Suomalaiset kyberasiantuntijat ovat perustaneet KyberVPK-vapaaehtoisorganisaation, joka auttaa terveydenhuollon toimijoita sekä muiden kriittisten toimintojen tuottajia kyberuhkien ratkaisemisessa ja ennaltaehkäisemisessä. KyberVPK:n verkkosivuilla kerrotaan, että apua voi saada muun muassa ympäristön turvallisuuden testaamiseen, tietoturvapoikkeamien ratkaisuun tai järjestelmien turvalliseen käyttöönottoon.

KyberVPK:n koollekutsuja Taneli Kaivola sanoo, että kyberhyökkäyksillä tavoitellaan paitsi taloudellista hyötyä, myös yhteiskunnan toimintakyvyn vahingoittamista. 

 – Kiristyshaittaohjelmia on toki ollut vuosia, mutta tällä hetkellä erityisen haitallista on, jos niillä pyritään haittaamaan terveydenhuollon organisaatioita. Näille toimijoille erityisen vaarallista on tietojen varastaminen ja niillä kiristäminen. Tällaisessa tilanteessa kiristäminen tapahtuu julkaisemalla ensin esimerkiksi pieni osa potilastiedoista, jonka jälkeen hyökkääjät uhkaavat julkaista kaikki loputkin tiedot. 

“Rikollisille tarjoutuu nyt uudenlaisia mahdollisuuksia, kun ihmisten arki on muuttunut”

Kaivola kertoo, että myös COVID-19-teemaa hyväksikäyttävät huijauskirjeet, -sähköpostit ja -soitot ovat lisääntyneet. 

– Rikollisille tarjoutuu nyt uudenlaisia mahdollisuuksia, kun ihmisten arki on muuttunut esimerkiksi etäkoulun ja kasvavan etätyömäärän myötä, hän toteaa.

Kaikki KyberVPK:n kautta apuaan tarjoavat yli kaksikymmentä asiantuntijaa työskentelevät tietoturvaan liittyvissä tehtävissä suomalaisissa it-alan yrityksissä. KyberVPK:ssa he kuitenkin toimivat yksityishenkilöinä. Apua tarjotaan ilmaiseksi. 

Kaivola kertoo, että myöhemmin KyberVPK:n toimintaan saattaa mahtua mukaan uusiakin jäseniä.

  Otamme jatkossakin mukaan tietoturva-asiantuntijoita, vaikka juuri nyt meillä on varsin riittävä määrä henkilöitä. Jokainen asiantuntija myös varmistetaan verkostomme kautta.

 

KyberVPK:n verkkosivut

 

Lue myös:

Kyberturvatutkimus: Vain alle 20% organisaatioista toipuu kyberhyökkäyksestä alle kahdessa viikossa

Kyberturvan vuosi 2019: Top-listalla kryptolouhintaa, bottiarmeijoita ja pornokiristystä

F-Securen Identity Theft Checker auttaa testaamaan, oletko joutunut tietovuotojen uhriksi

Kybersää kertoo: Big game hunting on rantautumassa Suomeen

TOP5 Pitkän aikavälin kyberuhat

Mikä on tietoturvan ja kyberturvallisuuden ero?