Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

5 tapaa, joilla saavutettavuus parantaa liiketoimintaasi

BloggausKerron tässä blogiartikkelissa, miksi saavutettavan palvelun rakentaminen on paitsi oikein, myös liiketoiminnallisesti järkevä ratkaisu. Teksti esittelee viisi tapaa, joilla saavutettavuus parantaa liiketoimintaasi verkossa.

Moro, olen Ojalan Jarno ja teen käyttäjäkokemussuunnittelua, palvelumuotoilua ja käyttäjätutkimusta Vincitillä. Sydäntäni lähellä on suunnittelu, jossa otetaan kaikki käyttäjät huomioon.

Vaikka saavutettavan palvelun rakentaminen on eettisesti oikea ratkaisu, saavutettavuutta on hyvin helppoa perustella myös liiketoiminnan näkökulmasta. Erityisesti yksityisissä verkkopalveluissa on vielä paljon tekemistä aiheen tiimoilta. Tässä tekstissä kerron viisi tapaa, jolla palvelun saavutettavuus parantaa liiketoimintaasi.

Saavutettavuus:

  1. lisää potentiaalisten asiakkaiden määrää.
  2. parantaa käyttäjäkokemusta kaikille.
  3. parantaa palvelusi konversiota ja vähentää käyttäjien turhautumista.
  4. parantaa palvelusi löydettävyyttä.
  5. parantaa palvelusi valmistautumista tulevaisuuteen.

Tekstin lopussa on konkreettisia ohjeita ja johtolankoja, joiden avulla voit lähteä kehittämään oman digitaalisen palvelusi saavutettavuutta.

1. Saavutettavuus lisää potentiaalisten asiakkaiden määrää

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan joka seitsemäs meistä kärsii jostakin arkielämäämme vaikuttavasta rajoitteesta. Kun mukaan lasketaan kaikki käyttäjät, jotka hyötyvät saavutettavasta suunnittelusta, luku on paljon suurempi. Saavutettava suunnittelu auttaa meitä kaikkia tilanteissa, joissa havainnointikykymme on esimerkiksi ikämme tai ympäristömme takia alentunut tai keskittymiskykymme on rajallinen. Jos päätät jättää saavutettavuuden huomiotta, lukitset pahimmillaan merkittävän osan käyttäjiä palvelusi ulkopuolelle. Ellinoora avaa aihetta blogiartikkelissaan vielä tarkemmin.

2. Saavutettavuus parantaa käyttäjäkokemusta kaikille

Palvelukokemuksella on suuri vaikutus yrityksestä syntyviin mielikuviin ja jopa yrityksen maineeseen. Digitaalisen palvelun käyttäjäkokemus on tänä päivänä merkittävä osa palvelukokemusta. Jos palvelu ei ole saavutettavissa osalle potentiaalisista asiakkaista, käyttäjäkokemus ei tietenkään voi olla heille kovin kummoinen.

Huono käyttäjäkokemus ja erityisesti se, että palvelu ei ole lainkaan käytettävissä, heikentää mielikuvia palvelusta ja brändistä sekä ylipäätään halukkuutta käyttää palvelua. Nämä kokemukset käyttäjät välittävät myös verkostolleen. Saavutettavuus ja käyttäjäkokemus ovat suurelta osin päällekkäisiä, joten ottamalla saavutettavuusvaatimukset huomioon parannat samalla myös käyttäjäkokemusta. Yleisimmistä saavutettavuusongelmista käyttäjän näkökulmasta voi lukea lisää Tuukan blogiartikkelista.

3. Saavutettavuus parantaa konversiota ja vähentää käyttäjien turhautumista

Kun sivuston saavutettavuudesta pidetään huolta, varmistetaan samalla, että sivuston tärkeimmät asiat – kuten vaikkapa ostopolut tai hakemusten täyttämiset – hoituvat luotettavasti, virheettömästi ja ilman käyttäjän turhautumista. Saavutettavuuden kehittäminen parantaa näin suoraan sivustosi konversiota niissä toiminnoissa, jotka haluat käyttäjien suorittavan aina onnistuneesti loppuun asti.

4. Saavutettavuus tekee palvelusta helpomman löytää

Kun verkkopalvelusi semantiikka, rakenne ja tekstikuvaukset komponenteille, kuville sekä muulle sisällölle ovat kunnossa, parannat automaattisesti palvelun löydettävyyttä hakukoneissa. Yhtenäiset, selkeät ja tarkoituksenmukaiset termit parantavat myös asioiden löydettävyyttä palvelun sisällä.

On hyvä ymmärtää, että esimerkiksi Googlen hakurobotit toimivat hyvin samankaltaisesti kuin käyttäjä, joka tarkastelee sivustoa ruudunlukijan avulla. Kun informaatiosta tehdään helposti saavutettavaa käyttäjille, on se tällöin myös helposti saatavilla hakuroboteille. Sivuston saavutettavuutta tukevat elementit, kuten alt-attribuutit, otsikointitasot ja sivuston selkeä rakenne, ovat samalla hakukoneoptimoinnin kannalta tärkeitä elementtejä. Saavutettavaa sivustoa rakentaessa tulee siis lähes automaattisesti huolehdittua myös hakukoneoptimoinnista. Tästä voi lukea lisää Kia Liekeen erinomaisesta gradusta.

Saavutettavuus parantaa palvelun käyttäjäkokemusta ja parempi käyttäjäkokemus taas johtaa korkeampaan sijoitukseen hakukoneiden tuloksissa. Tämän lisäksi sivujen oikea nimeäminen, sivukartat, videoiden ja kuvien tekstitykset sekä parempi semanttinen rakenne parantavat sivujen hakukonenäkyvyyttä.

5. Saavutettavuus tekee palvelustasi paremmin valmistautuneen tulevaisuuteen

Mikään ei ole niin vaikeaa kuin tulevaisuuden ennustaminen. Onneksi on tiettyjä asioita, joiden suunnan tiedämme kuitenkin jo nyt. Suunta saavutettavuuteen liittyvässä lainsäädännössä vaikuttaa yksiselitteiseltä: saavutettavuudelle on kysyntää ja sitä tullaan tulevaisuudessa vaatimaan paitsi julkisilta myös yksityisiltä palveluilta. Olemme käsitelleet saavutettavuuslainsäädännön suuntaa webinaarissa "Saavutettavuuslaki on täällä nyt".

Saavutettavuuden huomiointi auttaa pitämään palvelusi maineen kunnossa ja toisaalta myös pienentää todennäköisyyttä joutua otsikoihin tulevaisuudessa. Lisäksi saavutettavuus tekee palvelustasi yhteensopivamman sekä vanhojen että tulevien laitteiden ja teknologioiden kanssa.

Miten liikkeelle saavutettavuuden parantamisessa?

Jos olet aloittamassa uutta kehitysprojektia, ota saavutettavuus huomioon jo kehityksen alusta lähtien. Valitse projektiin mukaan suunnittelijoita ja kehittäjiä, joille saavutettavuus on tuttua. Jos palvelu on jo olemassa, saavutettavuuden kehittämisen voi aloittaa kätevästi käymällä läpi lähtötilanteen saavutettavuusauditoinnin avulla. Pidä tällöin huolta, että auditoinnin tulokset lisätään kehityksen tiekartalle.

Mikäli palvelusi on julkisrahoitteinen, nyt on syytä lähteä liikkeelle heti. Mikäli taas palvelusi on yksityiseltä sektorilta ja olet selvittänyt, että saavutettavuuslaki ei vielä koske sinua, kannattaa ajatella asiaa liiketoiminnan kannalta. Lisäksi, voit olla lähes varma siitä, että jatkossa saavutettavuuden vaatimukset tulevat koskettamaan myös sinun palveluasi.

Olitpa missä tahansa edellä kuvatuista tilanteista, oikea aika ja paikka aloittaa on tässä ja nyt. Jos et oikein tiedä, miten kannattaa lähteä liikkeelle saavutettavuuden suhteen, me toki autamme mielellämme.

Pinterest
Vincit logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Vincit kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

saavutettavuus

Siirry yrityksen profiiliin Vincit kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Vincit - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Vincit - Muita referenssejä

Vincit - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia