Verta, hikeä ja yhteisiä tavoitteita – miten rakentuu onnistunut ERP-hanke?
Onnistunut ERP-hanke on kuin urheilijan kasvutarina, jossa tilaaja esittää pääosaa. Toimittajan ja tilaajan suhde on kuin valmentajan ja valmennettavan. Valmentaja tukee valmennettavaa tämän tavoitteissa, mutta ei kilpaile samalla areenalla.
Kuka omistaa ERP-hankkeen? Teoriassa yksinkertainen kysymys, johon on selkeä vastaus – tilaaja. Käytännössä kuitenkin ERP-hanke mielletään usein IT-hankkeena, jossa toimittaja tekee toimituksen kuriiripalvelun lailla ”avaimet käteen”, minkä jälkeen organisaatio ottaa toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönsä ja kaikki elävät elämänsä onnellisina loppuun saakka. Valitettavasti totuus ei vastaa tarinaa, ja tällä tavoin ei ole mahdollista saavuttaa toimivaa kokonaisuutta, jonka tilaaja tuntee omakseen ja joka tukee aidosti yrityksen liiketoimintaa juuri sillä tavalla kuin on optimaalista.
ERP-hanke olisikin parempi mieltää kasvutarinana, ja onnistunut sellainen pikemminkin urheilijan kasvutarinana, jossa tilaaja esittää pääosaa. Toimittajan ja tilaajan suhde on kuin valmentajan ja valmennettavan. Valmentaja tukee valmennettavaa tämän tavoitteissa, mutta ei kilpaile samalla areenalla. Ideaalitilanteessa toimittaja olisi jopa turha välikäsi, jos tilaajalla itsellään olisi kaikki osaaminen omasta takaa. Realistista ei toki ole rekrytoida osaajia pienen armeijan verran tilaajan omille palkkalistoille, ja siksi toimittajia tarvitaan.
Omistajuuden ottaminen ja yhdessä tekeminen
Toimittaja tarjoaa ammattitaitonsa ja osaamisensa prosessien määrittämisessä siten, että ne palvelevat liiketoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla. Ja toimittajan tulee sitoutua tilaajan liiketoiminnallisiin tavoitteisiin. Jokainen yritys on kuitenkin lopulta yksilöllinen, eikä toimittaja voi määrittää järjestelmän prosesseja kullekin yritykselle sopivaksi omin päin. Siihen tarvitaan vuorovaikutusta ja tiivistä yhteistyötä toimittajan ja tilaajan välillä.
Vaikka tekee kipeää, niin ei haittaa – sitoutumisen ylläpito hankkeen edetessä
Sitoutunut ja tiivis tilaajan ydintiimi on avainasemassa onnistuneissa käyttöönotoissa, vaikka ERP-hankkeessa onnistuminen on silti yhteinen asia tilaajan ja toimittajan välillä.
Valmentaja auttaa urheilijaa matkallaan ja haluaa tämän onnistuvan, mutta ei voi tehdä matkaa tämän puolesta. Parhaastakaan valmennuksesta ei ole apua, jos urheilija itse ei ole sitoutunut tavoitteeseen. Vastaavasti urheilija ei saa suoritukseen parasta mahdollista apua, jos valmentajan sitoutumisessa on puutteita.
Treenimontaasi: Tilaajan kasvu oman järjestelmänsä herraksi
Luonnollisesti toimittajan tehtävänä on saada ERP toimimaan halutusti, mutta onnistuneen ja epäonnistuneen hankkeen ero piilee usein vastuunottamisessa lopputuloksesta. Toimittajalta voi ja pitääkin vaatia liiketoimintaa aidosti palveleva ratkaisu, mutta tilaajan vastuulla on viime kädessä varmistaa ratkaisun toimivuus – ja vaatia tarvittaessa korjauksia.
Tilaaja on harvoin ERP-asiantuntija hankkeen alkuvaiheessa, eikä sellaista voi olettaakaan. Mutta selkeän omistajuuden myötä osaaminen ja ymmärrys kasvaa hankkeen edetessä. Ja kun aika koittaa, jolloin toimitus saadaan päätökseen ja konsultit poistuvat, on tilaaja kasvanut hankkeen aikana oman digisydämensä valtiaaksi. Urheilija on saavuttanut kilpailuvalmiuden.
Haasteita, ei vastakkainasettelua
Onnistuneessa ERP-hankkeessa toimittaja ja tilaaja ovat lähellä toisiaan, ymmärtävät toisiaan ja molemmat ovat sitoutuneita samaan päämäärään – edistämään tilaajan liiketoimintaa heidän tarpeisiinsa toimitetulla järjestelmällä.
Kuin valmentaja ja urheilija, jotka työskentelevät yhdessä mahdollistaakseen urheilijan parhaan mahdollisen menestyksen.
Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Efima - Muita referenssejä
Efima - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Ohjelmistokehittäjä
- Nordea - Senior Manual Test Engineer, Nordea Payments
- Nordea - Senior Test Automation Engineer with Python, Nordea Payments
- Nordea - Senior IT Analyst in SWIFT area
- Laura - C++ kehittäjä
- Nordea - Senior Backend Developer, Nordea Finance
- Laura - Palveluvastaava, tietohallinto
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- e21 Solutions Oy - Pakkausalan Benchmark-palvelu Mercamerilta
- Into-Digital Oy - S-Ryhmän rengasliiketoiminnan digitaalinen kauppapaikka
- Into-Digital Oy - Burger Kingin Whopperit, ravintolat, aukioloajat ja kampanjat verkossa
- Into-Digital Oy - Uusi Worldvision.fi viemään järjestön varainhankinta uudelle tasolle
- Netum Group Oyj - Radio- ja tv-museo Mastolassa opastaa kohta tekoälypohjainen asiakaspalvelija
- Netum Group Oyj - Peppi-järjestelmän ylläpito turvaa opiskelijoiden ja opettajien arjen sujuvuuden Lapin korkeakouluissa
- Into-Digital Oy - Suomalaisen työn uusi verkkopalvelu edistämään jäsenpalvelua ja -hankintaa
Tapahtumat & webinaarit
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - 30.1.2025 | Webinaari: Tehokkaampaa tuotantoa teollisuusyritykselle Fellowmindin Manufacturing Template -ratkaisulla
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
- 30.01.2025 - Open Future
- 29.01.2025 - SecD-Day event
- 05.02.2025 - Smart Commerce Nordic 2025
- 05.02.2025 - AIX Forum - Medical Device Regulation and AI: Success Stories
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Ready Solutions Oy - Mitä on Data Science tai datatiede?
- Ready Solutions Oy - Mikä on datatuote?
- Into-Digital Oy - Onnistunut verkkopalvelu – millainen se on ja miten niitä tehdään?
- Into-Digital Oy - Miksi verkkosivusto kannattaa uudistaa nyt, eikä sitten joskus?
- Netum Group Oyj - ”Jatkuva release-show ei tunnu kovin upealta” – tietojärjestelmäprojektin julkaisuprosessin kehittäminen
- Netum Group Oyj - Jälkitunnelmia ja -ajatuksia Kuntamarkkinoilta
- Into-Digital Oy - Oletko tekemässä B2B-verkkosivua? Huomioi ainakin nämä asiat
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |