Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Hyvä hissipuhe

BloggausJoka kerta, kun joku kysyy sinulta: "Mitä teet työksesi?", olet käytännössä “hissipuhelussa.” Kun kysyjä kuulee olevasi yrittäjä, hänen seuraava kysymyksensä on 99% todennäköisyydellä Mitä yrityksesi tekee? Näiden kysymysten varalle on siis hyvä olla valmiina lyhyt ja ytimekäs, mahdollisimman kuvaava ja ymmärrettävä vastaus. Eli hissipuhe.

Joka kerta, kun joku kysyy sinulta Mitä teet työksesi? olet käytännössä “hissipuhelussa.” Kun kysyjä kuulee olevasi yrittäjä, hänen seuraava kysymyksensä on 99% todennäköisyydellä Mitä yrityksesi tekee?

Näiden kysymysten varalle on siis hyvä olla valmiina lyhyt ja ytimekäs, mahdollisimman kuvaava ja ymmärrettävä vastaus. Eli hissipuhe.

Millainen on hyvä hissipuhe? Sitä kysyy moni yrittäjä myös meiltä. Yhtä ainoaa oikeaa tietä hyvän hissipuheen rakentamiseen ei ole, mutta muutamia ohjenuoria on hyvä noudattaa. Tässä artikkelissa avaamme mistä aineksista hyvä hissipuhe on tehty ja annamme hyviä hissipuhe-esimerkkejä, joita olemme keränneet haastattelemalla yrittäjiä. Hyvän hissipuheen rakentaminen alkaa tästä:

 1. Ymmärrä miksi hissipuhe on yrittäjälle tärkeä
 2. Hissipuhe ei ole pelkkä infopläjäys - sen tulee herättää mielenkiintoa
 3. Älä unohda kuulijaa - testaa hissipuheesi eri yleisöllä
 4. Tutustu muiden hissipuhe-esimerkkeihin

1. Ymmärrä miksi hissipuhe on yrittäjälle tärkeä

Hissipuhe on kiteytetty, muutaman lauseen pituinen esittely yrityksestäsi ja tarjoamastasi tuotteesta tai palvelusta. Nimensä mukaisesti hissipuhe kuvastaa keskustelua, joka on hissimatkan pituinen. Eli lyhyt ja ohimenevä. Pähkinänkuoressa hissipuheen tulee antaa vastaus kysymyksiin Mitä myyt, kenelle ja miksi?.

Moni mieltää hissipuheen StartUpeihin, ja niiden pyrkimyksiin vakuuttaa potentiaalisia rahoittajia omalla yritysideallaan, mutta hissipuhe on paljon enemmän: Se on yrityksen suullinen käyntikortti, joka on hyvä olla kaikilla yrittäjillä hallussa.

Mitä selkeämmin saat yritysideasi jaettua tilanteessa kuin tilanteessa, sen paremmin jäät mieleen ja avaat itsellesi ovia. Koskaan ei voi tietää mitä mahdollisuuksia eri ihmisten kohtaamisista voi poikia - asiakkaita, yhteistyökuvioita, referenssejä, apukäsiä, työntekijöitä, rahoittajia ym.

Hissipuheen perusrunko kannattaa rakentaa seuraavien kysymysten ympärille:

 • Mihin ongelmaan tai haasteeseen tarjoat ratkaisua?
 • Miten ongelma, johon sinulla on ratkaisu on tunnistettu?
 • Kenellä tällainen ongelma on?
 • Mikä on ratkaisu?
 • Mitä hyötyjä on sille, jolla esitetty ongelma on?
 • Miksi kannattaisi olla kiinnostunut juuri sinun yrityksestä ongelman ratkaisemisessa?

2. Hissipuhe ei ole pelkkä infopläjäys - sen tulee herättää mielenkiintoa

Sen lisäksi, että hissipuheen tulee olla informatiivinen, sen on myös oltava iskevä, kompakti ja positiivisen mielikuvan herättävä. Hyvä hissipuhe kirvoittaa kuulijassa innostusta, osallistumista ja halua kysyä lisää. Tämän saavutat, kun tuot hissipuheeseen syvyyttä ja selkeän kontekstin.

Nämä asiat auttavat hissipuheen terävöittämisessä:

 • Vertailukohde - onko olemassa kilpailijaa tai perinteistä toimintamallia, jonka haastat?
 • Konkreettinen esimerkki - miten asiakas käyttää tuotettasi tai palveluasi?
 • Metafora - onko yrityksesi toimintaa mahdollista kuvata kielikuvan avulla?
 • Social proof - onko sinulla jo asiakkaita tai muita referenssejä?
 • Avoin kysymys - samaistuuko kuulija tunnistamaasi ongelmaan tai ratkaisun hyötyyn?

Vertailukohde on oiva tapa luoda konteksti tarjoamallesi tuotteelle tai palvelulle. Toinen hyvä tapa selkeyttää tarjoamasi tuotteen tai palvelun hyötyä, on konkreettinen esimerkki siitä, miten tuotetta tai palvelua käytetään.

Metaforan - eli kielikuvan - käyttö taas auttaa kiteyttämään ydinviestisi sellaiselle kuulijalle, jolle toimialasi, tarjoamasi palvelu tai kohderyhmä ei ole tuttu ennestään.

Jos sinulla on jo asiakkaita tai muita referenssejä, ne voi myös nostaa esille vakuuttamaan kuulijan. Referenssit on aina hyvä tapa osoittaa, että tuotteesi tai palvelusi on hyödyllinen, koska muutkin jo luottaa siihen. Jos sinulla on esimerkiksi tunnettuja nimiä asiakkaina tai yhteistyökumppaneina mainitse niistä.

Kun hissipuhe päättyy konkreettiseen kysymykseen, tarjoat kuulijalle mahdollisuuden samaistua tunnistamaasi ongelmaan tai hyötyyn, jonka tarjoat sinun tuotteella tai palvelulla.

3. Älä unohda kuulijaa - testaa hissipuheesi eri yleisöllä

Vaikka kuinka hioisit hissipuhettasi omasta mielestäsi täydelliseksi, on hyvä muistaa, että esität sen aina ihmiselle. Kuulija on lopulta se, joka määrittää onko hissipuheesi hyvä.

Siksi on hyvä harjoitella muutama eri versio hissipuheestasi, jotta voit aina tilanteen mukaan korostaa tiettyjä asioita ja mukauttaa hissipuheesi kuulijan mukaan. Ei ole sama asia kertoa yrityksestäsi samalla alalla toimivalle henkilölle, kuin serkun lapselle.

Lapset ja vanhukset ovat itseasiassa oiva yleisö hissipuheesi harjoittelemiseen! Jos lapsi tai vanhus pystyy omin sanoin kuvailemaan mitä yrityksesi tekee, olet jo todella pitkällä!

Metaforan käyttö on hyvä elementti hissipuheessa, jota voit helposti vaihdella yleisön mukaan. Myös konkreettisia esimerkkejä voi vaihdella kuulijan mukaan.

Isoltan hissipuhe voisi mennä näin:

“Yrittäjän pakolliset paperihommat vie usein paljon enemmän aikaa kuin mitä yrittäjä itse haluaisi niihin käyttää - siksi meillä on helppo laskutusohjelma, jolla yrittäjä hoitaa laskutuksen ja taloushallinnon nopeasti ja vaivattomasti. Arkhimedes korvaa monta laskutuksen ja taloushallinnon perinteistä, manuaalista työvaihetta, kuten toistuvien tietojen syöttäminen laskuille, laskun postittaminen asiakkaille ja raportoinnin kirjanpitäjälle ja näin ollen antaa yrittäjälle enemmän aikaa muuhun. Arkhimedesta käyttää jo 30 000 yrittäjää viidessä eri maassa.”

Tai näin, jos kuulija ei tiedä alastamme tai kohderyhmästämme paljon mitään:

“Isolta teki pienyrityksen laskutuksesta sen minkä google teki tiedonhaulle: Helppoa ja vaivatonta. Tänä päivänä kymmenet tuhannet kampaajat, leipurit, muusikot ja rakennusmiehet lähettävät laskuja meidän ilmaisella laskutusohjelmalla päivittäin”

Tai vaikkapa näin, jos kuulija on yrittäjä eli potentiaalinen asiakas:

Olemme myös yrittäjiä, joten tiedämme miten tuskaista ja aikaa vievää pakolliset paperihommat on. Siksi teimme helpon laskutusohjelman, joka poistaa monta perinteistä, manuaalista työvaihetta laskutuksesta, esimerkiksi toistuvien tietojen syöttäminen laskuille, laskun postittaminen asiakkaille ja raportoinnin kirjanpitäjälle. Arkhimedesta käyttää jo 30 000 kaltaistasi yrittäjää. Paljonko sinä muuten tällä hetkellä käytät viikoittain aikaa laskutukseen?”

Yrittäjä! Olitko taas hereillä klo 2 saakka yöllä niiden kuuluisten “Pakollisten Paperihommien” parissa, koska et päivän aikana kiireiltäsi taaskaan ehtinyt hoitaa niitä aikaisemmin alta pois? Räpeltämässä laskuja exceliin ja niin edelleen? Meillä on sinulle pelastus: Arkhimedes laskutusohjelma. Lupaamme, että saat sen avulla monta tuntia unta lisää viikossa!

4. Tutustu muiden hissipuhe-esimerkkeihin

Aloittaminen on aina vaikeinta - eli tee se itsellesi helpoksi ja ota mallia muilta! On paljon helpompaa rakentaa oma hissipuhe, kun sinulla on konkreettinen esimerkki hyvästä hissipuheesta. Tutustu siis muiden tekemiin hissipuheisiin ja poimi niistä elementtejä, jotka kolahtaa ja tuntuu sinulle luontevalta.

Olemme itse vuosien varrella jakaneet omia hissipuheitamme lukuisissa erilaisissa tapahtumissa, mutta myös sparrannut aloittavia yrittäjiä muodostamaan hyviä hissipuheita.

Täältä voit katsoa esimerkkejä muiden yrittäjien hissipuheista: https://www.isolta.fi/hissipuhe-esimerkkeja/

Pinterest
Isolta Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Isolta kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Taloushallinto

Siirry yrityksen profiiliin Isolta kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Isolta - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Isolta - Muita referenssejä

Isolta - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia