokaupan varastointi ja automaatio

Pääsääntöisesti isoihin kaupunkeihin asettunut Y-sukupolvi, milleniaalit, edustaa merkittävintä verkkokaupan asiakaspotentiaalia, jolle toimitusnopeus on merkittävä valintatekijä. Tämän seurauksena alueellisten jakelukeskusten tueksi on luotu kuluttajia lähellä oleva toimituspisteverkosto. Kuluttajatoimitusten syöttöön tarkoitettu toimituspiste vaatii keskimäärin 2-3 kertaa enemmän varastohenkilöstöä varastointineliötä kohden kuin jakelukeskus, mikä korostaa yllä mainittuja kustannus- ja tehokkuushaasteita.

Näiden haasteiden voittamiseksi 35% logistiikka-alan yrityksistä suunnittelee lisäävänsä oleellisesti robotiikkaa varastoissaan. Yleisimmin kehitetään ratkaisuja, jotka eivät korvaa henkilötyötä vaan täydentävät sitä (cobotics).

Tällaisia ratkaisuja ovat muun muassa:

· Automaattinen inventointi ja tuotetiedon keruu

· Automaateista kerättyjen tuotteiden robottitoimitus lähetysalueelle

· Cross docking -siirrot tuotteiden vastaanotosta lähetysalueelle

· Tuotanto- tai kokoonpanolinjaston (end of line) lavasiirrot varastoon tai lähetysalueelle

Henkilötyötä täydentävällä automaatiolla on tyypillisesti hyvä ROI-arvo; investoinnin jälkeiset käyttökustannukset henkilötyöhön nähden saattavat pudota 70% työsuoritetta kohden. Keskeisessä roolissa takaisinmaksun osalta on käytettävällä varastonhallintajärjestelmällä (WMS), jonka täytyy pystyä yhdistämään henkilötyö ja automaatio saman toimitusprosessin saumattomiksi osiksi.

Suuntaa ei voi enää kääntää. Kun varastorobotteja oli 2016 aktiivikäytössä 40.000 niiden määrän ennustetaan ylittävän 600.000 vuoden 2021 aikana.

Haluatko kehittää verkkokauppasi logistiikkaa vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia? Jätä yhteystietosi täällä, niin jutellaan lisää.

Ääniblogiversioon pääset täältä.

Pinterest
Optiscan Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Optiscan kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Logistiikka

Toimialakokemus

Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Omat tagit

Automaatio

Siirry yrityksen profiiliin Optiscan kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Optiscan - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Optiscan - Muita referenssejä

Optiscan - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia