Kansainvälisen ohjelmistotarjoajan Adoben julkaisema Digital Trends in Europe 2020 -raportti tarkastelee eurooppalaisten yritysten kehitystä markkinoinnin, asiakaskokemusten ja sähköisen kaupankäynnin alueilla.

Raportin kärkinä ovat asiakaskokemus ja sen parantaminen vuonna 2020. 34 prosenttia raporttiin haastatelluista yrityksistä sanoi, että asiakaskokemus on niiden ykkösprioriteetti vuonna 2020. Kokemuksen personointi ja markkinoinnin kohdistaminen tuli kyselyssä hyvänä kakkosena.

34 prosenttia raporttiin haastatelluista yrityksistä sanoi, että asiakaskokemus on niiden ykkösprioriteetti vuonna 2020.

Pohjoismaiset yritykset asettivat asiakaskokemuksen personoinnin ja keskittymisen yksilölliseen sisältöön korkealle prioriteeteissaan muita eurooppalaisia yrityksiä useammin. Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa näin teki vain joka neljäs yritys.

Yritysten digitaalisessa kyvykkyydessä toteuttaa asiakaskokemuksen personointia on raportin mukaan kuitenkin parantamisen varaa.

Kysyttäessä, miten yritykset arvioivat oman asiakaskokemuksensa kehittyneisyyttä, 49 % totesi, ettei niillä ole asiakaskokemusosaamista esimerkiksi työkalujen tai strategian osalta, ja 9 % yrityksistä ei ole edes aloittanut kehitystyötä tällä alueella.

 

Ensimmäisen osapuolen dataan keskittyminen on ratkaisevan tärkeää yrityksille tulevaisuudessa.

 

”Vaikka olemme puhuneet personoinnista ja asiakaskokemuksista jo lähes vuosikymmenen ajan, olemme tällä alueella edelleen alkutaipaleella markkinoinnissa. Monien uusien työkalujen teknologiseen puoleen on keskitetty valtavasti huomiota. Yritysten on kuitenkin muistettava, että menestyksekäs personointi ja asiakaskokemus edellyttävät investointeja myös ihmisten osaamiseen”, kertoo Adoben Pohjoismaiden johtaja Franck Attia yrityksen tiedotteessa.

Ensimmäisen osapuolen dataan keskittyminen on ratkaisevan tärkeää yrityksille tulevaisuudessa, yritys kertoo. Ensimmäisen osapuolen datalla tarkoitetaan suoraan omilta asiakkailta kerättyjä tietoja esimerkiksi verkkosivujen kautta.

”Vaikka olemme puhuneet personoinnista ja asiakaskokemuksista jo lähes vuosikymmenen ajan, olemme tällä alueella edelleen alkutaipaleella markkinoinnissa.”

Tätä dataa voidaan hyödyntää parantamaan esimerkiksi verkkokaupan konversiota keräämällä tietoa asiakkaiden liikkeistä sivustolla ja vaikkapa tarjoamalla heille yksilöityjä interaktioita, kuten alennuskoodeja tai suositeltuja tuotteita.

Raportin mukaan noin kolmannes pohjoismaisista yrityksistä on tehostanut ensimmäisen osapuolen datan käyttöä jo merkittävästi, mutta 38 prosenttia vastaajista on vielä täysin vailla suunnitelmia.

”Ensimmäisen osapuolen datan hyödyntämisen hallitsevilla yrityksillä on merkittävä johtoasema”

”Menestyäkseen yrityksen on tunnettava asiakkaansa ja ansaittava heidän luottamuksensa. Vain siten yritys voi osoittaa asiakkaille, mitä arvoa asiakkaille on tietojen jakamisesta yrityksen kanssa. Tämä on yksi merkittävimmistä haasteista yrityksille. Ensimmäisen osapuolen datan hyödyntämisen hallitsevilla yrityksillä on merkittävä johtoasema”, Attia sanoo.

 

Digital Trends in Europe 2020

 

Lue myös Konversio-optimoinnilla pyritään lisäämään verkkosivujen konversiota ja  Asiakaspalvelua halutaan myös verkossa – reaaliaikaisilla interaktioilla tehoa myyntiin ja markkinointiin.