Digitaalisuuden hyödyntämistä vertailevan Digibarometrin erityisteemana oli vuonna 2021 verkko- ja alustakauppa. Tuloksista selviää, että Suomessa verkkokaupan kehitys on ollut verrattain hidasta. Monet Itä-Euroopan maat ovat kirineet verkkokaupan kehityksen osalta Suomen ohi.

Etlan Digibarometri vertailee ja mittaa digitaalisuuden hyödyntämistä 22 maan kesken kolmella eri sektorilla: yritykset, kansalaiset ja julkinen sektori. Tämän lisäksi barometri on keskittynyt viimeisen neljän vuoden ajan johonkin erityisteemaan, joka tänä vuonna oli verkkokauppa. 

“Digiloikkaa on tehty eteenpäin, mutta myös taaksepäin.”

Tuloksista selviää, että verkkokauppamyynnin keskimääräinen osuus yritysten liikevaihdosta on kasvanut  maltillisesti Suomessa viime vuosikymmenellä. Verkkokauppamyynnin osuus kotimaisissa yrityksissä oli vuonna 2011 noin kuusi prosenttia liikevaihdosta, kun vastaava osuus vuonna 2019 oli seitsemän prosenttia.

“Digiloikkaa on tehty eteenpäin, mutta myös taaksepäin”, tiivisti Etlan johtava tutkija Timo Seppälä barometrin julkistamistilaisuudessa 16. kesäkuuta.

Seppälä kyseenalaisti, riittääkö kaupan kunnianhimo Suomessa verkkokaupan kehittämistyöhön. Suomessa ei hänen mukaansa välttämättä ole investoitu riittävästi verkkokauppaan. 

Verkkokaupan ennustetaan Digibarometrin huolestuttavista tuloksista huolimatta kasvavan Suomessa merkittävästi lähivuosina. Koronapandemia oli monelle yritykselle viimeinen sysäys, joka siirsi myynnin digitaalisille alustoille.

“Aiempien epidemioiden, kuten SARS:in ja MERS:in, jälkeen kuluttajat palasivat noin neljässä kuukaudessa epidemian päättymisestä entisiin ostotapoihinsa. Tosin on muistettava, että epidemiat olivat huomattavasti COVID-19-pandemiaa lyhyempiä. Miten käy digiloikan nyt”, Seppälä pohti.

Positiivinen yleiskuva

Digitaalisuuden hyödyntämisen yleisvertailussa Suomi sijoittuu jälleen hopeasijalle 22 maan joukossa. Julkisen sektorin osalta Suomi nousi vertailun ensimmäiseksi. Sekä yritysten että kansalaisten sektorilla Suomi sijoittuu vertailun neljänneksi.

“Suomi on ollut jo kahdeksan vuoden ajan tasaisesti mukana Digibarometrin kolmen parhaan maan kärkikahinoissa. Useiden verrokkimaiden historiaan mahtuu verrattain suuriakin vuosittaisia vaihteluita. Yksittäisten muuttujien tarkastelussa Suomen sijoitus pysyy tänäkin vuonna muuttumattomana”, Seppälä analysoi.

Yleisindeksissä Tanska sijoittui ensimmäiseksi ja Ruotsi kolmanneksi. Koko Digibarometri 2021 -julkaisun pääset lukemaan täältä.


Lue myös:

B2B-verkkokauppa kasvussa – Asiakaskeskeisyys ja datavetoisuus viitoittavat tietä menestykseen

Saavutettavuus tulee pakolliseksi verkkokaupoille – Tulevaisuudessa yhtä tärkeää kuin mobiiliresponsiivisuus

Pk-yritysten digitalisaatio eteni aikaisempaa nopeammin koronan takia, kertoo Elisan ja Suomen yrittäjien teettämä tutkimus

 

Kansikuva: Unsplash