Äänikirjat ovat hieno keksintö. Et tarvitse kuin mobiililaitteen ja kuulokkeet voidaksesi uppoutua kirjojen maailman, missä ikinä olitkaan – lenkillä, siivoamassa tai vaikka matkalla töihin.

Äänikirjojen suosio on räjähtänyt käsiin, kertoo Yle. Kaikkien kustantajien yhteenlaskettu äänikirjamyynti oli viime vuonna noin kuusi prosenttia kirjojen koko markkinasta, eli noin 15,5 miljoonaa euroa.

Kaikkien kustantajien yhteenlaskettu äänikirjamyynti oli viime vuonna noin kuusi prosenttia kirjojen koko markkinasta, eli noin 15,5 miljoonaa euroa.

Suomessa toimii lukuisia kuukausimaksullisia äänikirjojen striimauspalveluita, jotka tarjoavat ääni- ja e-kirjoja kuunneltavaksi mobiililaitteilla missä ja milloin vain. Mutta mikä on paras äänikirjapalvelu? Valinnanvaikeutta helpottamaan vertailin kuutta suomenkielisiä äänikirjoja tarjoavaa palvelua, jotka ovat tarjolla Applen ja Androidin sovelluskaupoissa.

 

BookBeat 

Bonnierin omistama BookBeat kutsuu itseään Suomen suosituimmaksi äänikirjapalveluksi. BookBeatilla on Suomessa yli 100 000 maksavaa käyttäjää.

BookBeat tarjoaa yli 100 000 ääni- ja e-kirjaa 16,90 € kuukausimaksulla, jolla kirjoja saa kuunnella ja lukea niin paljon kuin haluaa. Palvelua saa kokeilla maksutta kaksi viikkoa.

BookBeatin sovellus on miellyttävän näköinen ja helppo käyttää, ja siihen voi tutustua myös ennen käyttäjätilin luomista. Kirjoja voi selailla genren perusteella tai pläräillä esimerkiksi suosituimpia tai ajankohtaisimpia kirjasuosituksia. Tähtiluokitukset kertovat, millaisen arvosanan muut käyttäjät ovat kullekin kirjalle antaneet. Kirjoja löytyy myös ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi.

BookBeat on saatavilla iOSille ja Androidille. Sovellus tukee myös puhelimen tummaa teemaa, eli sovellus muuttuu tummaksi jos käyttäjällä on puhelimessaan päällä dark mode. BookBeatin sovelluksella näyttää myös olevan sekä Google Play-kaupassa että App Storesta kaikkien vertailemieni äänikirjasovellusten paras arvosana.

BookBeatin verkkosivut

 

Storytel

Ruotsalainen Storytel maksaa 16,99 € kuukaudessa ja sitä saa kokeilla ilmaiseksi kaksi viikkoa.

Storytelin valikoimissa on 200 000 ääni- ja e-kirjaa. Suomen lisäksi kielivalikoimassa on englanti, ruotsi, venäjä, espanja sekä italia.

Sovellus on helppokäyttöinen ja mukava. Kirjoja voi selata genren tai suositusten perusteella, ja suosikkeihin lisätyt kirjat ilmestyvät talteen omaan “kirjahyllyyn”. Kategorioista löytyy myös “kuunteluhaasteita”, joihin on valikoitu kirjoja eri teemojen perusteella. Storytelillä on tarjolla myös Storytel Original -julkaisuja ja podcasteja, joita ei muista palveluista löydy.

Käyttäjät voivat antaa kirjoille tähtiä sekä sanallisia arvosteluita, jotka näkyvät toisille käyttäjille.

Storytel on saatavilla iOSille ja Androidille. Storytel myy myös omaa e-kirjojen lukulaitetta nimeltä Storytel Reader, jonka voi hankkia itselleen 99 euron hintaan.

Storytelin verkkosivut

 

Nextory

Myös Nextory on ruotsalainen palvelu. Sen voi saada käyttöönsä hieman kahta edellistä halvemmalla aloitusmaksulla, sillä halvin “hopea”-käyttäjätili maksaa vain 13,99 € kuukaudessa. Se asettaa käytölle kuitenkin hiukan rajoituksia, sillä hopeakäyttäjät joutuvat odottamaan uutuuskirjojen julkaisua 6 kk, eikä tiliä voi käyttää kuin yksi henkilö. Kulta- ja Perhetilit maksavat 16,99 ja 19,99 euroa kuukaudessa.

Jos kirjoja kuuntelee yksin eikä uutuuskirjojen lukemisella ole kiire, on Nextory vertailun edullisin vaihtoehto.

Nextoryssä voi tavalliseen tapaan selata kirjoja kategorioiden perusteella ja saada eri tavoin teemoitettuja suosituksia. Nextory on lyöttäytynyt yhteistyöhön Finnkinon kanssa, ja palvelu esittelee uutuuselokuvien taustalla olevia kirjoja.

Nextoryn omassa käyttäjäprofiilissa voi hauskasti seurata tilastoja käytöstään: kirjoja, kirjailijoita, minuutteja, kategorioita sekä lukutunteja. Profiiliin voi asettaa itselleen myös kirjojen lukutavoitteen.

Nextory on saatavilla iOSille ja Androidille. iPhonella sovellus ei kuitenkaan herättänyt luottamusta, sillä se kaatui kokeillessa useamman kerran.

Nextoryn verkkosivut

 

Elisa Kirja

Elisan Kirjan hinnoitteluperiaate on hieman erilainen kuin edellä listatuilla palveluilla ja muistuttaa yhdysvaltalaisen Amazonin Audiblen hinnoittelupolitiikkaa. Kyseessä on siis enemmänkin kirjakauppa kuin striimauspalvelu.

Rajattoman kuuntelun sijasta 8,90 € kuukausihintaan saa kaksi kirjaa omaksi, ja ylimääräisiä kirjoja voi ostaa itselleen. Kirjat pysyvät omina, vaikka palvelun kuukausimaksun lopettaisi.

Palvelua voi kokeilla ilmaiseksi kaksi viikkoa, jonka aikana itselleen voi lunastaa kaksi kirjaa.

Elisa Kirjassa on yli 10 000 kirjaa, joista noin kuusituhatta on saatavilla kuukausihintaan. Uusia kirjoja julkaistaan viikoittain, ja niistä voi kuunnella näytteen ennen ostopäätöstä. Kirjoja on välillä tarjouksessa, mutta yksittäin ostettujen kirjojen hinnat ovat pääosin 15-20 euron välillä.

Muiden suomenkielisten äänikirjapalveluiden hinnoitteluun verrattuna Elisa Kirja vaikuttaa tyyriiltä. Sen etuna on kuitenkin, että kirjat saa pitää, vaikkei kuukausimaksua enää maksaisikaan.

Elisa Kirja on saatavilla sekä iOSille että Androidille. Elisa myy myös erilaisia e-kirjojen lukulaitteita, joiden mukana saa e- tai äänikirjoja.

Elisa Kirjan verkkosivut

 

Suomalainen Plus

Suomalainen Plus on kuukausimaksullinen palvelu, joka maksaa 16,95 € kuukaudessa ja on kokeiltavissa ilmaiseksi kaksi viikkoa. Suomalaisen sovellukseen voi myös tutustua, vaikkei olisi vielä tehnyt käyttäjätiliä.

Suomalainen Plus tarjoaa laajan valikoiman ääni- ja e-kirjoja. Osa kirjoista on sekä luettavissa että kuunneltavissa, osa vain jompaa kumpaa.

Palvelun sovellus on helppokäyttöinen. Haluamiaan kirjoja voi tallentaa ja kuunnella myös offline-tilassa, jos ei ole pääsyä nettiyhteyden ääreen. Tähtiluokitukset kertovat kirjojen saaman arvosanan muilta käyttäjiltä.

Kirjoja voi selata kategorioiden mukaan ja rajata pelkästään äänikirjoihin. Mielenkiintoa herättävät erilaiset esiin nostetut ajankohtaiset suositukset, jotka esitellään lyhyesti, kuten kirjailijat tai kirjallisuuspalkintojen voittajat.

Suomalainen Plus on saatavilla iOSille ja Androidille.

Suomalainen Plus verkkosivut

 

Alma Talent Kirjat

Alma Talent Kirjat on keskittynyt ammattikirjallisuuteen ja bisnessisältöön, jota sovelluksesta löytyy niin e-kirjoina, äänikirjoina kuin podcasteinakin.

Sovellusta voi kokeilla ilmaiseksi kuukauden ajan, jonka jälkeen rajaton luku- ja kuunteluoikeus maksaa 19,90 € kuukaudessa.

Alman sovellusta voi tutkia, vaikkei olisi vielä rekisteröitynyt käyttäjäksi. Sisältöjä voi selata erilaisten kategorioiden kautta, ja sovellus esittelee kiinnostavia viikon kirjoja sekä ajankohtaisia teemoja. Valikoimasta löytyy bisnes-, asiantuntija-, elämäntaito-, yhteiskunta- ja talousaiheisia sisältöjä sekä suomalaisilta että ulkomaisilta tekijöiltä. Sovellus on selkeä ja helppo käyttää.

Kirjoja voi kuunnella myös offline-tilassa, kuuntelunopeutta voi säätää sekä e-kirjojen fonttikokoa muuttaa.

Alma Talent Kirjat on saatavilla iOSille ja Androidille.

Alma Talent Kirjat verkkosivut

 

Lue myös Parhaat mobiilisovellukset kotona kuntoiluun.