Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Johtoryhmä digisydämen asialla

BloggausToimitusjohtajamme Tero Salminen pohtii, miksi jokainen yritys tarvitsee vahvan ja liiketoiminnan muutoksiin mukautuvan digisydämen ja miksi jokaisen johtoryhmän pitäisi olla digisydämen asialla.

Korona konkretisoi meille kaikille sen, miksi digitalisaatiota tarvitaan. Samalla näimme välähdyksiä myös vaikeuksista, joita syntyy, jos yritysjärjestelmämme eivät tue digitaalisia prosesseja sekä datan esteetöntä liikkumista ja käytettävyyttä.

Nykyaikainen toiminnanohjaus ja taloushallinto ovat pilvessä, ja ydinjärjestelmien pilvisiirtymä on täydessä vauhdissa myös Suomessa. Vanhojen toiminnanohjaus- ja taloushallinnon järjestelmien tuki päättyy, ja uudet tarjotaan pilvipalveluina. Samalla rakennetaan organisaatioihin uudenlaista digisydäntä, joka toimii liiketoiminnan elintärkeiden tieto-, raha- ja resurssivirtojen keskuksena ja jatkuvan kehittämisen – digievoluution – ajurina.

Muutos, jota parhaillaan elämme, tarkoittaa kolmea asiaa:

1.Yrityksen ydinjärjestelmät(kin) ovat jatkossa pilvessä. Kutsumme niiden muodostamaa toimivaa kokonaisuutta digisydämeksi.

2.Yrityssoftat ja appit ovat kuluttajistumassa. Niiden elinkaari lyhenee, niiden ostaminen ja jopa itse kehittäminen on helppoa, käyttökokemus tärkeää, ja niillä haetaan ketteryyttä liiketoiminnan – ja digisydämen – kehittämiseen.

3. Näiden kahden maailman on pelattava yhteen ja yhteisenä nimittäjänä on data. Datan pitää soljua esteettä ja olla käytettävissä liiketoiminnan tukena, jatkuvassa oppimisessa ja kehittymisessä.

Jokaisen yrityksen sydämen tulee olla kunnossa, jotta koko muu keho voi elää ja toimia.

Digisydän on yrityksen tärkeimpien it-ratkaisujen muodostama kokonaisuus, joka kokoaa yrityksen tieto-, raha- ja resurssivirrat yhteen ja siten mahdollistaa toiminnan johtamisen ja ohjaamisen sekä läpinäkyvyyden. Toisille se voi tarkoittaa talous- ja toiminnanohjausjärjestelmiä, toisille vaikkapa asiakashallintajärjestelmää. Digisydän ei kuitenkaan tee itse kaikkea mahdollista. Se on avoin ja suhtautuu suopeasti ympäröivään maailmaan ja muihin teknologioihin sekä järjestelmiin. Digisydämen tehtävänä on varmistaa, että yrityksen tieto on käytettävissä siellä, missä sitä tarvitaan.

Kun toimintaympäristö muuttuu, liiketoiminnan on oltava valmis muuttumaan nopeasti sen mukana. Muutoksessa mukana ‒ ja mahdollisesti jopa sen edellä ‒ pysyminen vaatii erilaisia nopeita kokeiluja. Digisydän mahdollistaa tämän yrityksen digievoluution. Koko liiketoiminta tarvitsee jatkossa kehittyäkseen vahvan, muutoksiin mukautuvan digisydämen. Digisydämen hyödyntäminen puolestaan vaatii organisaatiolta jatkuvan kehityksen asennetta ja kulttuuria. Tällaisen kulttuurin mahdollistaminen on johdon kaikkien jäsenten tehtävä.

Paikallisten perusjärjestelmien päivitys ei todella ole kenenkään unelmaprojekti, ja usein se on mielletty IT:n ja taloushallinnon tehtäväksi. Suunnitteluun ja työpajoihin osallistuminen on perinteisesti ollut vaikeasti nieltävää pakkopullaa. Vahvan digisydämen rakentaminen on kuitenkin asia, jonka pitää kiinnostaa koko johtoryhmää.

Hyvä digisydän on kuin vahva rakennuksen kivijalka. Mielenkiintoista on se, että se on kehittyvä perusta. Koska digisydän on pilvipalvelu, sen säännöllinen päivittyminen antaa organisaatiolle mahdollisuuden pysyä uudella tavalla teknologian kehityksessä mukana. Teknologian jatkuva kehittyminen luo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia myös liiketoiminnalle, eivätkä yrityksen ydinjärjestelmät ole siksi enää yksin IT:n tai taloushallinnon agendalla. Järjestelmän toimittaja on jatkossa kumppani, jota asiakkaan liiketoiminta kiinnostaa ja joka tulkitsee näitä kehittyvän teknologian mahdollisuuksia asiakkaalle ja asiakkaan liiketoiminnalle.

Miksi sydänvertaus? Jokaisen yrityksen sydämen tulee olla kunnossa, jotta koko muu keho voi elää ja toimia. Sydämen kuntoa pitää kehittää, jotta sen mahdollisuuksista saa kaiken irti. Ja se muutoksenjohtaminen, joka erityisesti on johtoryhmän agendalla? Ilman sydämellisyyttä, ihmisten ymmärtämistä, mikään muutos ei tapahdu. Hyvin rakennetussa, vahvassa digisydämessä on myös inhimillisyys otettu huomioon. Ja jokaista johtoryhmän jäsentä tarvitaan tässä muutoksessa.

Kirjoittaja

Tero Salminen

Toimitusjohtaja

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman sivuilla.

Pinterest
Efima Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Efima kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto
Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Pilvipalvelut / SaaS

Omat tagit

Digisydän

Siirry yrityksen profiiliin Efima kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Efima - Muita referenssejä

Efima - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia