Digi- ja väestötietovirasto levittää digiturvatietoutta kekseliäillä keinoilla. Virasto julkaisi lokakuun puolivälissä Digiturvallinen elämä -mobiilipelin, jonka avulla työelämän digiturvataitoja voi opetella helpolla ja hauskalla tavalla omalla mobiililaitteellaan.

Pelin ensimmäisessä osassa keskitytään työelämässä tarvittaviin digiturvataitoihin. Pelaaja toimii kuvitteellisen Tyrskylän kunnan työntekijän roolissa. Tehtävänä on selviytyä arkipäiväisissä digiturvatilanteissa.

Mobiilipeli täydentää Digiturvallinen elämä -koulutuskokonaisuutta, johon sisältyy pelin lisäksi kolme aikaisemmin julkaistua verkkokoulutusta organisaatioiden henkilöstölle ja johdolle sekä digitaalisen turvallisuuden asiantuntijoille.

“Digitalisoituvassa yhteiskunnassa on tärkeää, että meistä jokainen osaa toimia turvallisesti digitaalisen maailman uhkatilanteissa.”

“Digitalisoituvassa yhteiskunnassa on tärkeää, että meistä jokainen osaa toimia turvallisesti digitaalisen maailman uhkatilanteissa. Digiturvallinen elämä -peli täydentää koulutuskokonaisuutta, jota organisaatiot voivat käyttää oman henkilöstönsä digiturvaperehdytyksessä. Pelillistetty oppiminen on tehokasta ja luo mahdollisuuksia myös nuorempien kohderyhmien tavoittamiseen tulevaisuudessa”, Digi- ja väestötietoviraston tiedotteessa kerrotaan.

Päätin testata peliä myös itse ja latasin sen puhelimeeni AppStoresta. Digiturvallinen elämä on visuaalisesti hienon näköinen ja sulavasti toimiva peli, joka kuljettaa pelaajaa Tyrskylän kunnan työntekijöiden työpäivien läpi. Peli alkaa työmatkalla, jonka aikana työntekijä Maurin on tehtävä päätös siitä, onko työnhakijoiden tietoja turvallista selailla junassa.

Tämän jälkeen eteen tulee lisää erilaisia digitaaliseen turvallisuuteen liittyviä valintatilanteita, jotka ovat tuttuja myös oikeasta elämästä. Kaikkien kysymysten vastaukset eivät ole kuitenkaan täysin itsestään selviä, vaan erehdyin itsekin klikkaamaan pariin otteeseen vääriä vastauksia. Pelissä voi siis olla opittavaa niillekin, joille digiturva on ennestään tuttua. Peli selittää oikeiden ja väärien vastausten syyt ytimekkäästi ja yleistajuisesti.

Kaiken kaikkiaan Digiturvallinen elämä vaikuttaa näppärältä ratkaisulta työelämän digiturvataitojen harjoitteluun. DVV:n mukaan myöhemmin on luvassa myös lisää pelisisältöä sekä ruotsinkielinen versio.

 

Digiturvallinen elämä kuljettaa pelaajan läpi työelämän arkipäiväisten digiturvavalintojen

 

DVV:n mukaan pelistä on saatu hyvää palautetta.

”Pelasin pelin läpi ja pidin siitä kovasti. Peli toimi hyvin jouhevasti. Tämän voi ottaa käyttöön meidän organisaatiossa tällaisenaan. Se antaa lisäarvoa ja mielenkiintoa tietoturvakoulutukseen. Tämä on huippu juttu”, kuului eräs palaute.

Pelin on tuottanut Digi- ja väestötietoviraston vetämä digiturvan kehittämishanke JUDO. Peli on maksuton ja sen voi ladata iOS-laitteille App Storesta ja Android-laitteille Google Playsta. Lisää tietoa Digiturvallinen elämä-kokonaisuudesta löytyy DVV:n sivuilta.

26-30.10.2020 vietetään Digiturvaviikkoa.

 

Kuvat: DVV & kirjoittajan kuvakaappaukset pelistä

 

Lue lisää digiturvasta: