Internetpohjaiset markkinapaikat ja alustat mylläävät markkinoita ja liiketoimintamalleja nopeasti alustatalouden aikana. Jokaisen yrityksen pitäisikin rakentaa alustastrategia, joka ottaa kantaa kahteen asiaan:

  • Mikä on yrityksen strategia oman alustan rakentamisessa?
  • Mikä on yrityksen strategia toimialan markkinapaikoilla?

Ja on turha väittää, etteivät digitaaliset alustat tai alustatalous koske juuri meidän toimialaamme. Yrityksellänne on jo suurella todennäköisyydellä oma alusta, eli verkkosivut, ja asiakkaanne käyttävät tiedon haussa Googlen alustaa ostopäätöksiä tehdessään.

”On turha väittää, etteivät digitaaliset alustat koske juuri meidän toimialaamme”

Kun alustastrategiaa määrittää, on hyvä lähteä liikkeelle siitä, miten markkinapaikat ja alustat toimivat yrityksen toimialalla.

Myynnin tehostaminen muiden alustojen kautta on aina lähtökohtaisesti hepompaa, kuin oman alustan rakennus, joka usein pyöräyttää koko liiketoimintamallin uuteen uskoon ja dataan pohjautuvaksi. Esimerkiksi teollisuusyritykset alkavat kasvavasti perustaa liiketoimintaansa jatkuvasta käytöstä muodostuvaksi yksittäisten tuotteiden myynnin sijaan. 

Mutta miten tyypillisimmät markkinapaikat ja alustat toimivat eri toimialoilla ja mihin niiden liiketoimintamalli perustuu?

Esimerkkejä alustataloudesta: Verkkopelaaminen ja verkkokauppa hyödyntävät klikki- ja Affiliate-pohjaisia malleja

Perinteisissä myynnillisissä alustoissa palveluntarjoaja kerää asiakkaita markkinapaikkaansa ja saa kompensaation asiakkaalleen tuomista silmistä, liikenteestä tai syntyneistä kaupoista. Esimerkiksi nettikasino Netbetin tapaiset verkkopelialustat pyrkivät ensisijaisesti saamaan liikenteen suoraan omille sivuilleen, mutta hyödyntävät myös erilaisia markkinapaikkoja, jotka aggrekoivat yhteen useiden pelisivustojen tarjontaa. 

Verkkokauppakentässä Spot-A-Shopin ja vertaa.fi:n tapaiset sivustot toteuttavat samaa funktiota. Varsinkin kuluttajakentän merkittävissä markkinoissa Google pyrkii tarjoamaan samaa palvelua suoraan hakutuloksissaan. 

Vertaa.fi aggregoi erilaisia tuotteita ja palveluita alustalleen ja auttaa asiakkaita löytämään parhaat tarjoukset.

 

Mitä suoraviivaisempi ostoprosessi on, sitä vahvempaan rooliin markkinapaikat voivat nousta myyntikanavana ja sitä kilpaillumpaa markkinassa toimiminen on. Esimerkiksi Hotelli- ja lentovaraussivustot mainostavat massiivisesti myös perinteisessä mediassa, sillä markkinat ovat niin kilpaillut. Hotels.comia tai Air BnB:tä olisi erittäin haastava syrjäyttää tänä päivänä.

AirBnB on luonut innovatiivisen alustan, joka on tuonut yksityisasunnot mukaan matkailijoiden majoitusmarkkinaan.

 

Dominoivaan ja monopolimaiseen asemaan pääseminen onkin yleensä markkinapaikan perimmäisenä tavoitteena.

Jokaiseen markkinaan syntyy oma alustansa

Fakta on, että jokaiseen markkinaan ja toimialalle syntyy oma alustansa ja markkinapaikkansa. Avainkysymys kuuluu, kuinka dominoivaan rooliin markkinapaikka onnistuu nousemaan suhteessa asiakkaiden ostopäätöksiin. 

Esimerkiksi ravintola-ala on elänyt viime vuodet Suomessa erittäin mielenkiintoisia aikoja, kun Woltin ja Foodooran taistelu asiakkaista on käynyt kierroksilla. 

”Avainkysymys kuuluu, kuinka dominoivaan rooliin markkinapaikka onnistuu nousemaan”

Ravintolat taas laskevat tarkkaan, voivatko ne menettää osan myynnistään alustoille ja toisaalta, voivatko ne olla olematta mukana alustoilla, joilla niin moni nälkäinen asiakas valitsee ravintolansa? Esimerkiksi ravintola-alalla standardiksi provisioksi on asettunut muhkea 30% osuus syntyneistä kaupoista.

Myynnin menetys on ravintolayrittäjälle valtava.

Markkinapaikat tekevätkin jatkuvaa hienosäätöä provision suuruuden ja kattavuuden välillä. Markkinapaikan on usein täysin mahdotonta saada koko markkinaa alustalleen, koska osa yrityksistä ei suostu luovuttamaan markkinapaikalle myynnistään penniäkään. Markkinapaikan toimivuus perustuu aina kattavuuteen ja näin ollen kompensaatio pitää säätää riittävän alhaiseksi, että markkinapaikka palvelee kattavuudeltaan asiakkaita riittävän hyvin. 

Esimerkiksi Woltin ja Foodooran on elintärkeää saada riittävästi Shushipaikkoja listoilleen, että loppuasiakkaat pysyvät tyytyväisiä. Mutta se, onko mukana 20 vai 30 sushipaikkaa Helsingin kantakaupungista, ei ole kynnyskysymys.

Yksi tekijä tämän it- ja ohjelmistoalan markkinapaikan Ite wikin menestyksen taustalla on se, että se on avoin ja sitä kautta kattava ja näin ollen loppuasiakkaiden luottama alusta. 

Markkinapaikkojen ja alustojen teho perustuu vaihtoehtojen vertaamiseen ja luotettavuuteen

Asiakas käyttää aina ostaessaan mieluummin kattavaa markkinapaikkaa, joka on erikoistunut toimialan vertailuun, kuin yksittäisen yrityksen verkkosivuja.

Miksi valitsisit lentosi vain Finnairin tarjoamista lennoista, kun voit nähdä vertailevalta sivustolta kaikkien lentoyhtiöiden aikataulut ja hinnat? 

Yritysten verkkosivut on suunniteltu myymään tuotteita ja palveluita siinä missä markkinapaikat on muotoiltu auttamaan asiakasta.

Markkinapaikat tuovat myös asiakkaiden rakastamaa läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta palveluiden hankintaan ja tarjoamiseen. Kuka kehtaisi sikailla AirBnB-kämpässä tai tarjota siivoamatonta asuntoa asiakkailleen, kun huono arvio johtaa siihen, ettei kukaan ota enää vieraakseen tai asiakkaakseen. 

Digitaaliset palvelut ja alustat tarjoavatkin perinteistä mediamainosta valtavasti suurempaa lisäarvoa koko asiakkuuden rakentumisprosessille. 

Markkinapaikat tulevatkin vaikuttamaan vielä jokaiseen toimialalaan ja markkinaan. 

Myös b2b-palvelut tulevat kokemaan samanlaisen evoluution, joka on nähty jo matkustamisen ja ravintolaruoan tilaamisen kentissä.

You’ll see…

 

Johannes Puro – Päätoimittaja

 

Lue myös