Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Digitaaliset palvelut osallistamisen välineenä?

BloggausUutisvirtaa selatessani tai tarkasti ottaen lukiessani ihan perinteistä paperista sanomalehteä, silmiini osui uutinen vasta julkaistusta THL:n tutkimuksesta, jossa nostettiin tärkeä asia esille: millä keinoin digitaaliset palvelut tavoittavat ikääntyneen väestön, muistiongelmaiset tai ihmiset, joilla on heikot nettitaidot?

Aihe on tärkeä. Yhteiskunnan palveluiden saatavuus ja saavutettavuus on osa yhdenvertaisuutta. Ja yhdenvertaisuus on puolestaan keskeinen osa yhteiskunnan toimivuutta ja turvallisuutta.

“Yli puolet 70 vuotta täyttäneistä käyttää itsenäisesti internetiä sähköiseen asiointiin, mutta kolmannes ei asioi sähköisesti lainkaan. Kaikkein vähiten sähköisiä palveluita käyttävät 85 vuotta täyttäneet.”* Nopea googlaaminen paljastaa, että Suomessa on 70 vuotta täyttäneitä 874000. Toisin sanoen hiukan alle 300 000 suomalaista eli yli 5 % väestöstä jää kokonaan sähköisen asioinnin ulkopuolelle.

Mitä tästä voi sitten päätellä? Varmasti monia asioita, mutta muutama kysymys juolahtaa mieleen:

  • Kuinka moni näin isosta joukosta ihmisiä jää kokonaan vaille tarvitsemiaan palveluita?
  • Missä määrin pystyisimme yhteiskuntana parantamaan näiden ihmisten elämänlaatua, jos he pystyisivät käyttämään sähköisen asioinnin palveluita?
  • Mitkä asiat estävät sähköisen asioinnin palveluiden käyttämisen?

Osaltaan tässä kaikessa on kyse palveluiden käytettävyydestä ja saavutettavuudesta. Siksi on erittäin hyvä asia, että Suomessa julkiset toimijat aidosti panostavat ja investoivat sähköisten asiointipalveluiden toteuttamisen laatuun ja käyttökokemukseen siten, että kaikkien käyttäjäryhmien tarpeet huomioidaan.

Kaikki ei ole kuitenkaan kiinni palveluiden helppokäyttöisyydestä. Käytettävyyden ja saavutettavuuden lisäksi on pohdittava myös sitä, miten erityisesti vanhemmalle väestölle pystytään luomaan kannustava ja osallistava ilmapiiri sähköisten palvelujen käyttämiseen. Positiivisen asenteen aikaansaaminen madaltaa osallistumisen kynnystä ja siten osaltaan ehkäisee syrjäytymisen riskiä. Tässä kohden me jokainen pystymme olemaan avuksi.

Lue aiheesta lisää

* THL:n tutkimus

Pinterest
Vincit logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Vincit kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

Digitaalinen asiakaskokemus
digitaalisuus
Digitaaliset palvelut
saatavuus
saavutettavuus

Siirry yrityksen profiiliin Vincit kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Vincit - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Vincit - Muita referenssejä

Vincit - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia