Aina ei mene kuin Strömsössä - Mitä tehdä jos tekniikka pettää?
Myös pilvipohjaisen kassajärjestelmän kohdalla on olemassa mahdollisuus, että palvelun käyttö keskeytyy sähkökatkon, laiterikon, verkko-ongelmien tai vaikka maksupäätteen varmennuspalvelun ongelmien takia. Ja jotta asia ei olisi niin yksinkertainen, pilvipalvelun tuottamiseenkin tarvitaan palvelimia ja verkkoyhteyksiä, ja niissäkin voi varautumisesta huolimatta tekniikka joskus pettää.
Riskit on hyvä tunnistaa, mutta niille ei tarvitse antaa liian suurta painoarvoa. Tilanteesta kuin tilanteesta selviää yleensä hyvin, jos on olemassa jonkinlainen suunnitelma B siltä varalta, etteivät asiat sujukaan yhtä aurinkoisesti kuin Strömsössä. Kauppaa on käyty menestyksekkäästi jo kauan ennen digiaikaan siirtymistä ja perinteisiä menetelmiä voi poikkeustilanteessa yhä hyödyntää.
Vaikka tekniikka pettäisi, eivät keinot hoitaa kauppa kotiin ja asiakas tyytyväiseksi siihen lopu
Tekniikan pettämiselle ei ole olemassa hyvää hetkeä ja kaikista ärsyttävintä se on silloin kun asiakas seisoo edessä. Vaikka äkillisesti noussut pulssi ja hakkaava sydän saattavatkin antaa viitteitä muusta, on hyvä muistaa, ettei tilanne oikeasti ole niin paha kuin äkkiseltään saattaa tuntua.
- Hengitä siis syvään ja luota siihen, että tästäkin tilanteesta selvitään! Ja tämän jälkeen kerro asiakkaalle mikä on tilanne ja miksi palvelutilanne on tällä kertaa hieman erilainen. Pahoittele tilannetta ja keskity asiakkaan palvelemiseen varasuunnitelman mukaan. Asiakas kyllä ymmärtää tilanteen, kun tietää miksi näin on käynyt ja voi luottaa siihen, että tilanne hoituu ongelmasta huolimatta.
- Kunhan tilanne on saatu tasapainotettua, voidaankin lähteä ratkomaan itse ongelmaa. Kuhunkin tilanteeseen paras vaihtoehtoinen toimintatapa riippuu pitkälti siitä, mitä palveluja häiriötilanne koskee ja millaisia varajärjestelmiä myymälässä on entuudestaan käytössä.
Jos yhteys pilvipalveluun on katkennut
- Voit hoitaa rahastuksen käteisellä kirjoittamalla ostoksesta asiakkaalle käsikuitin ja kirjaamalla myynnit pilvipalveluun sitten kun yhteys jälleen palaa. On myös hyvä varautua kertomaan lähimmän käteisnostoautomaatin sijainti.
- Käteismaksun lisäksi voit käyttää jotakin muuta pilvestä riippumatonta maksutapaa. Jos normaalisti käytössä oleva korttimaksupääte ei toimi ja asiakkaasi suosivat maksutapana korttimaksua, voi harkita erillismaksupäätteen hankkimista varalle. Tällaisia ovat esimerkiksi kuukausimaksuttomat iZettle ja SumUp tai Verifonen luotto-ominaisuuden sisältävä erillispääte. (Voit vertailla eri vaihtoehtoja mm. Mobile Transactionin sivuilla.) Myös muut vaihtoehtoiset, pilvipalvelusta riippumattomat maksutavat kuten lasku, tilisiirto ja mobiilimaksaminen kannattaa selvittää etukäteen, jotta asiakkaalle on tarjolla vaihtoehtoisia maksutapoja myös poikkeustilanteissa.
- Jos yhteys pilvipalveluun on poikki myymälän verkkoyhteyden ongelmien vuoksi, on hyvä miettiä etukäteen vaihtoehtoja varayhteyden muodostamiseksi. Tällaisia suunnitelma B:hen kuuluvia vaihtoehtoja voivat olla esim. mokkula toiselta operaattorilta, 4g-yhteys puhelimen kautta tai reitittimen päivitys malliin, joka vaihtaa yhteystavan automaattisesti kiinteästä laajakaistayhteydestä 4g-yhteyteen.
Jos kassalaite lopettaa yhteistyön
- Kassatietokoneen rikkoutuessa mikä tahansa nykyaikainen varakone voi pelastaa päivän silloin kun käytössä on pilvikassa. Pilvipalveluun voi kirjautua millä tahansa tietokoneella, jossa on yhteensopiva nettiselain ja yhteys verkkoon. Nettiselain ja mahdolliset lisälaiteasetukset kannattaa asentaa varakoneeseen etukäteen. Kone on myös hyvä avata säännöllisesti ja samalla päivittää käyttöjärjestelmän ja selaimen versiot ajantasalle. Näin varakoneen saa tarvittaessa vauhdilla käyttökuntoon.
- Jos kuittitulostin ei toimi ja työasemaan on asennettu toinen tulostin, kuitin voi tulostaa väliaikaisesti siihen. Ei ehkä tyylikkäin ratkaisu, mutta poikkeustilanteessa toimiva. Jos kuitin tulostaminen paperille ei onnistu, se on kätevä lähettää asiakkaalle myös sähköpostiin heti maksutapahtuman yhteydessä tai jälkeenpäin. Kuitin voi toki myös tulostaa jälkeenpäin, kun kuittitulostin taas toimii.
Strömsössä varasuunnitelma laaditaan poutasään aikana silloin kun kaikki toimii normaalisti. Suunnitelma B:n laatimisessa ja varajärjestelmien hankinnassa kannattaa käyttää apuna oman it-tuen, verkon ylläpitäjän ja ohjelmistotoimittajan asiantuntemusta.
Yhden toimipisteen yrittäjävetoisen myymälän suunnitelma B voisi näyttää esimerkiksi tältä:
- Osta varalle käsikuitteja ja paikanna lähin käteisnostoautomaatti.
- Hanki kuukausimaksuton varamaksupääte ja opettele sen käyttö.
- Varmista, että puhelinliittymässä on kohtuullisen nopea nettiyhteys (1 Mbit/s) ja harjoittele miten jaat sen tarvittaessa tietokoneeseen.
- Pidä kannettava tietokone lähistöllä, niin voit ottaa sen tarvittaessa käyttöön.
- Jaa suunnitelma B henkilökuntasi kanssa ja varmista, ettei kaupankäynti suotta keskeydy poikkeustilanteessakaan.
******
Tietoa kirjoittajasta:
Tanja Uotila
Asiakaspalvelupäällikkö
Tehden Oy
Tanja Uotila
Asiakaspalvelupäällikkö
Tehden Oy
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Asiakaspalvelu | |
Myynti | |
Toiminnanohjaus ERP |
Erikoisosaaminen
Ohjelmistokehitys | |
Pilvipalvelut / SaaS |
Toimialakokemus
Asiantuntijapalvelut | |
Kauppa | |
Urheilu, viihde ja virkistys |
Tarjonnan tyyppi
Valmisohjelmisto |
Omat tagit
vähittäiskauppa
vähittäismyynti
pilvipalvelu
kassajärjestelmä
pilvikassa
Tehden - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.
Tehden - Muita referenssejä
Tehden - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Ohjelmistokehittäjä
- Nordea - Senior Manual Test Engineer, Nordea Payments
- Nordea - Senior Test Automation Engineer with Python, Nordea Payments
- Nordea - Senior IT Analyst in SWIFT area
- Laura - C++ kehittäjä
- Nordea - Senior Backend Developer, Nordea Finance
- Laura - Palveluvastaava, tietohallinto
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- e21 Solutions Oy - Pakkausalan Benchmark-palvelu Mercamerilta
- Into-Digital Oy - S-Ryhmän rengasliiketoiminnan digitaalinen kauppapaikka
- Into-Digital Oy - Burger Kingin Whopperit, ravintolat, aukioloajat ja kampanjat verkossa
- Into-Digital Oy - Uusi Worldvision.fi viemään järjestön varainhankinta uudelle tasolle
- Netum Group Oyj - Radio- ja tv-museo Mastolassa opastaa kohta tekoälypohjainen asiakaspalvelija
- Netum Group Oyj - Peppi-järjestelmän ylläpito turvaa opiskelijoiden ja opettajien arjen sujuvuuden Lapin korkeakouluissa
- Into-Digital Oy - Suomalaisen työn uusi verkkopalvelu edistämään jäsenpalvelua ja -hankintaa
Tapahtumat & webinaarit
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - 30.1.2025 | Webinaari: Tehokkaampaa tuotantoa teollisuusyritykselle Fellowmindin Manufacturing Template -ratkaisulla
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
- 30.01.2025 - Open Future
- 29.01.2025 - SecD-Day event
- 05.02.2025 - Smart Commerce Nordic 2025
- 05.02.2025 - AIX Forum - Medical Device Regulation and AI: Success Stories
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Ready Solutions Oy - Mitä on Data Science tai datatiede?
- Ready Solutions Oy - Mikä on datatuote?
- Into-Digital Oy - Onnistunut verkkopalvelu – millainen se on ja miten niitä tehdään?
- Into-Digital Oy - Miksi verkkosivusto kannattaa uudistaa nyt, eikä sitten joskus?
- Netum Group Oyj - ”Jatkuva release-show ei tunnu kovin upealta” – tietojärjestelmäprojektin julkaisuprosessin kehittäminen
- Netum Group Oyj - Jälkitunnelmia ja -ajatuksia Kuntamarkkinoilta
- Into-Digital Oy - Oletko tekemässä B2B-verkkosivua? Huomioi ainakin nämä asiat
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |