Oletko jo kuullut Flutterista? Se on Googlen kehittämä alustariippumaton ohjelmistokehys, jonka käyttäjämäärät ovat olleet kovassa kasvussa joulukuussa 2018 tapahtuneesta julkaisusta asti. Keväällä 2020 Flutteria käytti jo 500 000 ohjelmistokehittäjää kuukaudessa ja Play Kaupasta löytyi miltei 50 000 sillä toteutettua mobiilisovellusta. 

Suomalainen ohjelmistokehitystä tarjoava Codemate on tehnyt Flutterilla jo useita asiakastöitä, muun muassa Lehdolle, Temployerille ja AC Oululle. Yrityksen tuorein aikaansaannos on Moi Mobiilille tehty selainpohjainen web-sovellus, joka on generoitu aiemmin toteutetun mobiilisovelluksen koodipohjasta. Sen julkistus tapahtuu lähiaikoina.

Codematen Lead Developer Tom Gilder kertoo, että heidän tietojensa mukaan kyseessä saattaa olla jopa maailman ensimmäinen iso, kaupallinen web-sovellus, joka on toteutettu Flutter Webillä.

– Tutkiessani tilannetta markkinoilla, en löytänyt muita tämän kokoluokan kuluttajasovelluksia, hän sanoo.

 

Codematella arvioidaan Moi Mobiilille tehdyn toteutuksen olevan jopa maailman ensimmäinen ison kokoluokan kaupallinen web-sovellus, joka on toteutettu Flutterilla.

 

Codemate ja Moi Mobiili aloittivat yhteistyön muutama vuosi sitten, kun operaattorille tuli tarve mobiilisovelluksen toteuttamiselle. Projektin aikataulu oli tiukka, ja Gilder toteaa sen olleen yksi merkittävimpiä syitä sille, että teknologiavalinta kohdistui juuri Flutteriin. Hänen mukaansa se  nopeuttaa ja helpottaa sovelluskehitystä tavalla, johon yksikään muu alustariippumaton ohjelmistokehys ei vielä pysty.

Yksi kehittäjä riittää

Mun Moi -web-sovelluksen kehitystyö alkoi viime kesänä. Gilder kertoo, että Moi Mobiilin ilmaistessa toiveensa web-sovelluksen kehittämisestä, Codemate päätti toteuttaa kokeen aiemmin hyväksi havaitulla teknologialla. Flutter Webin kehitys oli heinäkuussa edennyt vasta beta-vaiheeseen, joten Gilder tunnustaa olleensa skeptinen sen käyttökelpoisuudesta. Edessä oli kuitenkin iloinen yllätys.

– Mun Moi -mobiilisovelluksen koodipohjasta syntyi ensimmäinen web-sovelluksen prototyyppi vain päivässä, hän kertoo nopeasti startista. 

Moi Mobiilin CTO Kalle Vuoristo innostui näkemästään, joten projekti päätettiin viedä loppuun Flutter Webillä. Prototyypin valmistumisen jälkeen työ painottui lähinnä isommalle näytölle soveltuvien käyttöliittymien toteuttamiseen. Gilderin mukaan Flutter mahdollistaa työskentelyn pikselin tarkkuudella ja esimerkiksi animaatiot toimivat aina sulavasti.

– Muilla teknologioilla yhtä korkeatasoisten ja helppokäyttöisten käyttöliittymien kehittämiseen tarvittaisiin paljon enemmän aikaa. Myös loppukäyttäjiltä on tullut todella positiivista palautetta käyttöliittymästä, hän toteaa.

Kokeneelle mobiilikehittäjälle designerien kanssa työskentely on tuttua puuhaa. Uransa varrella Gilder on törmännyt kerran jos toisenkin tilanteeseen, jossa kaikkia designerin toiveita ei pystytä teknisesti toteuttamaan. Flutter on poistanut tämänkin ongelman.

– Kahden vuoden aikana olen joutunut sanomaan designerille vain kerran ei, hän selventää.

 

Flutter nopeuttaa sovelluskehitystä huomattavasti. ”Muilla teknologioilla yhtä korkeatasoisten ja helppokäyttöisten käyttöliittymien kehittämiseen tarvittaisiin paljon enemmän aikaa”, Tom Gilder sanoo.

 

Kehitystyön nopeutuminen tarkoittaa käytännössä sitä, ettei projekti vaadi suurta kehittäjätiimiä. Jos aiemmin tarvittiin kolmen ihmisen työpanos, Flutterilla sama lopputulos syntyy yhden tekijän voimin. Sovelluskehityksen ostajan näkökulmasta kustannuksista leikataankin pois iso siivu. Codematella arvioidaan, että parhaimmillaan ne laskevat kolmasosaan verrattuna muilla teknologioilla tapahtuvaan sovelluskehitykseen.

Webinaari Flutter-kehityksestä kiinnostuneille

Gilder kollegoineen eivät ole ainoita, joiden sydämen Flutter on vienyt. Ohjelmointiin keskittyvä verkkosivusto Stack Overflow kysyi helmikuussa 2020 yli 65 000 ohjelmistokehittäjän mielipidettä pidetyimmistä ohjelmistokehyksistä. Flutter kipusi listan kolmanneksi jättäen taakseen muun muassa React Nativen. 

Gilder ei liiemmin välitä vertailuista React Nativen ja Flutterin välillä. En voi kuitenkaan olla kysymättä hänen näkemystään siitä, miksi Suomessa ei ole julkaistu enemmän Flutterilla toteutettuja sovelluksia, jos se kerran tekee sovelluskehityksestä nopeampaa ja yksinkertaisempaa.

Gilderin mielestä on vain luonnollista, että uudet teknologiat ottavat tuulta siipiensä alle hitaammin, eivätkä kaikki kehittäjät ole vielä edes kuulleet Flutterin hyödyistä. 

Seuraavaksi Codematella onkin aikomus kertoa kokemuksistaan myös talon ulkopuolelle. Se järjestää 9.maaliskuuta Flutter-kehitystä käsittelevän webinaarin, jonka puhujiksi saapuvat Googlen Flutter-tiimin johtajiin kuuluvat Mariam Hasnany ja Tim Sneath. Lisäksi tapahtumassa kuullaan Moi Mobiilin Vuoriston näkemykset uudesta Mun Moi -web-sovelluksesta ja sen kehitystyöstä. Webinaariin ovat tervetulleita paitsi ohjelmistokehittäjät, myös aiheesta kiinnostuneiden yritysten edustajat. Gilder sanoo, että moni uusi ostaja on jo osoittanut kiinnostusta teknologiaan.

– Tulemme ilman muuta jatkamaan Flutterin käyttöä, ja suosittelemaan sitä myös asiakkaille, joiden projektiin se sopii, hän päättää.

 

Ilmoittaudu Codematen 9.3.2021 järjestämään Flutter Web Meetupiin täällä

 

Codematen Ite wiki -profiili

Codematen verkkosivut

Kuvat: Codemate