Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Hinta on huono päätöksenteon peruste

BloggausJärjestelmähankinnoissa eri ohjelmistojen vertailu voi olla haastavaa ja moni päätyykin tuijottamaan tiukasti viivan alle vedettyä kuukausikustannusta. Pelkkä hinnan tuijottaminen valintaa tehtäessä ei kuitenkaan ole yrityksen toiminnan kannalta se kustannustehokkain vaihtoehto.


-----

Yritykset sukkuloivat eri ohjelmistotoimittajien viidakossa. Kaikki myyjät kertovat, mitä hyvää on heidän ohjelmistoissaan. Yleensä vielä käytetään samoja termejä kuten sähköinen laskutus, automatiikka ja tuotannonohjaus. Markkinoilla ei identtisiä ohjelmia ole kuitenkaan tarjolla, joten asiakkaan tulisi tietää mitä eroja näiden termien takaa todella löytyy.

Valveutuneet myyjät osaavat kertoa, mitkä ominaisuudet heillä ovat parempia kilpailijoihin nähden. Totuus kutenkin on, että vaatisi kaikkien ohjelmien useamman vuoden käyttökokemuksen, jotta yritys näkee, mitä hyötyjä ohjelmistosta heille oikeasti on.

Koska tällainen testailu veisi kaiken ajan ja rahan, ei siihen kannata kenenkään ryhtyä. Silloin vertailussa hinta on se, mihin valitettavan usein päätös perustetaan.

Miksi koen, että hinta on huono päätöksenteon peruste? Johtuu ihan siitä, että:

hinta ei kerro totuutta – vain sen, kuinka paljon joku maksaa verrattuna toiseen.

Tämä toinen kalliimpi pitää sisällään erilaisia asioita ja joskus pieneen hintaan lisätään piilokuluja päälle. Tärkeämpää on laskea takaisinmaksuaika.

Usein kohtaan myös kommentteja, että me pysymme vanhoissa systeemeissä, koska ne maksavat meille vain pienen ylläpitomaksun. Jos lähdettäisiin purkamaan totuutta siitä, kuinka paljon yritys todellisuudessa maksaa tästä halvasta ylläpitomaksusta, moni saattaisi yllättyä.


Mitä kaikkea tulee halvan hinnan päälle?

Avataan tilannetta vähän lukujen valossa. Ajatellaan, että ”halpa ohjelmisto” maksaa vaikka noin sata euroa kuukaudessa.

Hallinnon näkökulmasta arki muodostuu usein seuraavasti: Tarjoukset käsitellään Excelissä, jonka jälkeen hallinnossa syötetään tilaus ja tulostetaan työmääräimet. Työnjohtaja järjestelee työt ja muutostilanteissa selvittää materiaalien saatavuudet sekä järjestelee työt uudelleen. Palkkakausittain tarkistetaan työaikaleimaukset ja tuntikortit. Tuntikortit syötetään palkanlaskentaan tai toimitetaan ulkopuoliselle tilitoimistolle. Myyntilaskut syötetään ja toimitetaan eteenpäin asiakkaille. Ostolaskut ohjataan oikeille henkilöille, tarkistetaan ja niputetaan maksatuspinoon, josta laskujen maksaja syöttää ne maksuun. Kaiken tämän tekemiseen voidaan arvioida menevän aikaa noin seitsemän tuntia päivässä jakautuen useammalle henkilölle.

Kuukausittaiseksi kuluksi muutettuna 7 tuntia * (18€/h * 1,7) * 20 työpäivää = 4 284 euroa.

Tuotannon näkökulmasta aikaa menee toki itse valmistukseen. Sen lisäksi kirjataan tunnit, täytetään materiaalitodistukset ja/tai tarkistusraportit, selvitellään materiaaleja ja etsitään hukkuneita työmääräimiä tai piirustuksia. Tähän menee aikaa päivässä 20 minuuttia per työntekijä. 20 työntekijän yrityksessä selvityksiin aikaa kuluu yli 6,5 tuntia päivässä.

Kuukausittaiseksi kuluksi muutettuna 6,5 tuntia * (18€/h * 1,7) * 20 työpäivää = 3 978 euroa.

Yrityksessä käytössä on useampia ohjelmistoja. Laskutukseen ja ostolaskujen käsittelyyn käytetään talousohjelmistoa ja tilaus-toimitusketjuun toista ohjelmistoa tai ihan Excel-tiedostoja. Ohjelmat vaativat monesti palvelimet, joita tulee päivittää kolmen vuoden välein ja toki huolehtia varmuuskopioinnit, päivitykset ja ylläpito.

Kuukausittaista kulua ohjelmistoista, mukaan lukien edullinen sadan euron ohjelmisto, tulee arviolta 500 euroa.


Takaisinmaksuaika on parempi lähestymistapa

Esimerkissäni viikkotasolla tehostettavaa työtä on yhteensä 13,5 tuntia. Mikäli tästä työstä saadaan pudotettua puolet pois tehokkaammalla ohjelmistolla, tarkoittaa se liki työpäivän verran ajansäästöä viikkotasolla. Euroiksi muutettuna ajansäästö tuo kustannussäästöä viikkotasolla yli 1 000 euroa ja kuukausitasolla yli 4 000 euroa.

Toisin sanoen ”halpa ohjelmisto” maksaa yritykselle yli 4 000 euroa kuukaudessa, näkyvän hintalapun ollessa sata euroa.

Pilvipohjainen kokonaisjärjestelmä ei vaadi palvelinkuluja, eikä useita ohjelmistoja. Se ei myöskään kuormita henkilöstöä turhilla tiedonsiirroilla ja paperinpyörittelyllä, kun kaikki kirjatut tiedot ovat automaattisesti käytettävissä kaikkialla, missä niitä tarvitaan.

Näistä saatu säästö kertyy suoraan viivan alle.

Tähän perustan väitteeni, että halvimman hinnan vertailu ei ole kannattavaa. Sen sijaan yritysten kannattaisi laskea ohjelmiston takaisinmaksuaika eli kun maksan 1 500 euroa, missä ajassa ohjelma tuo yhtä paljon säästöä.

Jos niin tapahtuu jo ensimmäisten kuukausien aikana, kannattaa vaihto tehdä nopeasti, koska se seuraava kuukausi tuokin sitten jo säästöä yritykselle.

Anna-Maija Ijäs
Anna-Maija toimii Admicomilla teollisuuden myyntipäällikkönä. Vahva asiantuntemus on syntynyt sekä taloushallinnon koulutuksen että työkokemuksen kautta. Takana on yli 15 vuoden työkokemus ohjelmistojen parista, kouluttamisesta ja vastuutehtävistä, joten yritysten liiketoiminta ja niihin liittyvät haasteet ovat Anna-Maijalle tuttuja.Pinterest
Admicom Finland Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Admicom Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Mobiilikehitys
Ohjelmistokehitys
Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Rakentaminen
Valmistava teollisuus

Tarjonnan tyyppi

Valmisohjelmisto

Omat tagit

Kokonaisarkkitehtuuri
kokonaistehokkuus
Kokonaisratkaisut
Kokonaisjärjestelmä
360 asteen kokonaisnäkymä
IT-palvelukokonaisuus
hintavertailu
Tuottavuus
Tehokkuus
prosessitehokkuus
kustannustehokkuus
järjestelmän hankinta
Järjestelmävalinta
Kumppanivalinta
toiminnanohjausjärjestelmä
toiminnanohjausjärjestelmän uudistaminen
Kunnossapidon toiminnanohjaus
huollon toiminnanohjaus
Toiminnanohjaus
toiminnanohjausjärjestelmät
valmistavan teollisuuden toiminnanohjaus
Mobiili toiminnanohjausjärjestelmä
työteho

Siirry yrityksen profiiliin Admicom Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Admicom Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 2 asiantuntijaa.

Admicom Finland - Muita referenssejä

Admicom Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia