Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Yksi pilvi, kaksi pilvi, kolmipilvi…

BloggausKäytännössä kaikki yritykset käyttävät pilveä liiketoiminnassaan. Eri organisaation osille pilvi vain näyttäytyy varsin eri tavoin. Lisäksi sana ”pilvi” voi tarkoittaa montaa eri asiaa, riippuen keneltä henkilöstön edustajalta asiaa kysyy.

… mikä pilvi?


Pilvi voi olla kumppanin kapasiteettipalvelu, julkipilven alustapalvelu tai ulkoistushankintana taloon tullut liiketoimintasovellus. Hyötynäkökulmasta se voi olla alhaisempaa tuotantokustannusta, nopeampaa julkaisusykliä sovelluksille tai vaikka ihan vain hankkimisen helppoutta. Jälkimmäinen näistä muodostaa myös etenkin tietohallinnolle melkoisen päänsäryn. Firman luottokortilla kun saa ostettua jos jonkinlaista ”täsmäsovellusta” juuri siihen käsillä olevaan tarpeeseen.

…entä kenen pilvi?


Kävin aiheesta mielenkiintoisen keskustelun erään tietohallintojohtajan kanssa, joka kertoi seuraavan tarinan: Yrityksen tietohallintobudjetti oli laskenut melkoisesti kuluneiden vuosien aikana ja iso syy siihen oli tietoinen tehostaminen ja tuotannon kustannusrakenteen muuttaminen juokseviksi kuluiksi (Opex), jolloin suuret it-investointiprojektit oli onnistuttu kuoppaamaan lopullisesti. Luvut kuitenkin näyttivät jopa vähän liian hyviltä, ja tietohallintajohtaja oli alkanut tutkimaan asiaa. Jossain vaiheessa liiketoimintayksiköt olivat tutustuneet pilvestä helposti hankittaviin sovelluksiin ja alkaneet itse ostaa niitä, täysin ohi tietohallinnon.

Todellisuudessa yrityksen ”it-kulut” olivatkin nousseet, ne vain olivat pilkkoutuneet useamman eri yksikön budjettiin. Syyllisiä soppaan olivat kaikki. Liiketoimintayksiköt olivat tuskastuneet ”it:n vastarintamuuriin”, ja it-puolestaan oli kiinni aiemmin hankituissa vanhanaikaisissa tuotantomalleissa, joissa ei pilvipalveluiden ketteryydestä ollut tietoakaan. Sittemmin tilanne on kyseisessä yhtiössä korjaantunut, sillä ”ei pysty toimittamaan” ei enää kuulu IT:n sanakirjaan, johtuen juuri eri pilvipalvelujen mahdollistamasta ketteryydestä. Liiketoimintayksiköillä ei puolestaan ole syytä hankkia omia palveluitaan pilvestä, kun samat asiat voidaan kohtuullisessa ajassa toimittaa omankin organisaation toimesta.

Rohkenen epäillä että kyseinen yritys ei ole asian kanssa lainkaan yksin vaan todennäköisesti ongelma on paljon suurempi kuin yleisesti tiedostetaan. Pilviä ei ole yrityksissä yksi tai kaksi, vaan monta.

Monipilvistrategia on monelle organisaatiolle valittu strategia, etenkin silloin kuin puhutaan sisäisten liiketoimintojen järjestämisestä vikasietoisiksi, ja vielä useammin silloin kun puhutaan yrityksen asiakkailleen tuottamasta palvelusta.

Järkevä panostaa monipilvistrategiaan


Monipilvistrategia on järkevä useammastakin syystä; sillä saadaan aikaan kilpailua eri pilvipalvelujen toimittajien välille ja pystytään noukkimaan ”rusinat pullasta”. Toki asia vaatii hieman suunnittelua ja standardointia siellä missä sitä voidaan tehokkaasti käyttää. Käyttöjärjestelmät, kontitus ja erilaiset mikropalvelut ovat erinomainen esimerkki asioista joita voidaan standardoida riippumatta siitä missä pilvessä palveluita kehitetään tai tuotantoa ajetaan.

Tämä on asia johon kannattaa kiinnittää huomiota, koska pahimmassa tapauksessa kytkee itsensä pilvipalvelun toimittajaan sellaisilla kahleilla että niistä irtoaminen on hyvin työlästä, ja joissain tapauksissa mahdotonta (palveluntuottajasta pääsee käytännössä eroon vain tuotteen happanemisen kautta). Tietoturvan hallinnointi, etenkin auditointitiedon (kuka teki, mitä teki, milloin teki) on haasteellista kun palvelut ovat hajallaan eri pilvissä. Kolmas suuri haaste liittyy talouspuolen hallintaan (laskuja tulee sieltä ja täältä ja mihin tämä nyt taas liittyikään..). Työmääräkin vielä kasvaa lineaarisesti sitä mukaan kun pilvet lisääntyvät. Useampi toimittaja tarkoittaa useampaa toimittajasuhdetta.

Pinterest
Advania Finland Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Advania Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Markkinointi
Myynti
Projektinhallinta
Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Integraatiot
IoT
It-infrapalvelut
Pilvipalvelut / SaaS
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen
Tietoliikennepalvelut
Tietoturva

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
Hotelli, matkailu ja ravitsemus
IT
Julkishallinto
Järjestöt ja yhdistykset
Kauppa
Kiinteistöala
Koulutusala
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Media
Pankki ja vakuutus
Prosessiteollisuus
Raaka-aineet ja energia
Rakentaminen
Telekommunikaatio
Terveys- ja sosiaalipalvelut
Urheilu, viihde ja virkistys
Valmistava teollisuus

Teknologia

Microsoft
Azure
Oracle
Amazon Web Services

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

Monipilvi
monipilvipalvelu
monipilvipalvelut
Hybridi pilvipalvelut
pilvipalveluiden hallinta
pilvipalvelut
pilvipalveluiden integrointi
accountor ict
azure
monipilvistrategia

Siirry yrityksen profiiliin Advania Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Advania Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Advania Finland - Muita referenssejä

Advania Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia