Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

SwiftUI – valmis kehittäjille 2021?

BloggausViime vuonna julkaisimme suositun artikkelisarjan eri ohjelmointikielistä Suomen mobiilikehityksessä. Pääset näkemään kaikki sarjan aiemmat postaukset tästä: https://www.punosmobile.com/cases/ohjelmointikielet-suomen-mobiilikehityksessa-2020/

Nyt kun vuoden 2021 Applen WWDC-kehittäjäkonferenssi on päässyt käyntiin, ajattelimme tarjota teille katsauksen viime vuosien ehkä kovimpaan juttuun Applen kehittäjämaailmassa, eli SwiftUI:hin, olkaa hyvä! Punoksen asiantuntijat ovat päässeet kerryttämään tästä työkalusta kokemuksia jo parin asiakasprojektin myötä.

SwiftUI on erityisesti käyttöliittymien tekemiseen keskittynyt Applen framework, joka julkaistiin ensimmäistä kertaa iOS 13:n kanssa. Visuaalisella tasolla kehittäjä pystyy näkemään reaaliaikaisesti (Xcode preview) tekemiensä koodimuutosten vaikutukset käyttöliittymässä, ilman jatkuvaa tarvetta sovelluksen erilliselle kääntämiselle. 

SwiftUI:n ensimmäinen versio ei ollut vielä lähelläkään tuotantovalmista, mutta iOS 14:n myötä sen käyttökelpoisuus parantui lisääntyneen vakauden ja uusien ominaisuuksien myötä. iOS 15:n ansiosta tilanne paranee entisestään. 

Sen jälkeen kun kehittäjä ymmärtää, miten SwiftUI toimii, on esimerkiksi näkymien tekeminen merkittävästi nopeampaa kuin ennen. Edellä mainittu Xcode preview vaatii vielä lisää rakkautta, jotta esimerkiksi virheenhallinta saadaan paremmalle tasolle, mutta huono se ei ole nytkään. Yksi haasteista liittyy siihen, että preview saattaa joissain tapauksissa antaa virheen, mutta ei virhelokia, minkä takia sovellus pitää joka tapauksessa käynnistää simulaattorissa. Preview ja Xcode myös oireilee välillä jäämällä jumiin virhetilaan vaikka mitään virhettä ei edes ole. Tällöin yleensä auttaa vain Xcoden uudelleen käynnistäminen.

Combine frameworkin käyttö

SwiftUI tuo mukanaan Combine-frameworkin, joka on vastuussa sovelluksen reaktiivisesta puolesta. Konepellin alla isoimpina erona entiseen ajattelutapaan on myös muun muassa muuttujien ja sovelluksen tilan käsittely. SwiftUI käyttää tässä ns. deklaratiivista lähestymistapaa, tarkoittaen sitä että muun muassa sovelluksen tilatietoihin ja muuttujiin pääsee erittäin helposti käsiksi. Tämän ansiosta kehittämisprosessi on merkittävästi entistä tehokkaampi ja tietojen välitys näkymästä toiseen onnistuu vaivattomasti. 

Combinen suosikkiominaisuudeksemme on valikoitunut ympäristöobjektien (EnvironmentObject) käyttö. Kun tällainen muuttuja on määritelty ylätasolla, se periytyy automaattisesti alatasoille ja jopa niiden alatasoille. Lisäksi kyseisiä muuttujia voi käsitellä jokaisesta näkymästä, mikä tekee tiedon jakamisesta näyttöjen välillä entistä helpompaa

Punoksen mielipide

Tämä on iOS-kehittämisen tulevaisuus, piste. SwiftUI on valmis tuotantokäyttöön, kun sovelluksen minimikäyttöjärjestelmätasoksi asetetaan iOS 14. Lisäksi kun tätä kirjoitettaessa käynnissä olevan WWDC:n ja uuden SwiftUI-version myötä työkalu saa yhä enemmän päivityksiä, ei ole enää mitään syytä olla käyttämättä sitä jos projektissa tehdään uutta sovellusta. Yleisesti ottaen koko työskentely on merkittävästi nopeampaa verrattuna vanhempiin työkaluihin. Ja vaikka edelleenkin on joitain asioita, mihin SwiftUI ei taivu, nekin pystyy kiertämään käyttämällä UIKit-wrappereita.

Pinterest
Punos Mobile Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Punos Mobile kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Mobiilikehitys
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Teknologia

iOS
Swift

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Omat tagit

wwdc 2021
ios swift
swiftui
wwdc21

Siirry yrityksen profiiliin Punos Mobile kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Punos Mobile - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Punos Mobile - Muita referenssejä

Punos Mobile - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia