Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Näin saat läpinäkyvyyttä tuotantokustannuksiin

BloggausYrityksen liiketoiminta perustuu tuotteiden ja palveluiden tuottamisesta ja myynnistä saatuun katteeseen. Kate puolestaan lasketaan kustannusten ja hinnan erotuksena: mitä pienemmät kustannukset ja suurempi myyntihinta, sitä parempi kate on. Jotta yrityksen liiketoiminnan ja tuotannon eri osien kannattavuutta voidaan arvioida, on keskeistä tietää toteutuneet tuotantokustannukset.


Miksi tuotantokustannusten läpinäkyvyys on tärkeää?


Esimerkiksi teollisuudessa kulut muodostuvat pääasiassa kone-, henkilöstö- ja materiaalikustannuksista. Henkilöstökustannukset ovat usein suurin yksittäinen kustannuserä tuotannossa. Jos yrityksellä ei ole käytössä työajanseurantaan tarkoitettua ohjelmaa, joudutaan tuotantokustannukset arvioimaan. Näin saadaan vain päättelyyn perustuvaa tietoa kustannuksista, eikä päästä käsiksi tarkkaan toteumaan perustuvaan tietoon missään vaiheessa. Tämä heikentää yrityksen kykyä suunnitella toimintaansa.

Kustannusarvion luotettavuus ja paikkansapitävyys riippuu täysin arvion tekijän asiantuntevuudesta ja ammattitaidosta. Jos kustannusarvioissa on paljon heittoa, saadaan virheellistä tietoa katteesta ja työn kannattavuudesta, mikä puolestaan voi vaikuttaa koko yrityksen toiminnan tuloksellisuuteen.


Kolme tapaa, joilla tuotantokustannuksista saadaan läpinäkyviä:

Toteutunutta työaikaa voidaan verrata suunnitelmaan vaihekohtaisesti

Työajanseurantajärjestelmän ansiosta koko valmistusprosessi saadaan purettua osiin ja kunkin vaiheen kustannukset saadaan selvitettyä tarkasti, jopa euron tarkkuudella. Järjestelmästä saadaan raportti, josta nähdään vuoden aikana toteutuneet työtunnit sekä alunperin suunniteltu työtuntien määrä tietylle työkohteelle tai -vaiheelle.

Toteutuneita työtunteja päästään vertaamaan tuotantosuunnitelmiin kunkin vaiheen osalta ja voidaan löytää katetta heikentävät vaiheet. Esimerkiksi tuotteen valmistuksessa voi olla 12 työvaihetta, joista 10 voi mennä suunnitelman mukaan, mutta 2 työvaihetta ei suju ja siksi kate laskee. Kun tiedetään, miten kustannukset ja kate muodostuvat kussakin työvaiheessa, voidaan niihin vaikuttaa ja parantaa tuottavuutta.

Kustannukset voidaan laskea kunkin työntekijän työtuntien ja palkkalajin mukaan

Kustannusten laskennassa työajanseurannalla saatu tieto voidaan yhdistää automaattisesti työntekijöiden palkkatietoihin. Työajanseurantajärjestelmä raportoi työnumeroittain työvaiheille kohdistuneet työtunnit ja kertoo sen jälkeen työajan kunkin työntekijän palkkalajilla. Näin saadaan tarkka tieto siitä, minkä hintaista työ on kussakin työvaiheessa ollut, eli mitkä ovat olleet työkustannukset.

Erilaiset työmuodot voidaan erotella

Työajanseurannan avulla voidaan erottaa eri työaikalajit toisistaan. Esimerkiksi tuottava työ saadaan erotettua laitteiden säätämiseen ja valmisteluun käytetystä ajasta sekä kalliimmat ylityötunnit saadaan erotettua tavallisesta työajasta. Työajanseurantajärjestelmän avulla eri työmuodot erottuvat toisistaan ja niistä aiheutuneet työkustannukset saadaan laskettua ja kohdistettua suoraan oikealle kohteelle.

Haluatko tietää lisää?

Lue koko artikkeli blogistamme. Lisää tietoa työajanseurannan käytöstä yrityksen suorityskyvyn nostamisessa saat maksuttomasta oppaastamme “Tehokkuuden parantaminen työajanseurannalla”.

Pinterest
JotBar Solutions Oy

Lisätietoja

Yritysprofiili JotBar Solutions kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotanto

Omat tagit

kustannuslaskenta
tuotantotehokkuus
työajanseuranta

Siirry yrityksen profiiliin JotBar Solutions kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

JotBar Solutions - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

JotBar Solutions - Muita referenssejä

JotBar Solutions - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Moni työmailla ahertava kaipaa digitaalista tiedonkeruumenetelmää – “Työ tehostuu, kun asiat hoituvat yhdessä sovelluksessa”
H2C tuo koodausopinnot kaupunkeihin, joissa ohjelmoinnin osaajista on pulaa - töihin it-alalle on monia väyliä
Traficomin selvitys: Nousevilla ICT-teknologioilla on iso vaikutus kestävään kehitykseen

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia