Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Siirtymä konsulttirooliin

BloggausTässä IsoSkills Oy:n liiketoimitavastaavan Samu Puhakan mietteitä konsultin roolista. Hän itse toimii myös konsulttina eräässä asiakasyrityksessämme.

Minkälaiset asiat helpottavat siirtymistä konsulttirooliin? Tämä kysymys tulee eteeni aika ajoin, että miten joku voi aloittaa uuden urapolun konsulttitehtävien parissa, minkälaisia asioita pitää osata tai onko jotain oikotietä onneen? Pyrin käymään tässä tekstissä muutamia omiin kokemuksiini nojaavia havaintoja konsultin roolista IT-alalla.

Olen itse aloittanut oman urani tietoliikenneinsöörinä, erikoistuin telekommunikaatiotekniikkaan ja aloitin ensimmäisen koulutusalan työni Siemensillä vuosituhanteen vaihteessa. Työskentelin osana tiimiä, jonka tehtävänä oli toteuttaa erilaisia laadunvarmistustehtäviä asiakastoimituksiin. Näin ensimmäistä kertaa, minkälaisia taitoja vaaditaan asiantuntijalta ryhmässä toimisessa ja toisaalta erilaisen ryhmädynamiikan vaikutuksen tiimin toimintaan.

Omassa roolissani koin, että tekninen osaaminen on hyvin merkittävä osa sitä, mitä minä voin tuoda mukaan tiimini toimintaan, ja uuden oppiminen ja sen soveltaminen tiimin toiminta-alueen puitteissa on tärkein tapa auttaa tiimin kehittymisessä. Muutaman vuoden kuluttua tein omasta mielestäni tärkeän havainnon, kun ymmärsin kuinka monta eri tiimiä eri puolilta maailmaa osallistui omalta osaltaan tuotteiden toimitusketjuun.

Tuon havainnon jälkeen aloin hahmottamaan, miten paljon tiimien välistä yhteistyötä tarvitaan ja mitkä asiat vaikuttavat onnistumiseen. Miten viestiä tehokkaasti jonkun muun kanssa, joka ei lähtökohtaisesti puhu samaa kieltä? Miten erilaiset työskentelytavat vaikuttavat yhteistoimintaan, miten varmistetaan, että kaikki ymmärtävät yhteiset tavoitteet?

Samalla kun ajatukset yhteistyön osaamisesta ja siihen vaikuttavista taidoista kehittyivät, siirryin silloisen TietoEnatorin pavelukseen, jossa pääsin ensimmäistä kertaa mukaan konsulttitoimintaan, osallistuimme asiakkaan projekteihin avustamalla heidän oman tuotekehityksen parissa, osana heidän omaa organisaatiotansa.

Erilaisten toimeksiantojen tuoman kokemuksen kautta aloin hahmottamaan, mitä kaikkea tulee konsultin ottaa huomioon siirryttäessä uusiin ympäristöihin, mikä on tehokkaan kommunikoinnin merkitys onnistuneen projektin läpiviennissä, erilaisten osa-aluiden yhteistyön merkitys ja miten voidaan varmistaa se, että asiakas on tyytyväinen ja haluaa jatkaa seuraavan projektin kanssa yhteistyötä.

Nyt kun olen työskennellyt pienemmän konsulttiyrityksen edustajana erilaisissa yhteistyöprojekteissa, olen päässyt hyödyntämään kaikkia aikaisemmin oppinutta ja tuomaan omaa osaamista asiakkaiden käyttöön. Olen hionut sitä aina asiakkaan toimintaympäristöön sopivammaksi, jotta voin todeta, että juuri tämä tapa soveltuu parhaiten tähän toimintaympäristöön, oli se sitten tekninen osaaminen tai tiimityöskentely tai joku muu yhteistyön kannalta merkittävä osaaminen.

 

Yhteenvetona voisin todeta, että konsultin kannalta tärkeimmät osaamiset voidaan tiivistää alla olevaan listaan:

·      Asiaosaaminen muodostaa sen ytimen, jonka pohjalta jokainen projekti lähtee liikkeelle, asiakas ostaa jotain sellaista osaamista, joka heiltä puuttuu

·      Kommunikaatio ja muu viestintä, jokainen projekti joutuu toimimaan yhteistyössä erilaisten tahojen kanssa, jotka omalta osaltaan odottavat projektilta hyötyä itsellensä ja edustamalleen organisaatiolle

·      Esiintymistaidot, riippuen mihin rooliin ollaan siirtymässä, sen merkitys kasvaa mitä keskeisempään rooliin konsultti siirtyy

·      Sosiaaliset taidot, pitää pystyä tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja työskentelemään osana suurempaa kokonaisuutta. Tällä on eri merkitys erilaisissa rooleissa, mutta harvemmin konsultti toimii täysin itsenäisesti ilman kontakteja muiden kanssa. Poikkeuksia toki löytyy aina

 

Yllä maininttujen erilaiset painotukset eri projekteissa on tietysti asiakkan toiveiden mukaan arvostettava, ja niiden merkitys vaihtuu projekteittain. Se, mitä olen itse havainnut ja vaikuttanut omaan näkemykseen ehkä kaikkein eniten on, että asiaosaaminen ei ole aina kaikki kaikessa.

Report

Pinterest
IsoSkills Oy

Lisätietoja

Yritysprofiili IsoSkills kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi

Omat tagit

IT konsultointipalvelu
IT-konsultointi
ict-konsultointi

Siirry yrityksen profiiliin IsoSkills kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

IsoSkills - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

IsoSkills - Muita referenssejä

IsoSkills - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Teknologiayhtiöt IWA ja NXme yhdistyvät - uusi yli 100 asiantuntijaa työllistävä Oivan kasvaa koronasta huolimatta
Kahdeksan suomalaista ehdolla Nordic Women In Tech -palkinnon saajaksi - naiset edelleen vähemmistössä teknologia-alalla
Kaikki koodaa -uutuuskirja opastaa digitaitoihin – “Tällaisen kirjan olisimme itse halunneet lukea oman matkamme alussa”

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia