Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Inventaario – päivitä asenteesi ja välineesi

BloggausInventaario on perinteisesti kuin kaupan alan hammaslääkärikäynti. Oikein kukaan ei pidä siitä ja moni mielellään venyttää sen tekemistä niin kauan kuin mahdollista. Onko se järkevää? Ei yleensä. Lue tästä, miten teet inventoinnista mielekkään osan liiketoimintaasi.

Tämän blogiartikkelin kirjoittaja on työskennellyt eri kaupan alan tehtävissä yli 20 vuotta. Sinä aikana on muuten nähty myös jokunen inventaario ja niihin on osallistuttu eri rooleissa. On oltu laskemassa, johtamassa, tukemassa ja myös kehittämässä inventoinnin malleja sekä työkaluja.

Vuosien varrella olen nähnyt inventoinnista hyvin eritasoisia toteutuksia. Seuraavassa lyhyt kiteytys siitä, mikä näkemykseni mukaan erottaa inventoinnin kirjon ääripäät toisistaan.

Käyttöpääoman kannalta vaihto-omaisuus on lähes mille tahansa kaupan alan yritykselle merkittävä erä, josta kannattaa pitää ensiarvoisen hyvää huolta. Kun inventointi on hyvin suunniteltua ja sitä tehdään toimivilla välineillä, se on mielekäs osa työtä myös inventointilaskijalle.

1. Tee inventointia suunnitellusti ja silloin kun sinulla on aikaa tehdä sitä

Usein varsin raskaissa kertainventaareissa inventaario painottuu tilikauden loppuun. Tyypillisesti tämä tarkoittaa, että inventointia tehdään sellaisena aikana, jolloin sen tekemiseen ei ole kunnon edellytyksiä. Raskaille kertainventaareille on myös tyypillistä, että asioita joudutaan tekemään kovassa aikataulupaineessa, eikä lopputulos ole paras mahdollinen.

Kiertävässä inventoinnissa inventointilaskenta voidaan painottaa vuoden hiljaisiin aikoihin ja tehdä suurin työ silloin, kun ovipumppu käy harvemmin. Näin on mahdollista nostaa inventoinnin tarkkuutta ja lisätä sen mielekkyyttä myös laskijoiden silmissä. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty myös inventoinnissa.

2. Inventaario on monen muun prosessin tarkistuspiste - käytä sitä sellaisena

Inventointierolla on aina jokin syy ja näitä syitä voi olla monia. Inventointiero on usein merkki siitä, että jokin prosessi yrityksessä ei toimi optimaalisesti. Monesti suuret inventointierot kertovat siitä, että jotakin on jäänyt tekemättä tai siitä, että jonkin liiketoiminnan osuuden tekemiseen ei ole riittäviä keinoja. Olethan esimerkiksi huolehtinut siitä, että yrityksesi varastossa on vain sellaisia tuotteita, jotka on ostettu ja tuotu saldoille suunnitelmallisesti ja oikeaan aikaan? Ja että tuotteiden tunnistamiseen on tarkat ja riittävät keinot esimerkiksi viivakoodien avulla?

Inventointiero on usein merkki siitä, että jokin prosessi yrityksessä ei toimi optimaalisesti.

Inventointierot ovat yritykselle kalliita ja niiden selvittäminen ja hallitseminen onnistuu merkittävästi helpommin, kun inventointi tehdään pitkin vuotta pienemmissä erissä. Jos haluat perehtyä tarkemmin inventointierojen käsittelyyn, lataa täältä hyödyllinen inventointiopas. Se sisältää myös kattavasti vinkkejä, millä tavoin voit keventää inventointia yrityksessäsi.  

3. Inventointi ei ole turhauttavaa, kun välineet ovat kunnossa

Itsekin olen joskus kulkenut vesisateessa paperilomake kädessä saldoja kirjaamassa. Tämän jälkeen olen toimittanut kastuneen paperin henkilölle, joka kirjaa inventoinnit koneelle. Tästä tulee tuplatyö, ja helposti niitä papereitakin jää matkan varrelle.

Kunnon välineillä inventaario käy helpommin. Inventoinnin kirjaaminen käsipäätteellä ei vaadi mitään erikoistaitoja ja on verrattavissa normaaliin älypuhelimen käyttöön. Laskennat tulevat suoraan koneelle reaaliajassa, eikä erillisiä lappusia tarvita. Tarvittavat materiaalit inventoinnista saadaan järjestelmästä raportteina.

Oikeat varastosaldot ovat lähtökohtana onnistumiselle niin myymisessä kuin tehokkaassa täydentämisessä. Jatkuva epävarmuus saldoista aiheuttaa takuuvarmasti vuoden aikana enemmän lisätyötä ja vie enemmän aikaa kuin hyvin organisoitu kiertävä inventaario.

Lisää näkemyksiä ja kokemuksia inventoinnista osana yrityksen arkea ja vaihto-omaisuudenhallintaa saat Tehdenin inventointioppaasta. Kerromme mielellämme lisää, miten sinäkin saat vietyä yrityksesi varastonhallinnan uudelle tasolle.

Kirjoittaja: Mikko Luukkonen, Tehdenin kaupan alan tuotepäällikkö

Pinterest
Tehden Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Tehden kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Logistiikka
Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Kauppa

Tarjonnan tyyppi

Valmisohjelmisto

Omat tagit

inventointi
Inventaario
käsipääte
varastonhallinta

Siirry yrityksen profiiliin Tehden kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Tehden - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Tehden - Muita referenssejä

Tehden - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia