Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Case Atria - Menekin ennustaminen ja kysynnän suunnittelu

Referenssi

Atria otti käyttöön RELEXin ennustejärjestelmän tuomaan tehokkuutta ja tarkkuutta menekin ennustamiseen ja kysynnän suunnitteluun. Järjestelmän avulla Atria on onnistunut nostamaan ohjaustarkkuuttaan kuusi prosenttiyksikköä. Atria on yksi suurimmista suomalaisista lihatuotteiden toimittajista ja yksi johtavista ruoka-alan yrityksistä Pohjoismaissa, Venäjällä ja Baltiassa. Atrian asiakasryhmiä ovat päivittäistavarakauppa, suurkeittiöt, sekä elintarviketeollisuus.

Atria lyhyesti
  • Liikevaihto € 1 411 m
  • Henkilöstö 4668
  • Toiminnanohjausjärjestelmä Infor M3 (ent. Movex), johon RELEX integroitiin
  • RELEXillä ennustetaan Atrian kaikki Suomessa valmistettavat 1000 tuotetta

Haasteet ja tavoitteet
Lihatuotteiden toimitusketjun hallinta on haasteellista. Liharaaka-aineiden hankintasykliä ohjaa eläinten kasvatus, mikä kestää noin kahdestatoista viikosta aina kolmeen vuoteen asti. Liharaaka-aine muodostaa myös suurimman osan tuotteen kustannuksista, joten vaaditaan huolellista pitkän aikavälin suunnittelua. Näin varmistetaan mahdollisimman hyvä tasapaino tulossa olevan liharaaka-aineen, valmistuskapasiteetin ja myynnin välillä. Toisaalta nopeasti pilaantuville tuotteille tarvitaan myös hyvin tarkkoja, päivätason ennusteita tuotannon ohjaamiseksi, saatavuuden varmistamiseksi ja hävikin minimoimiseksi.

Ennen RELEXin käyttöönottoa Atrialla oli käytössään räätälöidyt järjestelmät lyhyen ja pitkän aikajänteen ennustamiseen ja suunnitteluun.

Atrialle menekin ennustamisen suurimmat haasteet liittyivät erikoistilanteisiin: asiakkaiden myyntikampanjoihin, vähittäiskauppaketjujen valikoimamuutoksiin, tuotelanseerauksiin ja – lopetuksiin sekä sesonkien hallintaan. Myös suurkeittiöasiakkaiden myyntipiikit mutkistivat kokonaissuunnittelua erityisesti sesonkien aikana.

Atrialla oli ennustamisen tehostamisessa seuraavat tavoitteet:
  • Lyhyen ja pitkän aikajänteen suunnittelun yhdistäminen yhdeksi prosessiksi samaan järjestelmään.
  • Menekin ennustamisen tehostaminen laskennallisten mallien avulla.
  • Parempi tuki kampanjoiden, valikoimamuutosten ja kausien hallintaan sekä analysointiin.

Ratkaisu ja käyttöönotto
Kartoitettuaan eri vaihtoehtoja, Atria päätyi RELEXin ennusteratkaisuun. Atrian toimitusketjun ohjauksesta vastaava johtaja Jaakko Takala kuvaa valintaa: ”RELEXin ennusteratkaisu oli juuri sopiva meidän tarpeisiimme. Erityisesti meitä miellytti ratkaisun valmius – perusmenekin lisäksi myös kysynnän erikoistilanteiden hallinta oli tuotteistettu helppokäyttöiseksi. Näimme, että RELEXin avulla voimme parantaa suunnittelutarkkuutta ja samalla suoraviivaistaa suunnitteluprosessia.

”RELEXin laskennallisten ennusteiden avulla Atria on pystynyt viemään ennustamisen asiakasketjutasolle ja huomioimaan viikonpäivien erot toimitusvolyymeissä. Ennusteita lasketaan asiakasketju-tuotetasolla jatkuvasti puolitoista vuotta eteenpäin. Summaamalla ennusteet suunnitteluryhmätasolle, tuotetaan tietoa pidemmän aikajänteen materiaalisuunnittelua varten. Takala kommentoi: ”Laskennalliset mallit tuottavat perusmenekin osalta tarkempia ennusteita kuin ihmiset.”

Kampanjoiden ja valikoimamuutosten suunnittelussa luetaan asiakkailta tulevat kampanja- ja valikoimatiedot automaattisten tiedonsiirtorajapintojen kautta suoraan järjestelmään. ”Suunnittelutyökalun lisäksi saimme RELEXistä tietovaraston, jonka avulla pystymme helposti tarkastelemaan asiakkaidemme aikaisempia kampanjoita ja niiden vaikutusta menekkiin. Tätä kautta saamme arvokasta tietoa kampanjoiden suunnitteluun” Takala jatkaa. Kausien hallinnassa näkyvyys asiakkaiden ennakkotilaus- ja valikoimapeittotietoihin on erittäin oleellista. Käyttöönottoprojektissa RELEX integroitiin Atrian Infor M3-toiminnanohjausjärjestelmään.

Atrian päätavoitteena oli nostaa ennustetarkkuutta. Tavoitteessa on onnistuttu hyvin. Tarkkuus on noussut yli 6 prosenttiyksikköä ja volyymipainotettu ennustetarkkuus on ollut viikkotasolla jopa yli 90 %.
RELEXin myötä ennustaminen on Atrialla keskitetty osaavalle suunnittelutiimille. Näin myös prosessi on kehittynyt ja se on helpommin johdettavissa ja kehitettävissä.

Yksi kehityskohde on ollut siirtyminen rullaavaan suunnitteluun, jonka avulla muodostetaan myös myyntibudjetti. ”Asiakasketjutasolle viety tarkka ennuste auttaa meitä jatkossa arvioimaan myyntitavoitteiden toteutumista aikaisemmin ja kohdistamaan korjaavia toimenpiteitä tehokkaammin”, kommentoi Teemu Pitkänen, Atrian myyntijohtaja.

Atria halusi säilyttää olemassa olevan, toimivan suunnitteluprosessinsa, joten teknisen käyttöönoton jälkeen suunnitteluprosessi siirrettiin RELEXin piiriin asiakasryhmä kerrallaan. ”Käyttöönotossa ja integraatiossa selvittiin suuremmitta haasteitta. Tämä oli itselleni jopa pienoinen yllätys ja poikkesi kokemuksistani aiemmista IT-projekteista” kommentoi Takala käyttöönottoa.

Tulokset
  • Ennusteiden tasaantunut laatu. Aikaisemmin yksittäiset suuret ennustevirheet aiheuttivat ongelmia tuotannonsuunnittelussa.
  • Laskennallisten ennusteiden avulla on tehostettu ennustamisprosessia ja pystytty viemään ennustaminen asiakasketjutasolle, mikä tukee asiakaskohtaisten kampanjoiden ja valikoimamuutosten hallintaa sekä sesonkimyynnin suunnittelua.
  • Järjestelmän avulla pystytään sujuvasti analysoimaan kampanjoiden ja valikoimamuutosten vaikutusta menekkiin. Samoja ennusteita käytetään nyt sekä lyhyen ja pitkän aikajänteen suunnittelun pohjana.

Pinterest
Referenssin infoboxi
RELEX Solutions logo

Tiedot

Tilaaja: Atria Suomi Oy

Lisätietoja

Yritysprofiili RELEX Solutions kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Logistiikka
Supply chain management SCM

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Teknologia

Linux
Open source

Siirry yrityksen profiiliin RELEX Solutions kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

RELEX Solutions - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

RELEX Solutions - Muita referenssejä

RELEX Solutions - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia