Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Ohjelmistorobotiikka: Pelkkä muotisana vai aitoja hyötyjä?

BloggausOhjelmistot ovat automatisoineet ihmistyötä iät ja ajat. Mitä uutta ohjelmistorobotiikka oikein tuo? Kuka hyötyy? Miten tähän liittyvä kehitystyö ja käyttö eroaa ‘tavallisista’ ohjelmistoista?

Robotic Process Automation (RPA) eli ohjelmistorobotiikka on hämmentävä termi. Sen tarkoitus on automatisoida ja tehostaa rutiinitöitä sekä vapauttaa ihmiset korkeamman lisäarvon tuottamiseen. Mutta tämänhän on aina ollut ohjelmistojen ja ohjelmistokehityksen tehtävä! Mistä siis on kysymys?


Näin ohjelmistorobotti eroaa perinteisistä ohjelmistoista

Perusajatus on, että jos eri tietojärjestelmien (erp, crm, verkkokauppa, intranet, tietokannat, webbisivut, tuotantojärjestelmät, työpöytäsovellukset, tietoturva, jne.) käyttöön tarvitaan konetta käyttävää ihmistä, osa tästä työstä voidaan automatisoida.

Helpoin tapa ajatella ohjelmistorobottia on tämä: Sen tarkoitus on ensialkuun korvata 20% siitä työstä, jota sinä päivittäin tietokoneella teet. Siis tietojen siirtäminen toimestasi paikasta toiseen, tietojen muokkaus formaatista toiseen, asioiden tarkistaminen, tiedonhaku ynnä muut rutiinit, joita suoritat mekaanisesti, jotta varsinainen työsi ja ajattelusi olisi mahdollista.

Aivotyösi säilyy ennallaan, mutta osa henkilökohtaisista copy-paste rutiineistasi tai taustajärjestelmille suoritettavista ylläpitotoimista automatisoidaan.

Erityiseksi ohjelmistorobotin tekee tämä: Toiminta ei perustu ohjelmistorajapintojen käyttöön, vaan robotti käyttää samoja käyttöliittymiä kuin ihminenkin käyttäisi.


Robotin toiminta perustuu yksinkertaisiin sääntöihin, jotka laaditaan ja testataan ennalta. Se ei suoraan korvaa nykyisiä ohjelmistoja, vaan tehostaa niiden käyttöä.

Robotiikkaa voi käyttää kahdella tavalla. Ensimmäisellä tasolla se vain liimataan nykyisten toimintaprosessien päälle. Työvuo ei varsinaisesti muutu. Syvemmälle mentäessä suunnitellaan uudet, sujuvammat liiketoimintaprosessit, uudistetaan järjestelmiä ja tämän uudistusyön joukossa käytetään ohjelmistorobotiikkaa yhtenä teknisenä ratkaisuna muiden joukossa. Tällä tavoin voidaan käyttää esimerkiksi Microsoft Flow -työkaluja.

Terminä robotti on alunperin viitannut ihmisen piirteitä omaavaan koneeseen – mieti vaikkapa viisikymmentäluvun tieteiselokuvia, joissa peltipurkkimaisilla roboteilla oli aina pää, kädet ja jalat. Siksi ohjelmistorobotti on osuva nimitys; sehän jäljittelee mekaanisesti ihmisen tekemää (rutiini)työtä. Käyttääpä vielä samaa käyttöliittymääkin kuin ihminen. Toki kyseessä on tällä kertaa pelkkä kasa koodia – ohjelmistorobotti ei kävele käytävällä vastaan eikä puhu metallisella äänellä.


Neljä päähyötyä

  • Tehokkuus kasvaa. Kertaluonteinen tuottavuushyppy voi olla isokin, kun asiantuntijoiden aikaa vapautuu turhista rutiineista.
  • Virheiden määrä vähenee. Samalla varmistutaan, että kaikesta jää lokimerkintä. Esimerkiksi asiakaspalvelun virheet eskaloituvat usein hyvin työläiksi. Pienikin virhemäärän...
Lue koko artikkeli blogissamme.

Pinterest
eCraft Oy Ab

Lisätietoja

Yritysprofiili eCraft kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

ohjelmistorobotiikka

Siirry yrityksen profiiliin eCraft kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

eCraft - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

eCraft - Muita referenssejä

eCraft - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Pyöräilysää-palvelu kannustaa tamperelaisia ilmastoystävälliseen liikkumiseen säässä kuin säässä
Tutkimus: koronaviruksen vaikutukset suomalaisten työhön - Poikkeusolot vähensivät vuorovaikutusta työkaverien välillä
Teknologiayhtiöt IWA ja NXme yhdistyvät - uusi yli 100 asiantuntijaa työllistävä Oivan kasvaa koronasta huolimatta

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia