Äänikirjat ovat hieno keksintö. Et tarvitse kuin mobiililaitteen ja kuulokkeet voidaksesi uppoutua kirjojen maailman, missä ikinä olitkaan – lenkillä, siivoamassa tai vaikka matkalla töihin.

Äänikirjojen suosio on räjähtänyt käsiin, kertoo Yle. Kaikkien kustantajien yhteenlaskettu äänikirjamyynti oli viime vuonna noin kuusi prosenttia kirjojen koko markkinasta, eli noin 15,5 miljoonaa euroa.

Kaikkien kustantajien yhteenlaskettu äänikirjamyynti oli viime vuonna noin kuusi prosenttia kirjojen koko markkinasta, eli noin 15,5 miljoonaa euroa.

Suomessa toimii lukuisia kuukausimaksullisia äänikirjojen striimauspalveluita, jotka tarjoavat ääni- ja e-kirjoja kuunneltavaksi mobiililaitteilla missä ja milloin vain. Mutta mikä on paras äänikirjapalvelu? Valinnanvaikeutta helpottamaan vertailin kuutta suomenkielisiä äänikirjoja tarjoavaa palvelua, jotka ovat tarjolla Applen ja Androidin sovelluskaupoissa.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä.

 

BookBeat 

Bonnierin omistama BookBeat kutsuu itseään Suomen suosituimmaksi äänikirjapalveluksi. BookBeatilla on Suomessa yli 100 000 maksavaa käyttäjää.

BookBeat tarjoaa yli 100 000 ääni- ja e-kirjaa erilaisilla hinnoittelumalleilla. 20 tuntia kuukaudessa saa kuunnella 9,99 € hintaan, 100 tuntia kuukaudessa 14,99 € hintaan ja rajattoman kuunteluoikeuden voi lunastaa itselleen 19,99 € hintaisella premium-tilillä. Palvelua saa kokeilla maksutta kaksi viikkoa. Sovellukseen voi luoda perhetilejä useammalle käyttäjälle.

BookBeatin sovellus on miellyttävän näköinen ja helppo käyttää, ja siihen voi tutustua myös ennen käyttäjätilin luomista. Kirjoja voi selailla genren perusteella tai pläräillä esimerkiksi suosituimpia tai ajankohtaisimpia kirjasuosituksia. Tähtiluokitukset kertovat, millaisen arvosanan muut käyttäjät ovat kullekin kirjalle antaneet, mutta sanallisia arvosteluita kirjoille ei voi antaa. Kirjoja löytyy myös ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi.

BookBeat on saatavilla iOSille ja Androidille. Sovellus tukee myös puhelimen tummaa teemaa, eli sovellus muuttuu tummaksi jos käyttäjällä on puhelimessaan päällä dark mode. BookBeatin sovelluksella näyttää myös olevan sekä Google Play-kaupassa että App Storesta kaikkien vertailemieni äänikirjasovellusten paras arvosana.

Kokeile BookBeat Premiumia maksutta 14 päivän ajan*. Voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana! Ei sitovaa määräaikaa. Koskee uusia käyttäjiä.

 

Storytel

Myös ruotsalainen Storytel tarjoaa erilaisia hinnoittelumahdollisuuksia. Halvempi Light-version profiili maksaa 9,99 € kuukaudessa ja rajaton Unlimited-profiili 16,99 € kuukaudessa. Light-versio on rajattu 20 kuuntelutuntiin kuukaudessa.

Storytelin valikoimissa on yli 200 000 ääni- ja e-kirjaa. Suomen lisäksi kielivalikoimassa on englanti, ruotsi, venäjä, espanja sekä italia.

Sovellus on helppokäyttöinen ja mukava. Kirjoja voi selata genren tai suositusten perusteella, ja suosikkeihin lisätyt kirjat ilmestyvät talteen omaan “kirjahyllyyn”. Kategorioista löytyy myös “kuunteluhaasteita”, joihin on valikoitu kirjoja eri teemojen perusteella. Storytelillä on tarjolla myös Storytel Original -julkaisuja ja podcasteja, joita ei muista palveluista löydy.

Käyttäjät voivat antaa kirjoille tähtiä sekä sanallisia arvosteluita, jotka näkyvät toisille käyttäjille.

Storytel on saatavilla iOSille ja Androidille. Storytel myy myös omaa e-kirjojen lukulaitetta nimeltä Storytel Reader, jonka voi hankkia itselleen 99 euron hintaan.

Kokeile Storytelia maksutta 30 päivän ajan!* Voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana. Tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. Koskee uusia Storytelin käyttäjiä.

 

Nextory

Myös Nextory on ruotsalainen palvelu. Sen voi saada käyttöönsä nyt aiempaa edullisemmalla aloitusmaksulla, sillä halvin “pronssi”-tason käyttäjätili maksaa vain 9,99 € kuukaudessa. Kulta- ja Perhetilit maksavat 16,99 ja 19,99 euroa kuukaudessa. Uutuuskirjat saa heti käyttöön riippumatta tilauspaketista.

Nextoryssä voi tavalliseen tapaan selata kirjoja kategorioiden perusteella ja saada eri tavoin teemoitettuja suosituksia. Lukijat voivat antaa kirjoille tähtiä sekä sanallisia arvosteluita, jotka auttavat kirjojen löytämisessä.

Nextoryn omassa käyttäjäprofiilissa voi hauskasti seurata tilastoja käytöstään: kirjoja, kirjailijoita, minuutteja, kategorioita sekä lukutunteja. Profiiliin voi asettaa itselleen myös kirjojen lukutavoitteen.

Nextory on saatavilla iOSille ja Androidille. iPhonella sovellus ei kuitenkaan herättänyt luottamusta, sillä se kaatui kokeillessa useamman kerran.

Aloita ilmainen Nextory-kokeilu 30 päivän ajan*. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen voit jatkaa halutessasi tilausta (alk. 9,99 €/kk). Tarjouksessa ei ole sitoutumisaikaa, ja voit irtisanoa tilauksesi milloin haluat.

 

Elisa Kirja

Suomalainen Elisa Kirja kertoo, että sen palvelussa on Suomen laajin suomenkielisten kirjojen valikoima. Lisäksi palvelu sisältää myös e-kirjoja ja podcasteja.

Elisa Kirjan kuukausimaksu on 16,99 € ja sillä saa kuunnella rajattomasti. Sen lisäksi valikoiman ulkopuolelle kuuluvia äänikirjoja voi ostaa itselleen kiinteällä kertamaksulla. Kirjat pysyvät omina, vaikka palvelun kuukausimaksun lopettaisi.

Palvelua voi kokeilla ilmaiseksi kaksi viikkoa, ja tilauksen voi lopettaa milloin tahansa ilman sitovaa määräaikaa.

Elisa Kirjassa on yli 10 000 kirjaa, joista noin kuusituhatta on saatavilla kuukausihintaan. Uusia kirjoja julkaistaan viikoittain, ja niistä voi kuunnella näytteen ennen ostopäätöstä. Kirjoja on välillä tarjouksessa, mutta yksittäin ostettujen kirjojen hinnat ovat pääosin 15-20 euron välillä.

Muiden suomenkielisten äänikirjapalveluiden hinnoitteluun verrattuna Elisa Kirja vaikuttaa tyyriiltä. Sen etuna on kuitenkin laaja suomenkielisten kirjojen valikoima sekä se, että kertamaksulla hankitut kirjat saa pitää, vaikkei kuukausimaksua enää maksaisikaan.

Elisa Kirja on saatavilla sekä iOSille että Androidille. Elisa myy myös erilaisia e-kirjojen lukulaitteita, joiden mukana saa e- tai äänikirjoja.

 

Suomalainen Plus

Suomalainen Plus on kuukausimaksullinen palvelu, joka maksaa 16,95 € kuukaudessa ja on kokeiltavissa ilmaiseksi kaksi viikkoa. Palveluun voi ostaa myös lukuaikalahjakortteja.

Suomalaisen sovellukseen voi myös tutustua, vaikkei olisi vielä tehnyt käyttäjätiliä.

Suomalainen Plus tarjoaa laajan valikoiman ääni- ja e-kirjoja. Osa kirjoista on sekä luettavissa että kuunneltavissa, osa vain jompaa kumpaa.

Palvelun sovellus on helppokäyttöinen. Haluamiaan kirjoja voi tallentaa ja kuunnella myös offline-tilassa, jos ei ole pääsyä nettiyhteyden ääreen. Tähtiluokitukset kertovat kirjojen saaman arvosanan muilta käyttäjiltä.

Kirjoja voi selata kategorioiden mukaan ja rajata pelkästään äänikirjoihin. Mielenkiintoa herättävät erilaiset esiin nostetut ajankohtaiset suositukset, jotka esitellään lyhyesti, kuten kirjailijat tai kirjallisuuspalkintojen voittajat.

Suomalainen Plus on saatavilla iOSille ja Androidille.

Suomalainen Plus verkkosivut

 

Alma Talent Kirjat

Alma Talent Kirjat on keskittynyt ammattikirjallisuuteen ja bisnessisältöön, jota sovelluksesta löytyy niin e-kirjoina, äänikirjoina kuin podcasteinakin.

Sovellusta voi kokeilla ilmaiseksi kuukauden ajan, jonka jälkeen rajaton luku- ja kuunteluoikeus maksaa 19,90 € kuukaudessa.

Alman sovellusta voi tutkia, vaikkei olisi vielä rekisteröitynyt käyttäjäksi. Sisältöjä voi selata erilaisten kategorioiden kautta, ja sovellus esittelee kiinnostavia viikon kirjoja sekä ajankohtaisia teemoja. Valikoimasta löytyy bisnes-, asiantuntija-, elämäntaito-, yhteiskunta- ja talousaiheisia sisältöjä sekä suomalaisilta että ulkomaisilta tekijöiltä. Sovellus on selkeä ja helppo käyttää.

Kirjoja voi kuunnella myös offline-tilassa, kuuntelunopeutta voi säätää sekä e-kirjojen fonttikokoa muuttaa.

Alma Talent Kirjat on saatavilla iOSille ja Androidille.

 

Lue myös Parhaat mobiilisovellukset kotona kuntoiluun.

 

Artikkelia päivitetty ajan tasalle 4.11.2021.