Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

ERP-projektissa on kyse tunteista

BloggausYritysten kriittisiä liiketoimintoja ohjaavan toiminnanohjaus- eli ERP-järjestelmän rakennus- tai uudistusprojekti ylittää varsin usein budjetin, aikataulun ja ihmisten sietokyvyn. Syitä on useita.

Miksi ERP-projekti epäonnistuu? Liika räätälöinti, johdon tuen puute, epärealistiset resurssit, huono suunnittelu, heikko ydinprosessien ymmärrys – muutamia syitä mainitaksemme. Yhdistävänä tekijänä on ihminen ja hänen toimintansa.

Räätälöinnin tarvetta perustellaan usein sillä, että ”Leena haluaa painikkeen, joka vanhassakin oli” tai ”Ei Pentti pysty käyttämään CRM:ää”. Leenalta ja Pentiltä ei luultavasti ole edes kysytty näkemystä, saati sitä, mitä he oikeasti tekevät tai missä prosessin pullonkaulat asustavat. Sitten piirretään prosessikaavio pienellä porukalla ja annetaan se toimittajalle. Kun järjestelmä on valmis, lähetetään työntekijöille sähköposti, josta löytyy linkki intraan. Intrassa on kutsu käyttökoulutukseen.

Vaikka eteenpäin on päästy management by perkele -ajoista, ei Suomi sittenkään ole vielä muutosjohtamisen kärkimaita. Uudessa toiminnanohjausjärjestelmässä on nimittäin kyse todella merkittävästä kulttuurinmuutoksesta, joka vaatii uusien toimintatapojen, roolien ja vastuiden omaksumista ja vanhoista luopumista. 

PELKO JA LAISKUUS SELÄTETÄÄN TARINAN AVULLA

Muutos on aina ihmismielelle ensisijaisesti uhka. Olemme edelleen, ainakin aivoiltamme, pelokkaita laumassa eläviä savanniapinoita, joille jokainen rasahdus on merkki vaarasta. Kivikauden innokkaat ja uteliaat apinayksilöt eivät aikoinaan selvinneet tai jatkaneet sukuaan. Olemme siis varovaisten jarruttajien jälkeläisiä.

Miten tämä liittyy ERP-projekteihin? No siten, että niitä suunnitellaan ja toteutetaan järki edellä. Järki on hyvä pitääkin mukana, mutta tunnepuolta ei voi ohittaa. Muutosjohtamisen ja oppimisen näkökulmasta meidän pitäisi pystyä ohittamaan kaksi voimakasta tekijää: pelko ja laiskuus.

Kun ihminen on uuden edessä, hän ei ensisijaisesti tarvitse faktoja. Kun viet lapsesi uima-altaan syvään päähän, ei häntä kiinnosta altaan syvyys. Lasta kiinnostaa, pysytkö varmasti lähellä. Myös aikuiset tarvitsevat turvaa. He tarvitsevat innostavan tarinan siitä, miten kaikki muuttuu paremmaksi heidän itsensä, työkaverien, yrityksen ja maailman kannalta. He tarvitsevat tiedon, että heitä autetaan ja tuetaan.

Mikä tahansa tarina on parempi kuin ei tarinaa ollenkaan. Sekin riittää alkuun, että tunnustetaan tunteiden osuus päätöksenteossa, vastataan kysymykseen miksi ja annetaan tukea muutoksessa. Tämä kaikki vaatii kulttuurimuutoksen tunnistamista, systemaattista muutosjohtamista sekä ihmisluonteen huomioimista faktojen rinnalla.

Kirjoittajat: 

Timo Jääskeläinen työskentelee myyntijohtajana Attidossa ja Tuomo Loukomies muutosvalmentajana Trainers’ Housella.

Pinterest
Attido Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Attido kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Arkkitehtuuri
Tietoliikennepalvelut

Toimialakokemus

Hotelli, matkailu ja ravitsemus
Julkishallinto
Kauppa
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Raaka-aineet ja energia
Rakentaminen
Urheilu, viihde ja virkistys
Valmistava teollisuus

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Siirry yrityksen profiiliin Attido kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Attido - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Attido - Muita referenssejä

Attido - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia