Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Tekoäly tunnistaa virhepysäköinnit ja vapaat parkkipaikat Tampereen ruuhkakadulla

ReferenssiTampereen kaupunki pilotoi tarpeettoman kaupunkiajelun vähentämiseen kannustavaa IoT-TICKET® Smart Parking Analytics –ratkaisua kaupungin keskustassa. Ratkaisu raportoi tekoälyn tunnistamat vapaat parkkipaikat sovellukseen, jossa ne ovat autoilijoiden nähtävillä ennen matkaan lähtöä.

Pilotin kohdealueena toimii Hallituskadun Hämeenpuiston ja Näsilinnankadun väliin jäävä alue (merkitty sinisellä). Läntinen osuus rajattiin pois tietyömaan vuoksi. Kamerat sijoitettiin punaisella merkittyihin kohtiin, jotta katvealueet saatiin katettua.

Pilotin kohdealueeksi valittu Hallituskatu on yksi Tampereen keskustan vilkkaimpia katuja. Sen varrella on parkkipaikkojen lisäksi suojateitä, liikekiinteistöjä ja esimerkiksi porttikongi, jonka eteen ei saa pysäköidä. Siksi autoilun vähentämisen lisäksi Tampereella oltiin kiinnostuneita tarttumaan myös turvallisuusnäkökulmaan:

"Pilotissa tunnistettiin pelastustien käytön estävää pysäköintiä, sekä suojatien näkyvyyttä haittaavaa pysäköintiä. Tällaisen virheellisen pysäköinnin tunnistamisella on tulevaisuudessa merkittävä kaupunki- ja liikenneturvallisuutta parantava vaikutus."

Markku Niemi, Business Tampere

Pilotti on osa CityIoT2 –hanketta, jonka tavoitteena on kehittää datan hyödyntämistä kaupunkiympäristössä. Hankkeessa toteutetut ratkaisut on valittu niin, että ne ovat monistettavissa eri kaupunkeihin Suomessa ja kansainvälisesti.

"Tiedolla johtamisella kehitetään toimintaa ja kohdennetaan resursseja sinne, missä niistä saadaan suurin hyöty. Wapicen toteuttama pilotti auttaa kaupunkisuunnittelua tunnistamaan Hallituskadun alueen kehittämiskohteet ja turvallisuusriskit. Jos samaan paikkaan pysäköidään usein väärin, kertoo se kaupunkisuunnittelulle, että pitkäkestoisia muutoksia on hyvä tehdä", sanoo Minna Kinnunen, CityIoT 2 -hankkeen projektipäällikkö Business Tampereesta.

Vaivaton analytiikkaratkaisu vaikka koko kaupungin pysäköintialueille

Ratkaisun käyttöönotto aloitettiin yhteisellä suunnittelulla: mille alueille sensoreina toimivat kamerat asennetaan ja millaisista kulmista aluetta kannattaa seurata. Wapice toimitti analytiikkaan tarvittavat laitteistot ja asennuksen suoritti Tampereen Vera. Laskettu data oli pian saatavilla selainpohjaisessa käyttöliittymässä, Wapicen IoT-TICKET® -alustalla ja loppukäyttäjille suunnitellussa PWA-sovelluksessa.

"PWA-sovellus eli progressiivinen verkkosovellus tarkoittaa selaimella toimivaa web-sovellusta, jonka käyttäjä voi halutessaan kiinnittää puhelimen kotinäkymään mobiilisovelluksen tapaan. Näin yhdistetään natiivin mobiilisovelluksen ja responsiivisen verkkosivun parhaat puolet ja jätetään valinta käyttötavasta loppukäyttäjälle", sanoo Matti Järvi, projektipäällikkö, Wapice.

IoT-TICKET® Smart Parking Analytics mahdollistaa anonyymin pysäköintitiedon jakamisen eteenpäin erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten muille web- tai mobiilisovelluksille vaikkapa pysäköinninvalvonnan käyttöön.

Älykaupunkiratkaisut kehittyvät käyttäjäpalautteen avulla

IoT-TICKET® Smart Parking Analytics on osa Wapicen älykaupunkiratkaisuja, joilla pyritään tukemaan ympäristön kannalta kestävien ja samalla viihtyisämpien kaupunkien kehitystä dataa hyödyntäen. Wapice on toteuttanut tekoälypohjaista parkkipaikkojen seurantaa jo useissa kohteissa, kuten Oulussa, Oulun yliopistolla, Turussa ja Tampereella.

"Jokaisen käyttötapauksen myötä saamme sovellukseen jotain uutta: tällä kertaa kehitimme virheellisesti pysäköityjen autojen tunnistamista. Smart Parking Analytics –sovelluksessa on myös sisäänrakennettu palautejärjestelmä, jonka kautta käyttäjät voivat auttaa meitä kehittämään ratkaisua entistäkin paremmaksi.
Pilottien myötä ratkaisu on kehittynyt valmiiksi tuotteeksi, joka on valmis skaalattavaksi vaikka koko kaupungin pysäköintialueiden tiedolla johtamiseen."

Jari Kuusisto, tuotepäällikkö, Wapice

Smart Parking Analytics–ratkaisu on osa Smart Mobility Insights –ratkaisua, jonka avulla kaupungin liikennesunnittelua ja –johtamista voi tehostaa kokonaisvaltaisesti.

Smart City

Suosittelija:

Tiedolla johtamisella kehitetään toimintaa ja kohdennetaan resursseja sinne, missä niistä saadaan suurin hyöty. Wapicen toteuttama pilotti auttaa kaupunkisuunnittelua tunnistamaan Hallituskadun alueen kehittämiskohteet ja turvallisuusriskit. Jos samaan paikkaan pysäköidään usein väärin, kertoo se kaupunkisuunnittelulle, että pitkäkestoisia muutoksia on hyvä tehdä.

Minna Kinnunen, CityIoT 2 -hankkeen projektipäällikkö, Business Tampere

Pinterest
Referenssin infoboxi
Wapice Oy  logo

Tiedot

Tilaaja: Tampereen kaupunki
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Jari Kuusisto, Product Manager, IoT for Smart Cities

Lisätietoja

Yritysprofiili Wapice kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Laatu, turvallisuus ja ympäristö
Tuotanto
Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

IoT
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Toimialakokemus

Julkishallinto

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Valmisohjelmisto

Siirry yrityksen profiiliin Wapice kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Wapice - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Wapice - Muita referenssejä

Wapice - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia