Ohjelmisto- ja e-business ry palkitsi tänään vuoden ohjelmistoyrittäjän 19. kerran. Tänä vuonna tittelin sai ohjelmistoteknologiayritys Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi. Samassa tilaisuudessa valittiin myös toista kertaa vuoden digitaalinen palvelu, jonka voittajaksi nousi interaktiivinen musiikkipalvelu Yousician

Kriteereinä vuoden ohjelmistoyrittäjän valinnalle Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha mainitsi muun muassa yrityksen kovan kasvuvauhdin, johdon onnistumisen vuoden 2020 poikkeusolosuhteissa sekä tarjouman nykyaikaisuuden. Vuonna 2015 perustettu Unikie on kolmena peräkkäisenä vuonna käytännössä tuplannut liikevaihtonsa ja sen liikevaihtoennuste vuodelle 2020 on noin 35 miljoonaa euroa. Yritys on erikoistunut älykkään teknologian ja sovellusratkaisuiden kehittämiseen auto- ja koneteollisuudessa sekä mobiilialalla. 

”Unikien ratkaisut ovat monille vasta tulevaisuuden haaveita, mutta Unikien asiakkaille jo tätä päivää.”

“Unikie ja Esko Mertsalmi oli helppo valita voittajaksi, vaikka vahvoja ehdokkaita oli useita. Unikie on onnistunut rakentamaan asiakkailleen älykkäillä ratkaisuilla vahvaa globaalia kilpailukykyä. Unikien ratkaisut ovat monille vasta tulevaisuuden haaveita, mutta Unikien asiakkaille jo tätä päivää”, Roiha perusteli valintaa.

“Kun on ihmisille lojaali, tulee vietyä homma loppuun”

Esko Mertsalmi on luotsannut Unikieta sen viisivuotisen taipaleen ajan. Yrityksen kasvu on ollut kovaa etenkin kansainvälisillä markkinoilla, ja liikevaihdosta noin kolmannes tuleekin viennistä.

“Perustamisesta lähtien olemme keskittyneet kansainvälistymiseen investoimalla teknologiakehitykseen ja kansainväliseen myyntiin. Olemme kuitenkin kansainvälistyneet nopeammin kuin mitä uskalsimme haaveilla”, Mertsalmi kommentoi. Onnistumisen avaimiksi hän mainitsee ihmiset, intohimon sekä oikeanlaisen kokemuksen hyödyntämisen.

Mertsalmi tulee yrittäjäperheestä ja on ollut mukana monessa. 

“Olen huomannut, että olen ollut lojaalimpi ehkä ihmisille kuin sille omalle suunnitelmalle. Aina kun on löytynyt hyviä ihmisiä ja projekteja ympärille, olen imeytynyt niihin mukaan. Kun on ihmisille lojaali, tulee vietyä homma loppuun”, Mertsalmi kuvailee taivaltaan yrittäjäksi.

Vuoden digipalvelu tuo esiin digitalisaation mahdollisuuksia

Ohjelmisto- ja e-business ry palkitsi samassa tilaisuudessa myös vuoden digipalvelun. Tämän tittelin sai Yousician, erilaisten instrumenttien soittamisen opetteluun tarkoitettu applikaatio. Valintaa perusteltiin muun muassa palvelun menestymisellä sekä taloudellisesti että käyttäjämäärissä mitattuna. Valinnalla haluttiin myös tuoda esiin digitalisaation mahdollisuuksia kulttuurin alalla. 

Mikko Kaipaisen ja Chris Thürin perustama yritys on ollut kasvussa etenkin vuonna 2020, sillä applikaatiota on voitu hyödyntää musiikin etäoppimisessa myös kouluissa. Thür uskoo menestyksen salaisuuden olevan kova työ ja mahtavat ihmiset.

“Suomi on maa, jossa välitetään koulutuksesta ja musiikista. Olemme olleet onnekkaita ja löytäneet fantastisia ihmisiä tiimiimme”, Thür kommentoi tilaisuudessa.

Viime vuonna vuoden digipalvelun palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa, ja silloin tittelin sai UKKO.fi. Yhdeksäntoista kertaa jaetun ohjelmistoyrittäjän palkinnon taas ovat aikaisemmin saaneet muun muassa Matti Vilmi, Seppo Kuula ja Sami Ensio.

 

Lue myös:

Suosituimmat ohjelmointikielet vuonna 2020

Maailman ensimmäinen ohjelmoija Ada Lovelace oli aatelinen, joka suunnitteli lentävää laitetta ja pohti tekoälyä