Mikko Hyppösen kirjoittama ja WSOY:n julkaisema Internet on yksi tämän syksyn puhutuimmista tietokirjoista.

Mikko Hyppönen on pitkän uran F-Securella tehnyt tietoturvaguru, johon moni on varmasti törmännyt myös televisiossa, lehdissä, podcasteissa ja tapahtumissa kommentoimassa digitalisaation ja tietoturvan tuoreimpia suuntauksia. Hän on Suomen tunnetuin ja palkituin tietoturva-asiantuntija, jonka mukaan on nimetty jopa “Hyppösen laki”: kun laitteessa on älyä, se on haavoittuvainen. Hyppönen on myös yksi harvoista suomalaisista, joka on päässyt pitämään TED-Talkin.

Kuuntelin Internetin tuoreeltaan äänikirjana junamatkallani Keski-Suomeen ja takaisin. Kirjan kesto on äänikirjana 8h 31min, hiukan nopeutettuna sen kuunteli seitsemässä tunnissa. Fyysisessä kirjassa on 288 sivua.

Mikko hyppönen internet

Hyppönen on erittäin taitava yleistajuistamaan teknologisia aiheita sekä maustamaan niitä jännityksellä ja huumorilla. Kirja on helppolukuinen, kevyt ja sujuvasti kirjoitettu. Hyppönen osaa tiivistää asiat pureviksi lentäviksi lauseiksi, jotka jäävät elämään. Mieleeni jäi esimerkiksi “Yksityisyys on kuollut, ja se kuoli meidän aikanamme”.

Internetin parasta antia ovat kirjoittajan pitkältä uralta lähtöisin olevat henkilökohtaiset anekdootit, jotka hän nivoo sujuvasti yhteen laajempien digitalisaation ja tietoturvan teemojen kanssa. Jotkut tarinoista ovat kuin suoraan agenttielokuvista: kuinka löydetään pakistanilaiset veljekset, jotka kirjoittivat maailman ensimmäisen haittaohjelman? Miten valtiot käyvät sotaa keskenään kyberavaruudessa?

Kuinka löydetään pakistanilaiset veljekset, jotka kirjoittivat maailman ensimmäisen haittaohjelman? Miten valtiot käyvät sotaa keskenään kyberavaruudessa? 

Hyppönen on lehdissä kertonut kirjoittaneensa Internetin siksi, että kukaan muu ei ollut vielä kirjoittanut sen nimistä kirjaa. Internet on todella laaja aihe taklattavaksi, ja kirja jää mielestäni siltä osin hieman vajaaksi. Aihepainotus on vahvasti tietoturvassa, vaikka kirja sivuaakin vähän sitä sun tätä internetiin liittyvää. Kuten Hyppösen sivuprofiilia esittävä hieno kansikuvakin antaa ymmärtää, on kyseessä tietoturvagurun omasta näkökulmasta kirjoitettu todistus internetistä.

Internet on löyhästi kronologisessa järjestyksessä etenevä kokoelma muistelmia ja anekdootteja, tarinoita, tietoa, ennustuksia, ajatuksia ja tietoturvan historiaa, jossa kutakin aihetta käsitellään melko lyhyesti. Välillä jäin toivomaan, että asioihin olisi sukellettu syvemmälle ja käsitelty laajemmin.

Peräkkäin vaihtuvat aiheet eivät välttämättä liity toisiinsa, tai niiden yhteyttä toisiinsa ei tehdä selväksi. Äänikirjan kuuntelijaa luultavasti helpottaisi, jos kylkeen saisi sisällysluettelon. Toisaalta rakenne mahdollistaa kirjaan “pistäytymisen”: sen voi avata mistä kohdasta tahansa, lukea hieman ja olla silti kärryillä siitä mistä puhutaan.

Kirjassa on monelle lukijalle varmasti paljon uutta tietoa tietokoneista, kyberturvasta, digitalisaatiosta ja yksityisyydestä. Teknologia-alaan ja tietoturvaan valmiiksi perehtyneelle lukijalle Internet ei välttämättä tarjoa uutta tietoa, mutta Hyppösen valtavan laajasta kokemuksesta kumpuavat kertomukset, näkemykset ja tulevaisuuden ennustukset itsessään tekevät kirjasta lukemisen arvoisen. Jotkut tarinoista saattavat olla jo ennestään tuttuja Hyppösen luennoista, haastatteluista tai podcasteista. Myös Suomea kohahduttanutta Vastaamo-tietomurtoa käsitellään kirjan loppupuolella. Hyppönen kertaa tietomurtoon sisältyneet tapahtumat, selittää miten murtoa on tutkittu ja kertoo uskovansa, että murtaja tullaan lopulta saamaan kiinni.

Pähkinänkuoressa Mikko Hyppösen Internet on kiinnostava, helppolukuinen kirja, joka kärsii hieman sekalaisuudesta mutta sopii monenlaiselle lukijalle. Internetiä entuudestaan tuntemattomalle kyseessä on tuhti paketti tietoa, ja digimaailmaan vihkiytyneille mielenkiintoinen kokoelma tietoturvagurun tarinointia.

Vaikka jatkuvasti monimutkaistuvat kyberuhat ja kybersodankäynti kuulostavat pelottavilta, jättää Hyppönen lukijaansa positiivisen loppuvireen. Olemme ne sukupolvet, jotka saavat elää keskellä merkittävää historiallista murrosta: aika, jona ihmiskunta meni nettiin. Internet on hieno juttu, ja Mikko Hyppösen Internet on hieno kirja!

 

Kansikuva: WSOY/Veikko Somerpuro

Lue myös: