Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Konenäkö saapuu kaikille toimialoille: Paljon hyötyjä ja yksi kysymysmerkki

BloggausKonenäköön perustuva tunnistus, laaduntarkkailu, analysointi ja ohjaus on kohta perustoimintaa. Jo nyt konenäköä käytetään kaikilla toimialoilla ja kasvutrendi on kova. Mitkä ovat hyödyt ja haasteet?



Lukemattomia käyttökohteita teollisuudessa

Konenäkö on nopea, se näkee mitä ihmissilmä ei kykene näkemään, se yhdistyy analytiikkaan, se varmistaa laadun ja tarvittaessa laukaisee kriittisen toiminnon ihmistä nopeammin.

Kaikki valmistavan teollisuuden alat käyttävät konenäköä, olipa kyse mikropiirien, aurinkopaneelien, linssien, kulutuselektroniikan, lääkkeiden, elintarvikkeiden tai autojen valmistuksesta.

Konenäkö valtaa alaa myös maa- ja metsätaloudessa. Peltojen ja metsien kasvuntarkkailu, tuotantoeläinten tarkkailu, tuholaistarkkailu, laadunvarmistus jalostusvaiheessa ja prosessiohjaus ovat jo kaikki käytössä.

Logistiikassa konenäkö tunnistaa kirjeiden osoitteet, lukee pakkaustekstit, mittaa ja reitittää paketit eri linjoille, ohjaa vaunuja pimeässä varastossa ja toimii turvallisuuden varmistajana.


Konenäkö tuotteen tai palvelun ominaisuutena

Konenäön ominaisuuksia lisätään itse tuotteisiin ja palveluihin. Uusia konenäön toiminta-alueita ovat kuluttajatuotteet ja kotikäyttö.

Laitteemme toimivat eleohjauksella. Kohta pelkkä käden heilautus tai sormilla muodostettu merkki riittää viihdekeskukselle, televisiolle, tietokoneelle, auton ohjauspaneelille, hissille, työpaikkaruokalan kassalle, neukkarin valaistukselle ja tuhannelle muulle käyttökohteelle. Painonapit ja näppäimet jäävät, mutta niiden käyttö vähenee.

Konenäkö tulee myös kännykkääsi. Jo nyt erilaiset sovellukset pystyvät analysoimaan kännykän kameran tuottamasta kuvasta asioita ihmissilmää tarkemmin tai jopa asiantuntijaa luotettavammin.


Haasteena eettisyys ja pelisäännöt

Teollisuudessa konenäkö on helppoa. Toimintaan ei juuri liity eettisiä kysymyksiä. Toki konetyö syrjäyttää ihmistyötä, mutta vain rutiineissa ja kohteissa, jotka olisivat mahdottomia manuaalisesti, kuten piikiekkojen 100% laaduntarkkailussa mikrometritasolla.

Toisin on kuluttajatuotteissa ja konenäköön perustuvissa palveluissa. Kun kone näkee ihmisiä ja heidän tietojaan sekä tekee sen perusteella päätöksiä ja tallettaa tietoa, on aina huomioitava henkilötietojen ja yksityisyydensuoja. Mitä tietoa konenäkö saa kenestäkin analysoida? Mihin tietoa saa käyttää? Kuka takaa, ettei se joudu vääriin käsiin?

Haaste syntyy siitä, että asiat ovat teknisesti nyt mahdollisia, mutta niiden eettisestä toteuttamisesta ei ole vielä yhteisiä pelisääntöjä, lainsäädäntöjä, ja ennakkotapauksia. Ennen kaikkea, kuluttajat eivät ole vielä tottuneet konenäköön.

Lue koko artikkeli blogistamme.

Pinterest
Fellowmind logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Fellowmind kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

konenäkö
Lisätty todellisuus

Siirry yrityksen profiiliin Fellowmind kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Fellowmind - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Fellowmind - Muita referenssejä

Fellowmind - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia