Joko olet kuullut laajennetusta todellisuudesta (eng. extended reality) eli XR:stä? Se on kattotermi, joka pitää sisällään monille tutummat virtuaalitodellisuuden (VR, eng. virtual reality) ja lisätyn todellisuuden (AR, eng. augmented reality).

Niistä ensimmäinen tarkoittaa teknologiaa, jonka avulla luotu ympäristö on täysin virtuaalinen, kun taas lisätty todellisuus viittaa fyysisen maailman näkymään, johon on lisätty tietokoneella tuotettuja elementtejä. Niiden lisäksi XR kattaa myös yhdistetyn todellisuuden (MR eli mixed reality), josta hyvänä esimerkkinä toimii muutama vuosi sitten kansalaiset ikään katsomatta villinnyt Pokemon Go -peli.

Lähivuosina laajennettu todellisuus pyrkii mullistamaan myös liike-elämää, sanoo Softabilityn liiketoimintajohtaja Juha Asunmaa. Hän kertoo, että XR-teknologioille löytyy käyttökohteita niin myynnissä, logistiikassa, huollossa kuin suunnittelussakin.

– XR-teknologioita hyödyntämällä tuotesuunnitelman eri osat saadaan yhteen ja pystytään arvioimaan koko konseptin toimivuutta. Esimerkiksi kaupungin keskusta-alueen parannusehdotus voidaan visualisoida lopulliseen ympäristöönsä jo ennen työn toteuttamista. Teknologia nostaa tuotesuunnittelun nopeuden uudelle tasolle ja auttaa parempien valintojen tekemisessä, Asunmaa antaa esimerkiksi.

XR kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti teollisuuden toimijoita, koska se tarjoaa huimia mahdollisuuksia tuotannon ja kokoonpanon tehostamiseen.”

XR kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti teollisuuden toimijoita, koska se tarjoaa huimia mahdollisuuksia tuotannon ja kokoonpanon tehostamiseen. Asunmaa kertoo lentokonevalmistaja Airbusista, joka siirtyi hyödyntämään lisättyä todellisuutta lentokoneiden sähköjohtojen asennuksissa. Tämä tarkoitti paitsi paperisista sähkökaavioista luopumista, myös 25 prosenttia pienempää työmäärää. Virheet vähenivät jopa 60 prosenttia. 

Volkswagen sai puolestaan puolitettua tiettyihin asennuksiin liittyvien koulutusten ajat siirtyessään VR-teknologian käyttöön. Lisäksi koulutuskustannukset laskivat 33 prosenttia.

XReachin avulla monimutkaiset käyttöönottotyöt voidaan suorittaa kustannustehokkaammin ja etätuettuna

Lisälaskutuksen takaamiseksi moni yritys rakentaa tuotevalikoimansa päälle erilaista palveluliiketoimintaa. Teollisuuden laitevalmistajilla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi huollossa tai käyttöönotossa avustamista. Asunmaan mukaan XR-teknologioihin pohjautuvilla etätukiratkaisuilla palveluliiketoiminnan kustannukset pysyvät alhaisempina. Myös palvelutaso paranee.

– Monimutkaisemmat tekniset laitteet vaativat usein tarkan konfiguraation, jotta ne tuottavat loppuasiakkaalle mahdollisimman ison hyödyn. Konfiguraatioon voi joutua käyttämään huomattavan määrän työaikaa, joten sen tekeminen etänä säästää resursseja.

Muun muassa tähän tarkoitukseen soveltuu myös Softabilityn XReach-ratkaisu, joka tunnettiin aiemmin nimellä VIESTI. Asunmaa kertoo, että XReach on tehty helpottamaan teollisuuden kunnossapitoa ja asennusten teknistä tukea sekä tuottamaan materiaalia niihin liittyviin  koulutuksiin. Hänen mukaansa se soveltuu varsinkin monimutkaisempien töiden tueksi organisaatioille, joiden toiminta on jakaantunut maantieteellisesti useille alueille. 

 

Softabilityn XReach-etätukiratkaisu on tehty helpottamaan teollisuuden kunnossapitoa, asennusten teknistä tukea sekä tuottamaan materiaalia niihin liittyviin koulutuksiin.

 

Yksi esimerkki XReachin käyttötarkoituksesta on tilanne, jossa laitevalmistajan asiantuntija auttaa toisella mantereella tapahtuneen laiterikon korjaamisessa, konfiguroinnissa tai asennuksessa Suomesta käsin. 

Ite wiki kirjoitti etätukiratkaisusta viimeksi loppuvuodesta 2018. XReachin kehitystyö on jatkunut sen jälkeen kovaa vauhtia. Seuraavaksi tiedossa on uudistus, joka mahdollistaa entistä paikkariippumattomamman tuen.

– Kehitystyö on mennyt eteenpäin. Aikaisemmin XReachin käyttö on vaatinut asiantuntijaa istumaan tietokoneen ääressä, mutta tulevaisuudessa hän voi käyttää ratkaisua myös mobiililaitteella missä vain, Asunmaa kertoo.

Teknologian tuomat rahalliset hyödyt on pystyttävä mittaamaan

Mikäli yritys haluaa lähteä tukemaan palveluliiketoimintaansa XR-teknologialla, on sen ensin hahmoteltava tekijät, jotka aiheuttavat kustannuksia asiakkaan kanssa toimiessa.

– Ennen vaikeuksien kartoittamista on mahdotonta pohtia sitä, millaista muutosta prosessien ohjaus, tuen ja palvelun toimintamallit sekä myydyt tuotteet tarvitsevat, tai kartoittaa sopivia ratkaisuja.

 

XReachia voi käyttää myös mobiililaitteilla.

 

Asunmaa sanoo, että näiden pohdintojen rinnalla on oltava selkeä kuva siitä, miten saavutettuja rahallisia hyötyjä mitataan.

– Etätukiratkaisun hyödyntämisestä kiinnostuneen yrityksen on pystyttävä osoittamaan omille asiakkailleen, että hekin hyötyvät uuden teknologian käytöstä.

Asunmaan mukaan kuluttajapuolella XR-teknologioiden kehitys tulee olemaan hitaampaa kuin yritysmaailmassa. Tämä on osaltaan voinut vaikuttaa ihmisten uskomuksiin yrityksille tarjottavan teknologian saatavuudesta. Asunmaa epäileekin, etteivät kaikki organisaatiot vielä täysin ymmärrä XR-teknologian mahdollisuuksia. 

Etätukiratkaisun hyödyntämisestä kiinnostuneen yrityksen on pystyttävä osoittamaan omille asiakkailleen, että hekin hyötyvät uuden teknologian käytöstä.”

Mutta ne, jotka ymmärtävät, saavat selvän kilpailuedun.

– XR-teknologiaa voi ottaa käyttöön vaiheittain ja pikkuhiljaa laajentaa eri alueille esimerkiksi myynnin, tuotannon sekä palveluiden alueilla. Aivan kuten minkä tahansa uuden teknologian käyttöönotossa, myös laajennetun todellisuuden osalta suurimman kilpailuedun saavat ne yritykset, jotka ensimmäisenä hyödyntävät kustannussäästöt ja tuottavuusedut. Näissä organisaatioissa esimerkiksi etätukiratkaisulla matkustus- ja työvoimakustannukset suhteessa sopimusten määrään pienenevät, kunnossapidossa tapahtuu vähemmän virheitä ja palvelutuotanto pystytään tekemään tehokkaammin.

 

Katso alta XReachin esittelyvideo.

 

Softabilityn Ite wiki -profiili

Softabilityn verkkosivut