Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

CFO ja CIO – Voittamaton taistelupari

BloggausTänä päivänä teknologiainvestoinneilla on keskeinen rooli yrityksen menestystarinassa, ja digihankinnoissa onnistuminen edellyttää aiempaa tiiviimpää yhteistyötä yrityksen talous- ja tietohallinnon välillä. Gartnerin tuore tutkimus kuitenkin paljastaa, että vain joka kolmannessa yrityksessä talousjohtaja ja tietohallintojohtaja puhaltavat yhteen hiileen. Kehityskonsulttimme Jesse Ahokas pohtii, mikä saisi CFO:t ja CIO:t yhdistämään voimansa.

Talousjohtaja ja tietohallintojohtaja ovat kuin kaksi supersankaria – he ahkeroivat kulisseissa päivästä toiseen ja varmistavat yrityksen suorituskyvyn kumpikin omalla tahollaan. Talousjohtaja vastaa yrityksen taloudellisesta suunnittelusta ja suorituskyvystä, kun taas tietohallintojohtajalla on tehtävänään varmistaa liiketoiminnan tarpeita palvelevat järjestelmät. Arjessa heidän työtään harvoin huomataan, mutta muutostilanteissa, kriiseissä ja kasvun hetkillä, he pukevat supersankariviittansa ylleen ja viitoittavat suuntaa muutokselle.

Vastakkainasettelu ei vie kumpaakaan pitkälle.

Valitettavan monissa organisaatioissa johtoryhmän supersankariduo ei kuitenkaan jaa samoja taistoja ja tavoitteita (Gartner 2022). CFO:n ja CIO:n yhteistyötä ovat perinteisesti varjostaneet erilaiset intressiristiriidat: saapuuhan toinen johtoryhmään säästölista ja toinen investointilista kourassaan. CFO:lle tietohallinnon edistämät IT-projektit näyttäytyvät usein lähinnä kuluerinä, joilla täytyy olla selkeästi mitattavissa oleva takaisinmaksuaika, kun taas CIO on kiinnostuneempi teknologiainvestointien strategisista hyödyistä ja niiden mahdollisuudesta vauhdittaa liiketoiminnan kasvua. 

Vastakkainasettelu ei kuitenkaan vie kumpaakaan pitkälle. Tänä päivänä datalla ja teknologiainvestoinneilla on aiempaa suurempi rooli yrityksen kilpailuedun luomisessa ja arvon tuottamisessa, ja viisaimmat CFO:t ja CIO:t panostavat vasta-argumentoinnin sijaan toimivan yhteistyön ja yhteisten tavoitteiden rakentamiseen.

Yhteinen vihollinen hitsaa taistelupukarit yhteen

Mutta miten löytää yhteinen suunta? Supersankaritarinoista olemme kaikki oppineet, että mikään ei yhdistä enemmän kuin yhteinen arkkivihollinen. CFO:lla ja CIO:lla on useimmissa organisaatiossa yhteinen haaste taklattavanaan: datan siiloutuminen.

Tyypillisesti organisaatioissa data on pirstaloitunutta ja sijaitsee monissa toisiinsa kytkeytymättömissä järjestelmissä. Dataa kertyy järjestelmiin aiempaa enemmän ja samalla odotukset datan hyödyntämiselle kasvavat – tällöin katseet kääntyvät usein sekä CFO:n että CIO:n suuntaan. Heitä yhdistääkin yhteinen päämäärä: data on tuotava yhteen, yhden totuuden periaatteeseen tähdäten.

Mikäli parivaljakko ei kykene kukistamaan yhteistä arkkivihollistaan, ei lopputuloksena ole maailmantuho, mutta yrityksen omalle kilpailukyvylle se voi tuottaa hallaa. Pirstaloitunut ja epäjohdonmukainen data johtaa tehottomaan päätöksentekoon ja pahimmillaan virheellisiin päätöksiin. Nopea reagointi muuttuvaan markkinatilanteeseen on haastavaa ilman ajantasaista ja tarkkaa tietoa. Datan siiloutuminen ja kokonaiskuvan puuttuminen voivat johtaa myös alhaisempaan tuottavuuteen, mikäli eri organisaatioyksiköiden ja osastojen läpi kulkevien pitkien liiketoimintaprosessien analysointi ei onnistu. Lisäksi virheellisen ja puutteellisen tiedon pohjalta tehty raportointi voi aiheuttaa yritykselle mainehaittaa ja vahingoittaa suhteita sidosryhmiin.

Yhteisessä taistossa tarvitaan molempia

Sankarien ja arkkivihollisen välisessä lopputaistossa tarvitaan sekä CFO:n että CIO:n supervoimia. Onneksi heillä molemmilla on tärkeitä kyvykkyyksiä, joiden avulla auttaa organisaatiotaan:

  • CFO:lla on ainutlaatuinen kyvykkyys ja ymmärrys koko organisaation taloudellisesta tilanteesta ja datasta, jonka pohjalta tehdä perusteltuja päätöksiä.
  • CIO:lla on kyvykkyys integroida järjestelmiä ja varmistaa siten, että kaiken datan osalta päästään yhteen, koko organisaation laajuiseen totuuteen.
  • Supervoimansa yhdistämällä CFO ja CIO mahdollistavat ylivoimaisen kyvykkyyden hyödyntää dataa mahdollistaen kattavan, tarkan ja reaaliaikaisen näkymän koko organisaatioon. Parhaimmillaan monimutkaisesta datasta saadaan tarinallistamalla ymmärrettävämpää ja siten helpommin kommunikoitavaa, jolloin sitä voidaan hyödyntää tehokkaasti strategisen päätöksenteon tukena ja tarvittavien kehitystoimenpiteiden suunnittelussa.

Tehokkaimmistakaan supervoimista ei silti ole hyötyä, ellei niitä hyödynnä käytännössä. Seuraavia neuvoja noudattamalla CFO:t ja CIO:t ovat askeleen lähempänä yhteisen tavoitteensa saavuttamista:

  1. Yhteisten päämäärien ja prioriteettien määrittäminen: Jatkuvasta vuoropuhelusta taloushallinnon ja tietohallinnon välillä kannattaa tehdä tapa. Yksi keino on järjestää säännöllisiä CFO-CIO-tapaamisia, joissa käydään läpi molempien organisaatioiden suunnitelmia ja hankkeita sekä tunnistetaan mahdolliset päällekkäisyydet ja ristiriidat sekä synergiamahdollisuudet.
  2. Yhteisten avainmittareiden määrittäminen: Teknologiainvestoinneille kannattaa määritellä yhdessä yrityksen strategiaan ja liiketoiminnan tavoitteisiin pohjautuvat avainmittarit. Liiketoimintalähtöisten, yhteisten mittareiden avulla CFO:lla ja CIO:lla on mahdollisuus saada näkyvyys teknologiainvestointien vaikuttavuuteen ja arvioida yhdessä onnistumista.
  3. Dataan liittyvät järjestelmät: Investoimalla moderniin tietoalustaan CFO ja CIO voivat varmistaa, että eri lähteistä tulevaa tietoa saadaan yhdisteltyä ja hallinnoitua paitsi yhdenmukaisesti myös tehokkaasti. 
  4. Datan hallintaan liittyvät käytännöt ja ohjeistukset: CFO:n ja CIO:n tulisi kannustaa omia organisaatioitaan ja koko yritystä noudattamaan datan hallinnassa yhteisesti sovittuja periaatteita ja toimintatapoja. Politiikkojen avulla voidaan määritellä ylätason raamit, ja tarkemmilla ohjeistuksilla sekä työntekijöiden koulutuksilla jalkautetaan käytännöt.

Lopuksi on hyvä muistuttaa, että supersankaritkaan eivät selviä ilman taustajoukkoja – ei tarinoissa eikä liike-elämässä. Meillä kaikilla ei ole CFO:n tai CIO:n kyvykkyyksiä, puhumattakaan lentokyvystä tai salamannopeasta vauhdista. Voimme kuitenkin kaikki olla arjen sankareita ja varmistaa omalta osaltamme, että jaamme aktiivisesti tietoa ja toimimme yhteistyössä yhteisten tavoitteiden eteen organisaation sisäistä siiloutumista välttäen.

Kirjoittaja

Jesse Ahokas

Advisor, Efima Oyj

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman sivuilla.

Pinterest
Efima Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Efima kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Taloushallinto
Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Big Data
Pilvipalvelut / SaaS

Omat tagit

CFO
CIO

Siirry yrityksen profiiliin Efima kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Efima - Muita referenssejä

Efima - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia