Microsoft julkisti Windows 11 -käyttöjärjestelmän virallisesti kesäkuun lopulla järjestetyssä tapahtumassa. Windows 10:n seuraajan luvattiin saapuvan loppuvuodesta. Sitä ennen käyttäjät voivat ladata työkalun, jolla voi selvittää, onko oma laite yhteensopiva uuden järjestelmän kanssa.

Windows 11:n vaatimuksista onkin herännyt mediassa jonkin verran puhetta, sillä ne uhkaavat tehdä monista laitteista sähköromua. Yksi vaatimuksista on tietojen suojaamiseen tarkoitettu TPM 2.0 (Trusted Platform Module). Kyseessä on tietokoneen emolevyn siru, joka suojaa käyttäjän arkaluontoisia tietoja kuten suojausavaimia ja kirjautumistietoja.

Windows 11:n vaatimukset uhkaavat tehdä monista laitteista sähköromua.

Suorittimet viimeisen 3-5 vuoden ajalta voivat sallia TPM 2.0:n päälle laittamisen tietokoneen perusohjelmisto biosin asetuksista. Toiminto ei kuitenkaan kuulu moniin laitteisiin viimeisen parin vuoden ajalta. 

Vaikka laite tukisikin TPM 2.0:aa, biosin asetusten muuttaminen voi olla keskivertokäyttäjälle hankalaa. Osaamaton käyttäjä saattaa saada laitteen asetukset sekaisin niitä säätäessään.

Laitteen minimivaatimukset

Windows 11 edellyttää vähintään toisen sukupolven AMD Ryzen- tai kahdeksannen sukupolven Intel Core -suoritinta. 64-bittisenä myytävä käyttöjärjestelmä vaatii vähintään 4 gigatavua työmuistia ja 64 gigatavua tallennustilaa. Käyttöjärjestelmä on optimoitu uusille laitteille, joilla on modernit prosessorit.

Päivitys on suunnattu vain Windows 10 -käyttäjille, eli aikaisempien käyttöjärjestelmien käyttäjät eivät pysty sitä lataamaan. Toistaiseksi Microsoft on ilmoittanut päivityksen olevan ilmainen, mutta se varaa oikeuden muuttaa mieltään.

Windows 11:n ominaisuudet

Windows 11 esittelee monia uusia ominaisuuksia. Snap Layouts-, Snap Groups- ja Desktops-toiminnot mahdollistavat useiden tehtävien suorittamisen samanaikaisesti ja ikkunoiden sijoittamisen näytölle vierekkäin.

Kuva: Microsoft


Microsoftin Teams-videopuhelupalvelu integroidaan Windows 11:ssä suoraan tehtäväpalkkiin. Älypuhelimesta tuttu sovellusnäkymä tulee tietokoneen näytölle uusien Widgets-pienoissovellusten avulla. Windows 11 on myös ensimmäinen Windows-käyttöjärjestelmä, joka tukee Android-sovelluksia. 

Ulkoasun keskeisin muutos on Käynnistä-valikon siirtäminen ruudun keskelle. Se myös muuttuu dynaamisesti käyttäjän toiminnan perusteella päivän mittaan.

Windows 11:n käyttöönotto toimii samalla tavalla kuin Windows 10:n. Microsoft kertoo uuden käyttöjärjestelmän myös olevan sen turvallisin julkaisu tähän mennessä.

Microsoftin esittelyn uudesta käyttöjärjestelmästä löydät täältä.

Kuvat: Microsoft


 

Lue myös:

Microsoft Teams -käyttäjät yhä kasvussa

Kiinnostavimmat työnantajat it-alalla – opiskelijat listasivat

Teknologia-alan naiset pääsevät esille Microsoftin #SurfaceTheWomen -kampanjassa