Raspberry Pi Foundation esitteli viime viikolla uuden Raspberry Pi 400:n, joka poikkeaa ulkonäöltään aiemmista Raspberry Pi -tietokoneista. Tällä kertaa muotoiluun on haettu vaikutteita 1980-luvun kotitietokoneista, sillä Raspberry Pi 400:ssa itse tietokone on piilotettu pienikokoisen langattoman näppäimistön sisään. Käyttö vaatii siten vain virtakaapelin, hiiren ja näytön liittämistä.

Yhden piirilevyn Raspberry Pi -tietokoneet ovat monelle tietotekniikan harrastelijalle tuttuja. Raspberry Pi Foundation kertoo blogissaan, että koronaviruksen myötä niiden käyttö on lisääntynyt entisestään. Blogin kirjoittanut säätiön johtaja Eben Upton uskoo, että uusi muotoiluratkaisu lisää tietokoneen käyttäjäystävällisyyttä ja helpottaa sen asennusta.

Entäpä laitteen tekniset ominaisuudet? 

Näppäimistön sisällä jyllää neliytiminen 64-bittinen prosessori ja RAM-muistia löytyy 4 gigatavua. Myös muun muassa langaton verkko, 4K-videotoisto ja GPIO-liitäntä kuuluvat sen ominaisuuksiin. 

Neljän vuoden työn tulos

Raspberry Pi Foundation avasi viime viikolla tarkemmin myös uuden tietokoneen tuotekehitystä. Simon Martin kertoo blogikirjoituksessaan, että ensimmäisen kerran ajatus näppäimistön sisälle rakennetusta Raspberry Pi:stä nousi esiin yli neljä vuotta sitten. Kun virallinen Raspberry Pi -näppäimistö ja -hiiri julkaistiin, Martin kumppaneineen näki, miten tietokoneharrastelijat alkoivat integroida omia Raspberry Pi -koneitaan näppäimistöön. Tällöin säätiössä ymmärrettiin, että tuotekehityksen suunta on oikea.

Pi 400 on jo päässyt loppumaan joidenkin jakelijoiden varastoista.”

Ensimmäisen Raspberry Pi -mallin myynti alkoi talvella 2012, jonka jälkeen tietokoneiden suosio on ollut huimaa. BBC kertoi viime viikolla, että niiden kokonaismyynti on jo 36 miljoonaa. Myös 70 dollaria maksava Pi 400 on päässyt loppumaan joidenkin jakelijoiden varastoista.

Raspberry Pi Foundationin missiona on perustamisesta asti ollut mahdollistaa tietotekniikan opiskelu ja harrastaminen kaikille siitä kiinnostuneille, mutta erityisesti lapsille ja nuorille. Upton totesi BBC:lle, että keväällä alkanut koronapandemia on osoittanut, miten yhteiskunnassa on edelleen iso joukko ihmisiä, joilta puuttuu heidän tarvitsemansa tietokone. Säätiö pyrkiikin uuden Pi 400:n ja Stay Connected with School -ohjelmansa avulla poistamaan myös digitaalista kuilua.

 

Kuva: Raspberry Pi Foundation

 

Lue myös:

Kaikki koodaa -uutuuskirja opastaa digitaitoihin – “Tällaisen kirjan olisimme itse halunneet lukea oman matkamme alussa”

H2C tuo koodausopinnot kaupunkeihin, joissa ohjelmoinnin osaajista on pulaa – töihin it-alalle on monia väyliä

Suosituimmat ohjelmointikielet vuonna 2020

Maailman ensimmäinen ohjelmoija Ada Lovelace oli aatelinen, joka suunnitteli lentävää laitetta ja pohti tekoälyä

Suutarin pojasta kasvoi Royal Societyn jäsen – Boolen algebran loi itseoppinut matemaatikko