Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Jarmo Reunanen: Logistiikan muutosvoimat 3/5 - Oppivat ohjelmistot

BloggausOppivat ohjelmistot

73% logistiikka-alan yrityksistä on raportoinut investoineensa IoT:n hyödyntämiseen vuodesta 2017 alkaen. 63% yrityksistä raportoi jatkavansa investointeja suunnitelmallisesti myös tulevaisuudessa (Lähde: PwC CEO Survey 2018)

Logistiikkamarkkinoiden tulevaisuusanalyysit listaavat yleisesti 5 keskeistä muutosvoimaa, jotka tulevat muovaamaan tulevaisuuttamme. Näiden muutosvoimien tunnistaminen auttaa yrityksiä lyhyen ja pitkän tähtäyksen investointien kohdentamisessa ja sähköisen liiketoiminnan kehittämisessä.

5 keskeistä muutosvoimaa ovat digitalisaatio, globaalin kaupan voimakas kasvu, oppivien ohjelmistojen hyödyntäminen, markkinoiden sisäiset rakennemuutokset ja automaation lisääntyminen. Tämä blogisarjani käsittelee näitä voimia tarkemmin. Kolmas aiheeni on oppivien ohjelmistojen hyödyntäminen kilpailukyvyn parantamisessa; keskeisiä trendejä on kuvattu tämän blogin kaavioissa, artikkeli sinällään keskittyy valoittamaan niitä yleisluotoisemmin.

Toimitusketjun hallinnan tietojärjestelmät

Digitaalisen talouden laajentuessa internetiä edeltävän ajan manuaaliprosessit häviävät varastoinnista. Markkinatutkimusten mukaan ne tullaan korvaamaan oppivilla ja erikoistuneilla järjestelmillä, jotka voidaan integroida liiketoiminnan hallinnan perinteisiin järjestelmiin. Ohjelmisto-ohjautuvien kuljetusmarkkinoiden arvon arvellaan ylittävän 70 miljardin dollarin vuoteen 2022 mennessä. Robotiikan ja prosessiautomaation markkina-arvo ylittää miljardin dollarin rajan vuoden 2020 loppupuolella. Ennakoivan huollon ja ylläpidon markkinat kasvavat 35% vuodessa.

Oppivat ohjelmistot

Nopeimmassa lyhyen aikavälin kasvussa on kansainvälinen verkkokauppa, jonka arvo kasvaa useimpien arvioiden mukaan noin 40% vuodessa. Globaalin kilpailun paineessa kaupan toimijat etsivät kilpailuetua tukeutumalla toimituksissaan jo valmiiksi lähellä kuluttajia olevaan myymäläverkostoonsa; 78% yrityksistä katsoo tilauspäivänä tapahtuvan toimituksen olevan niille merkittävä palveluelementti tulevaisuudessa.

Oppivat ohjelmistot

Eri tyyppisten ohjelmistoratkaisujen hyödyntäminen logistiikan ja kaupan alalla (Lähde: Zebra 2019)

Menestyminen monikanavaisessa kaupassa edellyttää uuden tyyppisiä, oppivia toimitusketjun hallinnan tietojärjestelmiä, jotka yhdistävät tehtaat, kuljetusliikkeet ja kaupan toimijat saman toimitusketjun osiksi. Vanhat roolit hämärtyvät, kun tällaisessa ekosysteemissä kehitetään palvelutasoa ja kannattavuutta yhä paremmiksi. Myymäläverkon hyödyntäminen verkkotilausten toimituspisteenä yleistyy; myymäläkeräämisessä aletaan kasvavassa määrin hyödyntää puettavaa teknologiaa ja puheohjausta tehokkuuden lisäämiseksi. Perinteiset logistiikkatoimijat alkavat tarjota tuotehallinnan palveluita - jo nyt kasvussa on tuotepalautusten käsittelyn ulkoistaminen. Tehtaat alkavat valmistaa tilauspohjaisesti ja toimittavat tuotteensa suoraan kuluttajille. Viimeisen mailin toimituksissa aletaan käyttää uusia kanavia ja toimijoita; autonomisten kuljetusteknologioiden hyödyntäminen kasvaa.

Yleinen tietojärjestelmien lainalaisuus on, että joustavuuden ja dynaamisuuden lisääntyessä hallittavuus heikkenee. Hallittavuuden varmistamiseksi ohjelmistoilta vaaditaan uuden tyyppistä oppivuutta. Data-analyysin avulla voidaan varmistaa, että oikeat tuotteet ovat oikeaan aikaan oikeassa toimitusketjun vaiheessa, IoT:lla voidaan tuottaa toimitusketjuun entistä parempi läpinäkyvyys ja poikkeamahallinta, koneoppimisen avulla sopeutetaan jo nyt henkilötyötä ja -resurssointia vastaamaan odotettua kapasiteettitarvetta.

Kuluttajien ostokäyttäytyminen on muodostumassa älypuhelinvetoiseksi. Kun ostaminen ei ole enää sitoutunut paikkaan eikä aikaan, on taustalla olevien toimitusketjujen sopeuduttava entistä vaativampiin, monikanavaisiin palvelumalleihin.

Haluatko tietää, miten voit logistiikkaratkaisun kautta reagoida muutosvoimiin logistiikassasi? Ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan lisää!

Ääniblogiversioon pääset täältä.

Pinterest
Optiscan Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Optiscan kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Logistiikka

Erikoisosaaminen

Verkkokaupparatkaisut

Toimialakokemus

Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Omat tagit

Ohjelmistot

Siirry yrityksen profiiliin Optiscan kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Optiscan - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Optiscan - Muita referenssejä

Optiscan - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia