Kirjanpitäjän muuttuva työ
Kirjanpitäjän työ on muutoksessa taloushallinnon automaatiokehityksen myötä. Perinteisesti kirjanpitäjän työajasta pääosa on kulunut tositteiden laatimiseen, syöttöön ja tarkastukseen. Loput ajasta on käytetty täsmäytyksiin ja raportteihin. Taloushallinnon automaatio automatisoi ensi vaiheessa tositteiden käsittelyn. Nykyisillä työvälineillä on myös jo pitkälle automatisoitavissa tarkastus-, täsmäytys- ja raportointitehtäviä. Jos valtaosa nykyisistä työtehtävistä on jatkossa automatisoitu, mitä tämä tarkoittaa kirjanpitäjän arjessa?
Kirjanpitäjän työn perustana toimii kirjanpidon ja verotuksen osaaminen, nyt ja tulevaisuudessa. Jatkossa tätä osaamista päästään hyödyntämään entistä laajemmin, kun työaikaa voidaan käyttää nykyistä enemmän erityisosaamisen jakamiseen organisaation hyödyksi. Kirjanpitäjältä odotetaan osallistumista ja vastuunottoa liiketoiminnan ja sen kehityksen suunnittelussa siten, että näiden prosesseista ja tietovirroista syntyy kirjanpitoon säädökset ja raportointivaatimukset täyttäviä kirjauksia.
Kirjapitäjä on asiakaspalvelurooli
Kirjanpitäjän tulee toimia kirjanpidon ”pomona”. Sen lisäksi, että kirjanpitäjä vastaa pääkirjanpidon prosessista, hänen vastuullaan on varmistaa, että taloushallinnon osaprosesseista ja laajemmin liiketoimintaprosesseista syntyy laadukasta ja oikea-aikaista kirjanpidon materiaalia. Sen sijaan, että kirjanpitäjä tarkastaisi ja korjaisi kirjauksia jälkikäteen, hänen tulee osallistua prosessien ja järjestelmien suunnitteluun ja ohjaamiseen ja tällä tavoin varmistaa, ettei prosesseista synny virheellisiä kirjauksia. Tämä voi olla isokin muutos. Laadukasta työtä ei voi tehdä omissa oloissaan tietokoneella, vaan se tapahtuu pitkälti yhteistyössä muiden kanssa. Pitää ottaa vastuuta myös muiden tekemisestä. Kirjanpitäjä on jatkossa entistä enemmän asiakaspalvelurooli.
Kirjanpitäjille tämä voi tarkoittaa uskallusta astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja haastaa itseään, jotta täyttää muuttuvan roolit saappaat. Pitää ymmärtää ehkä laajemmin organisaation prosesseja kuin tällä hetkellä ja pitää tuntea taloushallintojärjestelmän muitakin toimintoja kuin kirjanpitoa, jotta voi ottaa kantaa, mitä niissä tulee huomioida kirjanpidon näkökulmasta. Pitää luoda suhteita organisaation eri osa-alueiden vastuuhenkilöihin ja jakaa tietämystä omasta erikoisosaamisalueestaan. Ennen kaikkea pitää ottaa kantaa kirjanpidon näkökulmasta asioihin, joiden kaikkia puolia ei tiedä eikä ehdi selvittää.
Ison kuvan ymmärtäminen auttaa
Onkin tärkeää tunnistaa, ettei kaikkia työn osa-alueita tarvitse osata yhtä täydellisesti kuin kirjanpitolain pykäliä. Esimerkiksi liiketoiminnan, sen järjestelmäarkkitehtuurin ja markkinaympäristön osalta riittää, että ymmärtää ison kuvan ja tietää, keneltä voi kysyä lisää. Kokonaisuuksien hallinnan lisääntyessä on myös helpompi ymmärtää, mitä kirjanpidon lopputuloksena syntyvät luvut kertovat toiminnasta ja sen kehityksestä. Syy-seuraussuhteiden ymmärryksen kautta on helpompi arvioida kirjanpidon lopputuloksen oikeellisuutta ja tuottaa siten laadukkaampaa kirjanpitoa.
Kirjanpitäjän työnkuva tulee siis väistämättä muuttumaan, mutta muutos on hyvästä. Oman erikoisosaamisen kehittämiseen ja jakamiseen tulee olemaan enemmän aikaa. Pääkirjanpidon osakokonaisuuden lisäksi pääsee toimimaan laajasti organisaation yhteisissä hankkeissa yhteiseksi hyväksi talouden asiantuntijana. Omaan työhön pääsee vaikuttamaan paremmin, kun valtaosa ajasta ei ole enää sidottu tiettyyn kellonaikaan koneen äärelle. Ja kokonaisuuksien ohjaamisen kautta voi entistä paremmin varmistua kirjanpidon oikeellisuudesta, mikä sopii meidän kirjanpitäjien kontrollointitarpeeseen paremmin kuin hyvin.
Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Efima - Muita referenssejä
Efima - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Ohjelmistokehittäjä
- Nordea - Senior Manual Test Engineer, Nordea Payments
- Nordea - Senior Test Automation Engineer with Python, Nordea Payments
- Nordea - Senior IT Analyst in SWIFT area
- Laura - C++ kehittäjä
- Nordea - Senior Backend Developer, Nordea Finance
- Laura - Palveluvastaava, tietohallinto
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- e21 Solutions Oy - Pakkausalan Benchmark-palvelu Mercamerilta
- Into-Digital Oy - S-Ryhmän rengasliiketoiminnan digitaalinen kauppapaikka
- Into-Digital Oy - Burger Kingin Whopperit, ravintolat, aukioloajat ja kampanjat verkossa
- Into-Digital Oy - Uusi Worldvision.fi viemään järjestön varainhankinta uudelle tasolle
- Netum Group Oyj - Radio- ja tv-museo Mastolassa opastaa kohta tekoälypohjainen asiakaspalvelija
- Netum Group Oyj - Peppi-järjestelmän ylläpito turvaa opiskelijoiden ja opettajien arjen sujuvuuden Lapin korkeakouluissa
- Into-Digital Oy - Suomalaisen työn uusi verkkopalvelu edistämään jäsenpalvelua ja -hankintaa
Tapahtumat & webinaarit
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - 30.1.2025 | Webinaari: Tehokkaampaa tuotantoa teollisuusyritykselle Fellowmindin Manufacturing Template -ratkaisulla
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
- 30.01.2025 - Open Future
- 29.01.2025 - SecD-Day event
- 05.02.2025 - Smart Commerce Nordic 2025
- 05.02.2025 - AIX Forum - Medical Device Regulation and AI: Success Stories
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Ready Solutions Oy - Mitä on Data Science tai datatiede?
- Ready Solutions Oy - Mikä on datatuote?
- Into-Digital Oy - Onnistunut verkkopalvelu – millainen se on ja miten niitä tehdään?
- Into-Digital Oy - Miksi verkkosivusto kannattaa uudistaa nyt, eikä sitten joskus?
- Netum Group Oyj - ”Jatkuva release-show ei tunnu kovin upealta” – tietojärjestelmäprojektin julkaisuprosessin kehittäminen
- Netum Group Oyj - Jälkitunnelmia ja -ajatuksia Kuntamarkkinoilta
- Into-Digital Oy - Oletko tekemässä B2B-verkkosivua? Huomioi ainakin nämä asiat
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |