Kovin moni Suomessa ei ole vielä kuullut markkinoinnin automaatioratkaisu Mauticista. 

Avoimeen lähdekoodiin pohjautuva Mautic tuo käyttäjilleen apuja asiakaspolun hallintaan. Haastattelimme aiheesta web- ja ohjelmistokehitykseen erikoistuneen Druidin toimitusjohtajaa Mikko Hämäläistä, joka on luvannut avata Mauticin mahdollisuuksia helppotajuisesti.

Avoin ja välitön kulttuuri vetosivat Druidissa 

Hämäläinen on insinööri, ohjelmistokehittäjä ja digiliiketoiminnan kehittäjä, jolla on parinkymmenen vuoden kokemus avoimen lähdekoodin ratkaisujen käytöstä webissä ja mobiilissa.

Hämäläinen oli toiminut pitkään erilaisissa rooleissa ohjelmistoalalla, kun sai tietää mahdollisuudesta liittyä Druidiin. 

“Yrityksen avoin ja välitön kulttuuri, toimiminen avoimen lähdekoodin parissa ja sitoutuminen ketterään toimintaan olivat sellainen yhdistelmä, jota ei voinut jättää väliin”, Hämäläinen kuvaa Druidin toimintaa.

Työssään Hämäläisen tärkeimpiä mielenkiinnon kohteita ovat digitaaliseen liiketoimintaan suoraan liittyvät ratkaisut, eli digitaaliset kuluttaja- ja B2B-palvelut. 

“Olen kiinnostunut esimerkiksi yhtenäisestä käyttäjäkokemuksesta ja järjestelmien välisestä interaktiosta”, Hämäläinen kertoo.

Mautic on avoimen lähdekoodin markkinointiautomaatioratkaisu 

Tällä hetkellä yksi Mikko Hämäläistä ja muita Druidilaisia kiinnostava ratkaisu on avoimen lähdekoodin markkinointiautomaatioratkaisu Mautic.

“Se on suhteellisen tuore lisä tarjontaamme, mutta uskomme että se sopii osaksi kaiken kokoisten yritysten digitaalisen asiakaskokemuksenhallinnan alustoja.”

Sekä webkehitystä tarjoavien toimittajien että asiakkaiden fokus on ollut Hämäläisen mukaan pitkään sisällönhallintajärjestelmissä, eli esimerkiksi siinä, kannattaako yrityksen verkkosivut toteuttaa Drupalilla, WordPressillä tai Liferayllä. 

“Harvemmin otetaan askelta taaksepäin ja tutkaillaan, mitä muita järjestelmiä kokonaisuuteen kuuluu. Webratkaisu ei ole yleensä yksinäinen järjestelmä, vaan ennemminkin osa markkinoinnin, myynnin tai liiketoiminnan kokonaisratkaisua”, Hämäläinen sanoo.

Ongelmaksi muodostuu liiketoimintaprosessien kannalta se, että kun asiakaspolulla olevia järjestelmiä shoppaillaan yksittäisinä toteutuksina, ei nähdä puita metsältä. 

“Lopuksi mietitään miten kaikki toimivat yhteen ja ihmetellään miksi asiakaskokemus poukkoilee”

“Silloin saatetaan napata analytiikkaratkaisu satunnaisotantana, sähköpostin lähetyspalvelu sen perusteella mitä on totuttu käyttämään ja verkkokauppa sitten erilliskilpailutuksena kolmannelta toimittajalta. Lopuksi mietitään miten kaikki järjestelmät toimivat yhteen ja ihmetellään miksi asiakaskokemus poukkoilee. Samaan aikaan asiakkaan näkökulmasta yrityksen järjestelmien ja viestinnän tulisi muodostaa yhtenäinen kokonaisuus.”

Mautic on open sourceen pohjautuva digitaalisen markkinoinnin ratkaisu. Kuvassa Mauticin käyttöliittymä.

 

Mautic on vain osa asiakaspolun hallinnan ratkaisua, mutta se tuo Mikko Hämäläisen mukaan paljon pöytään. Markkinoinnin automaatiojärjestelmänä se vastaa viestinnän yhdenmukaisuudesta ja kokoaa asiakastietoa eri järjestelmistä, kuten CRM:stä, ERP:stä tai web-analytiikasta yhden katon alle. Tämä mahdollistaa yhtenäisen viestin rakentamisen asiakkaalle eri kanavia pitkin. 

“Tällaisia kanavia voivat olla esimerkiksi verkkosivut- ja verkkokauppa, sähköpostiviestintä sekä kampanjoiden että uutiskirjeen muodossa tai vaikka sivuille upotettu chatbot”, Hämäläinen luettelee esimerkkejä.

Samalla lähestytään termiä omnichannel, joka kuvaa viestinnän jatkuvuutta ja asiakaskohtaista muokkautuvuutta eri digitaalisissa kanavissa.

“Asian pitäisi kiinnostaa prosessejaan digitalisoivissa yrityksissä, sillä markkinoinnin automaatio on yksi tuloksellisen kasvumarkkinoinnin peruspilareista. Se merkitsee työkaluja, prosesseja ja teknologioita, jotka auttavat suorittamaan markkinoinnin toimenpiteitä tehokkaalla ja skaalautuvalla tavalla. Samalla sen avulla voidaan automatisoida ja personoida markkinoinnin tehtäviä ja viestintää”, Hämäläinen jäsentää.

Avoimen lähdekoodin markkinointiratkaisu voi haastaa valtaapitäviä alustoja

Mautic voi avoimen lähdekoodin ratkaisuna haastaa nykyisiä valtaapitäviä alustoja uusilla tavoilla esimerkiksi hinnoittelullaan ja tiedon omistamisen suhteen. 

“Datan ja tietoturvan sääntelyn kasvaessa valtameren takaa tulevat SaaS-palvelut kohtaavat uudenlaisia haasteita ja yritysten pyrkiessä pitämään kasvavasti huolta asiakastiedostaan voi talon sisään tuotu ratkaisu olla ainoa vaihtoehto”, Mikko Hämäläinen pohtii. 

Esimerkiksi terveydenhuollon alueella on samanlaiset tarpeet tehokkaalle viestinnälle kuin muillakin toimialoilla, mutta asiakastieto pitää saada pidettyä tiukasti omissa näpeissä. 

“Myös julkishallinto voi hyödyntää avoimen lähdekoodin viestintäratkaisua osana omia palveluitaan”.

Joskus voi siis olla järkevämpää Saas-palvelun sijaan jatkokehittää ja ylläpitää kumppanin kanssa omaa ratkaisuaan, jonka lisenssikustannukset ovat nollassa open sourcen ansiosta. 

Myös avoimen lähdekoodin palvelun muokattavuus voi olla eri tasolla, kuin tiettyyn vakituiseen tarpeeseen kehitetyn SaaS-ratkaisun. 

“Usein Mauticin käyttöönotto on vasta ensimmäinen askel asiakasyritystemme palvelukokemuksen kehittämisprosessissa. Sitä voi täydentää helposti muilla ratkaisuilla, kuten kuvapankeilla ja tekoälyä käyttävillä asiakasanalyysityökaluilla. Valmis yhdistelmä on räätälöity ja pitkäikäinen, ja vastaa varmasti asiakkaan tarpeisiin”, Hämäläinen lopettaa. 

Druidin sivujen Mautic-blogi

Mauticin case-kuvauksia

Druidin verkkosivut

Druidin Ite wiki -profiili