Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Suomi ottaa jättiaskeleen tieteessä ja kehityksessä

ReferenssiSuomelle Pohjoismaiden tehokkain supertietokone ja mittava datanhallintajärjestelmä


Espoo 12.12.2018 - Suomi saa uuden supertietokoneen, joka nostaa suomalaisten tutkijoiden laskentaresurssit Euroopan kärkitasolle ja mahdollistaa huippututkijoiden uudet läpimurrot. Tieteen tietotekniikan keskus CSC ja tietotekniikkayhtiö Atos allekirjoittivat tänään Espoossa sopimuksen supertietokoneen toimittamisesta.

Uuden supertietokoneen ansiosta tutkijat saavat käyttöönsä kuusi kertaa enemmän laskentatehoa, jonka avulla he voivat entistä tarkemmin ennustaa ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia, tutkia kvanttimaailman kiehtovia ilmiöitä, ratkaista uusiutuvaan energiaan ja fuusioenergiaan liittyviä kysymyksiä, kehittää uusia lääkkeitä ja etsiä tekoälyn avulla tehokkaampia hoitomuotoja sekä ratkoa muita suurta laskentatehoa vaativia pulmia. Järjestelmä sisältää myös hyvin edistyneen tekoälytutkimukseen soveltuvan osion.

Suomelle kilpailukykyä
Saamme uuden, tehokkaan ja tasapainoisen dataintensiivisen laskennan ympäristön, joka mahdollistaa suomalaisen tutkimuksen kilpailukyvyn tuleville vuosille. Atoksen toimittama kokonaisuus pystyy myös vastaamaan nykyisiin tekoälytutkimuksen haasteisiin, mikä kasvattaa investoinnin merkitystä entisestään. Tieteen kehittyminen näkyy myöhemmin uusina innovaatioina ja monina hyötyinä yhteiskunnalle”, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Datamassat, koneoppiminen ja tekoäly muuttavat nyky-yhteiskuntaa merkittävästi ja supertietokoneet mahdollistavat näillä alueilla kehittymisen. Johtavana eurooppalaisena supertietokoneiden toimittajana olemme ylpeänä rakentamassa Suomen ja suomalaisen tiedeyhteisön kansainvälistä kilpailukykyä”, sanoo Atos Nordicin toimitusjohtaja Harri Saikkonen.

Uusi datanhallinnan ympäristö ja supertietokone sekä niihin liittyvät palvelut tarjotaan korkeakoulujen lisäksi tutkimuslaitosten käyttöön samoilla käyttöehdoilla. Tämä tukee korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten yhteistyötä sekä osaamispohjaista kasvua”, painottaa tiedeasiainneuvos Erja Heikkinen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Käyttöön vuosina 2019–2020
Uusi laitteisto sijoitetaan CSC:n datakeskukseen Kajaaniin. Supertietokone otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe on käytössä vuoden 2019 kesällä. Ensimmäisessä vaiheessa otetaan käyttöön myös erityisesti tekoälytutkimukseen suunniteltu kokonaisuus. Toisessa vaiheessa järjestelmää laajennetaan uudella XH2000-laitteistolla, joka moninkertaistaa laskentakapasiteetin ja nostaa Suomen Pohjoismaiden ykköseksi supertietokoneissa.

39 miljoonan euron investointi
Supertietokoneeseen ja tallennusjärjestelmiin investoidaan 37 miljoonaa euroa ja laajenevan käyttäjäkunnan osaamista vahvistetaan kahdella miljoonalla eurolla. Hankinta rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelmasta sekä hallituksen tekoälylaskentaan suunnatusta lisämäärärahasta.

Nykytaloudessa supertietokoneisiin sijoitetut rahat maksavat itsensä takaisin nopeasti. IDC:n laskelmien mukaan jokainen supertietokoneeseen sijoitettu euro tuo keskimäärin liki 40 euroa takaisin, joten investointi on myös taloudellisesti erittäin kannattava yhteiskunnalle”, sanoo Atoksen Harri Saikkonen.

Käyttäjät innoissaan
Olemme yhdessä ryhmäni kanssa kehittäneet maailman tarkimman avaruuden olosuhteita mallintavan simulaation nimeltä Vlasiator”, sanoo professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta. ”Uuden supertietokoneen mahdollistam kuusiulotteinen mallinnus tulee näyttämään valoa avaruusfysiikan visaisimpiin ongelmiin, joita ei ole vuosikymmeniin pystytty ratkaisemaan”, professori Palmroth uskoo.

"Nanotieteen alalla eräs lähivuosien haasteista on nanomateriaalien ja biologisen materiaalin rajapintojen rakenteen, dynamiikan ja ominaisuuksien parempi ymmärtäminen. Tähän haasteeseen pääsemme entistä paremmin vastaamaan uuden laitteiston tuoman laskentakapasiteetin avulla”, sanoo akatemiaprofessori Hannu Häkkinen Jyväskylän yliopistosta. Häkkinen kuuluu alallaan maailman viitatuimpien tutkijoiden joukkoon.

CSC:n uusi järjestelmä mahdollistaa syöpä- ja antibioottilääkkeiden suunnittelussa kokonaan uudenlaisen lähestymistavan. Voimme nyt käsitellä lääkkeitä ja niiden kohdeproteiineja dynaamisina kokonaisuuksina. Tämä mahdollistaa myös kokonaan uusien lääkevaikutuskohteiden huomioon ottamisen ja viime kädessä johtaa parempiin ja tehokkaampiin lääkeaineisiin”, sanoo lääkeaineen suunnittelun professori Antti Poso, joka toimii Itä-Suomen yliopistossa ja Tübingenin yliopistossa Saksassa.

Ilmatieteen laitoksen palveluita hyödyntää laajasti koko yhteiskunta, kuten liikenne- ja energiasektori, viranomaiset, elinkeinoelämä, kansalaiset ja media. CSC:n kanssa yhteistyössä hankitulla tutkimuslaskentaresurssilla Ilmatieteen laitos pystyy kehittämään sää-, meri-, ilmanlaatu- ja ilmastopalveluihin liittyviä mallimenetelmiä. Kasvava kapasiteetti mahdollistaa Suomen osallistumisen kansainvälisiin ilmastoskenaarioajoihin, jotka tuottavat tutkimustietoa IPCC-ilmastoraportteihin sekä kansallisen päätöksenteon ja sopeutumisen tueksi. Lisäksi se edesauttaa avaruussäämallien ja satelliittihavaintomenetelmien jatkokehittämistä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Sami Niemelä.

Muita uutta supertietokonetta käyttäviä suomalaisia huippututkijoita ovat esimerkiksi äskettäin For Women in Science -palkinnon saanut bioinformatiikan tutkimusjohtaja, Laura Elo, signaalinkäsittelyn professori Moncef Gabbouj, datatieteen professori Keijo Heljanko, tekoälytutkija, infektiosairauksien professori Anu Kantele, koneoppimista tutkiva akatemiaprofessori Samuel Kaski, ilmastotieteissä maailman viitatuimpiin kuuluva akateemikko Markku Kulmala, astrofysiikan tutkija Petri Käpylä, digihumanisti Mikko Tolonen, erittäin kilpailtua European Research Councilin rahoitusta saanut professori Ilpo Vattulainen sekä aerosolifysiikan tutkija Hanna Vehkamäki, ja monet muut arvostetut suomalaiset tutkijat.

Teknisiä tietoja:
- Atos BullSequana XH2000 + X400 -laitteistot, joihin on integroitu tekoälylaskentaan erikoistunut osio
- Teoreettinen huipputeho: noin 11 PFLOPS (tuhatta biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa)
- Tallennuskapasiteetti: 10 PB


Valokuvia: https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/kuvat/Atos/HPC/
Lisätietosivusto medialle: https://datajalaskenta.csc.fi/wp
Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelma https://minedu.fi/dl2021

***

CSC on suomalainen tietotekniikan osaamiskeskus, joka tuottaa kansainvälisesti korkeatasoisia ICT-asiantuntijapalveluita tutkimukselle, koulutukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille, niin että ne voivat menestyä ja tuottaa etua koko yhteiskunnalle.


Pinterest
Referenssin infoboxi
Atos IT Solutions and Services Oy logo

Tiedot

Tilaaja: CSC

Lisätietoja

Yritysprofiili Atos IT Solutions and Services kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Toimialakokemus

IT

Omat tagit

tekoäly
research
Koneoppiminen
käyttäjäkokemus
Innovation
innovaatio
tietotekniikka
hpc
high performance computing
supercomputer
supertietokone
BullSequana
XH2000
CSC
Atos
tiede
science
tutkinta
ilmatieteenlaitos
opetusjakulttuuriministeriö
investointi

Siirry yrityksen profiiliin Atos IT Solutions and Services kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Atos IT Solutions and Services - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Atos IT Solutions and Services - Muita referenssejä

Atos IT Solutions and Services - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia