Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Uusi helppokäyttöinen rajapinta spot-hintojen hyödyntämiseen Vaasan sähkölle

ReferenssiKun sähkön tuotanto siirtyy yhä enemmän vaihtelevan tuotantokapasiteetin tuulivoimaan, tulee tuntikohtaisella hinnoittelulla olemaan yhä suurempi merkitys niin yksityisille kuluttajille kuin yrityksillekin. Wapice toteutti helppokäyttöisen rajapinnan pörssisähkön spot-hintojen esittämiseen ja hyödyntämiseen Vaasan Sähkön tuotteissa.

Asiakkaat ovat entistä aktiivisempi osa energiajärjestelmää, jossa he voivat oikeanlaisella kulutuksensa hallinnalla tukea siirtymää fossiilisesta sähköstä vihreään sähköön. Tämä on havaittu myös Vaasan Sähkössä. Kun asiakkaalla on seuraavan päivän tuntikohtaiset hinnat selvillä, hän voi säästää suuriakin summia painottamalla sähkön kulutusta ajankohtiin, jolloin sähköä on eniten tarjolla ja se on edullisinta.

Perinteisten, puhtaasti spot-hintaan perustuvien tuotteidensa lisäksi Vaasan Sähkö Oy on kehittänyt asiakkailleen uuden Vaikuttaja-tuotteen, joka yhdistää ennustettavan perusmaksun ja vaihtelevan hintaisen pörssisähkön. Vaikuttaja-tuotteessa kuluttaja voi säästää merkittävästi kiinteästä energiamaksusta ajoittamalla omaa kulutustaan huippukulutustuntien ulkopuolelle, mutta impulsiivisemmin sähköä käyttävä voi vastaavasti myös joutua maksamaan suurempaa energiamaksua. Maaliskuussa 2023 tuote on pilottivaiheessa.

Kuvakaappaus Vaasan Sähkön sovelluksesta

Pörssihinnat Vaasan Sähkön verkkopalvelussa.

Uuteen tuotteeseen liittyvän verkkopalvelun suunnittelussa Vaasan Sähköllä ongelmaksi tuli kuitenkin pörssisähkön hintatietojen saatavuus. Pörssisähkön hintatiedot omistaa norjalainen Nord Pool, joka on yleiseurooppalainen sähköpörssi. Sähkön myyntiyhtiöt saavat Nord Poolista ostaessaan tietää pörssihinnan, mutta hintatietoa ei kuitenkaan saa julkaista eteenpäin maksamatta Nord Poolille.

Vaasan Sähkö on kehittänyt verkkopalvelujaan yhdessä Wapicen kanssa ja hintatietojen tarjoaminen asiakkaille nousi esille yhteisessä palaverissa. Wapice hankki oikeudet Nord Poolin pörssihintoihin ja kehitti uuden Wapice Spot -rajapinnan, jonka kautta Vaasan Sähkö saa hinnat käyttöönsä nopeasti ja vaivattomasti. Vaasan Sähkö on ollut prosessiin tyytyväinen.

Spot-hintojen käyttöönottoprojekti meni erittäin hyvin ja hyvässä yhteistyössä Wapicen kanssa. Olemme Vaasan Sähköllä todella tyytyväisiä lopputulemaan.

Kimmo Siljander, System Specialist, Vaasan Sähkö

– Ajatuksemme Wapice Spotin taustalla on se, että nyt ja tulevaisuudessa pörssisähkön hinta olisi helposti saatavilla kaikille sitä tarvitseville. Asiakkaat hyötyvät myös siitä, että voimme jakaa palvelukustannuksia useamman yrityksen kesken. Aivan kuten teemme energiaraportointi­palvelumme EcoReactionin moniasiakas­ympäristössäkin, sanoo Sami Pelkonen, Wapicen energia­raportoinnin tuotepäällikkö.

Wapice Spot -palvelun kautta pörssisähkön hintoja tarvitseva voi rajapinnan kautta hakea tarvitsemansa seuraavan päivän (day-ahead) hinnat ja kustannus määräytyy käyttötarpeen mukaan.

SPOT-hinta on ns. day-ahead -hinta. Seuraavan päivän tuntikohtaiset hinnat määräytyvät sähkön ostajien tarjousten ja sähkön tuottajien hintapyyntöjen perusteella kerran päivässä.
Intraday -markkinat täydentävät sähkömarkkinaa. Tuottajat ja ostajat käyvät jatkuvasti kauppaa tasapainottaakseen tuotannon ja kysynnän suhdetta. Nämä tuntihinnat siis muuttuvat pitkin päivää.

– Sähkökaupan ns. day ahead -markkinoiden hyödyntäminen on luonnollinen seuraava optimointiaskel. Uskomme, että markkinoille tulee useampia sopimustyyppejä, joilla on jonkinlainen linkki spot-hintoihin. Tulevaisuudessa on hyvin todennäköistä, että myös muunlaiset sähkömarkkinat, kuten intraday -markkinat, voisivat olla osa kuluttajien sähkösopimusten hinnan muodostumista, minkä myötä asiakkaat voisivat omalla kulutuksellaan olla tukemassa sähköjärjestelmän optimointia, pohtii Vaasan Sähkön Kimmo Siljander. Intraday -hintojen tuloon sähkön kulutuksen suunnitteluun ja raportointiin on jo varauduttu Wapicellakin.

– Käytännössä tuo Intraday-rajapinta on teknisesti samanlainen toteuttaa kuin tämä spot-hintojen rajapintakin. Olemme valmiita, kun se tulee ajankohtaiseksi, kommentoi Wapicen Sami Pelkonen.

Suosittelija:

Spot-hintojen käyttöönottoprojekti meni erittäin hyvin ja hyvässä yhteistyössä Wapicen kanssa. Olemme Vaasan Sähköllä todella tyytyväisiä lopputulemaan.

Kimmo Siljander

Pinterest
Referenssin infoboxi
Wapice Oy  logo

Tiedot

Tilaaja: Vaasan Sähkö
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Sami Pelkonen, Product Manager, Wapice Oy

Lisätietoja

Yritysprofiili Wapice kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Ohjelmistokehitys

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö

Siirry yrityksen profiiliin Wapice kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Wapice - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Wapice - Muita referenssejä

Wapice - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia