Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Mitä sulla on bägissä? Tarina golfista ja toiminnanohjauksesta

BloggausVuosien suunnittelun ja harkinnan jälkeen aloin vihdoin pelata golfia tänä vuonna. Vasta-alkajana en luonnollisesti tiennyt välineistä paljoakaan. Siksipä etsin ja ostin käytetyn bägin ja mailat kierrätykseen keskittyneistä verkkokaupoista. Myönnän, että golfkentille siirtyessäni häpesin hieman kierrätyksestä kasattua sekalaista settiäni. Kentillä huomasin kuitenkin nopeasti, että kaikilla muillakin on bägit täynnä eri ikäisiä mailoja.

Samankaltainen tilanne on monilla yrityksillä vuosien saatossa käyttöön otettujen tietojärjestelmien suhteen.

Päästessäni vauhtiin pelin suhteen, aloin suunnitelmallisesti uudistaa bägiäni. Vanha bägi alkoi repeillä liitoksistaan, joten se oli pakko vaihtaa heti. Sitten hankin ensimmäisen uutena ostetun mailani, 52 -asteisen wedgen. Seuraavaksi edessä on hybridimailojen hankinta.

Mailojen hankintaan sisältyy aina myös riski. Mitä jos uudella mailalla en onnistukaan yhtä hyvin kuin vanhalla? Käytettyjä varusteita myyvät verkkokaupat ovat täynnä tällaisia tarinoita: Myynnissä on mailoja, joilla on pelattu vain yksi kierros. Kuulostaa melko hintavilta lyönneiltä?

Hankinnat tehdään tarpeeseen ja tarpeet syntyvät kentällä

Kuten useimpien golfbägien sisältö, yritysten tietojärjestelmäarkkitehtuuri on yhtä lailla usein muodostunut järjestelmä kerrallaan. Uusia on hankittu samalla, kun liiketoiminnan tarpeet ovat kasvaneet tai muuttuneet. Ja tuskin löytyy kahta yritystä, joissa olisi käytössä täsmälleen samat järjestelmät.

Tietojärjestelmäarkkitehtuurissa on usein myös päällekkäisiä järjestelmiä, joilla voisi hoitaa saman asian hiukan eri tavoin. Väittäisin, että vastaavanlaisia päällekkäisyyksiä löytynee myös monista golfbägeistä.

Ja kuten mailojen vaihtamisessa, harvoin yrityksessäkään uusitaan kaikkia järjestelmiä kerralla. Tähän on useita syitä, mutta isoimpia näistä ovat varmasti kustannukset ja henkilökunnan työkuorma.

Järjestelmäinvestoinnit ovat usein kalliita, työläitä ja pitkäkestoisia. Yrityksen resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. On tehtävä valintoja, mitä järjestelmiä lähdetään vuorollaan kehittämään, hankkimaan tai päivittämään.

Bägi ja mailat – digisydän ja liiketoimintasovellukset

Me Efimalla puhumme talouden- tai toiminnanohjausjärjestelmästä digisydämenä, jolla tarkoitamme yrityksen keskiössä sijaitsevaa ydintietojärjestelmää ja toiminnan mahdollistajaa. Tätä täydennetään ympärille rakentuvilla, muilla tarvittavilla liiketoimintasovelluksilla.

Liiketoimintalähtöiset järjestelmäuudistukset onkin syytä aloittaa digisydämestä. Kuten minun piti ensin vaihtaa hajonnut vanha bägi uuteen – jotta voisin kantaa uusia ja vanhoja mailojani ilman häpeää – on yrityksen syytä aloittaa uudistukset olennaisimmasta.

Ympärille rakennettavat liiketoimintasovellukset voidaan toteuttaa usein monella eri tavalla, ja on tärkeää löytää juuri oikea tapa yrityksen eri tarpeisiin.

Tässä yhteydessä suosittelisin tutustumista Power Platformiin nykyaikaisena sovellusalustana, joka mahdollistaa monien tällaisten sovellusten toteuttamisen itse – jopa siten, ettei tarvitse kirjoittaa riviäkään koodia. Kuvittele, jos pystyisit itse valamaan omiin käsiisi parhaiten sopivan rautaseiskan?

Hankintojen vaaranpaikat

Mutta, kuten golfvarusteiden ostamiseen, myös järjestelmähankintaan sisältyy aina riskejä. Nämä ovat kuitenkin taklattavissa:

  • Huolellisella suunnittelulla ja hankintaprosessilla
  • Varsinaisen käyttöönoton hallitulla projektoinnilla On ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, mihin tarkoitukseen järjestelmää ollaan hankkimassa sekä mikä on paras projektimalli sen käyttöönottoon. Vain siten voidaan löytää aidosti toimiva ratkaisu.

Luota ammattilaiseen

Harrastuksessani minua auttoi eteenpäin golfvarusteliikkeen ammattimainen myyjä. Meillä Efiman tietojärjestelmäammattilaisilla on puolestaan varmasti tarjota juuri sinun tarpeisiisi sopiva malli.

Mieti siis tarkkaan, miten haluat tietojärjestelmäarkkitehtuurisi kehitystä johtaa. Me Efimalla haluamme auttaa sinut seuraavalle tasolle – ole rohkeasti yhteydessä. Keskustellaan tästä vaikka golfatessa.

Kirjoittaja

Tero Javanainen

Senior Project Manager

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman blogissa.

Pinterest
Efima Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Efima kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Toiminnanohjaus ERP

Omat tagit

Digisydän
Microsoft Power Platform

Siirry yrityksen profiiliin Efima kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Efima - Muita referenssejä

Efima - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia